7 Adımda Kullanıcı Arama Niyeti ve SEO için Önemi

Arama niyeti (search intent) dikkate alınarak üretilen içerikler çok başarılı olmakta ve arama motoru optimizasyonuna çok daha hızlı cevap vermektedir.

Çünkü arama motorları gelişmiş sıralama algoritmasıyla kullanıcının arama amacına en uygun yanıtı veren sonuçları listelemeye çalışır.

Hedef anahtar kelimelerde bir türlü sıralama alamayan sayfalar genelde arama amacına uygun olmayan sayfalardır.

1) Arama Niyeti (User Search Intent) Nedir?

Basitçe ifade etmek gerekirse, kullanıcının gerçekleştirdiği arama sorgusu ile ulaşmak istediği hedef kullanıcı arama niyetini ifade eder.

Kullanıcılar aslında farklı türlerde cevap arayışında oldukları için farklı türlerde aramalar gerçekleştirirler. Bu aramalara gelen cevaplar bilgi , ürün , adres , haber .. içerikli olabilir.

Modern bir arama motorunun kullanıcısının arama sorgusunda neyi amaçladığını hızla algılayıp en doğru sonuçları listelemesi beklenir.

Örneğin kullanıcı Google ‘da “pizza siparişi” araması yapsın.

Bu arama sonucunda kullanıcıya öncelikle mavi kutu içerisine aldığım pizza siparişi verebileceği yürüme mesafesindeki restoranlar bir harita eşliğinde gösterilmiştir çünkü kullanıcının niyeti pizza sipariş etmektir.

Siyah kutu ile gösterdiğim sonuçlar ise yürüme mesafesinde olmasa da online sipariş vermek isteyebileceği düşüncesiyle listelenmiş. Harika değil mi?

Şimdi de kullanıcımız “pizza tarifi” araması yapsın.

Bu kez Google, pizzanın nasıl yapıldığını gösteren video içerikleri listeliyor.

Mavi kutu ile gösterdiğim 1.sırada yer verilen sonuç video + metin , siyah kutu ise tamamen YouTube video içeriklerinden oluşmakta.

Google gelişmiş algoritması ve makine öğrenmesi sayesinde “pizza tarifi” araması yapan kullanıcının niyetinin pizzanın nasıl yapıldığını öğrenmek olduğunu biliyor.

Ve bir şeyin nasıl yapıldığını öğrenmenin en iyi yolunun videolardan geçtiğininin de farkında.

Zaten sıralamayı da buna göre yapıyor.

İsterseniz pizzanın icadından başlayan 7.500 kelimelik derin bir blog içeriği yazın ve pizza yapımını etraflıca tarif edin.

Türkiye ‘nin en iyi SEO uzmanları bir araya gelip bu içeriğe çalışma yapsın, yine de hiç bir işe yaramaz çünkü kullanıcının arama amacı ile içerik türü örtüşmüyor.

2) Kullanıcı Arama Niyetinin SEO Açısından Önemi

Google ‘ın bir numaralı hedefi kullanıcılarına harika bir deneyim yaşatmaktır.

Bunu da ancak arama sonuçlarında en isabetli sonuçları listelediğinde başarabilir.

Bu nedenle Google kullanıcılarını memnun etme olasılığı en yüksek, arama niyeti ile tam örtüşen sonuçları listeliyor.

3) Bilgi Edinme Amacıyla Gerçekleştirilen Aramalar

Bilgi edinme niyetiyle gerçekleştirilen aramalara cevap olarak: detaylı ansiklopedik tanımlamalar, nasıl yapılacağını anlatan rehberler, harita üzerinden yol tarifleri, kapsamlı biyografiler sıralanabilir.

Bilgi edinme niyetiyle yapılan aramalar her zaman soru şeklinde olmayabilir örneklere bakalım,

  • Musluk tamiri
  • Köfte tarifi
  • Sabiha Gökçen yol tarifi
  • Steve Jobs
  • Antalya
  • WordPress nasıl hızlandırılır?
  • SEO nedir? Nasıl Yapılır?

Musluk tamiri için arama yaptığımızda Google bize musluğun nasıl tamir edildiğini gösteren video sonuçlar listelemektedir çünkü bu aramayı yapan kullanıcıların amacı musluk tamirini hızlı bir şekilde öğrenip bozuk musluklarını tamir etmeye çalışmaktır.

Dikkat etmenizi istediğim bir nokta var, kullanıcı “musluk nasıl tamir edilir?” şeklinde uzunca ve soru kökü içeren bir arama yapılmadan kısaca “musluk tamiri” sorgusuyla bile Google kullanıcının asıl niyetinin musluğun nasıl tamir edildiğini öğrenmek olduğunu anlıyor ve SERP ‘de sonuçları buna göre sıralıyor.

4) Tercihte Bulunma ya da Satın Alma Öncesi Araştırma Niyetiyle Gerçekleştirilen Aramalar

Google kullanıcıları, bir ürün ya da hizmet satın almaya karar vermeden önce ya da karar verme aşamasında ürün ya da hizmet hakkında çeşitli aramalar gerçekleştirerek fiyat, kalite, satın alanların memnuniyet düzeyi gibi temel noktalarda araştırma yaparlar.

Örneklendireyim,

  • Çanta modelleri
  • X markası & Y markası karşılaştır
  • A ürünü yorumları
  • En ucuz bebek puseti
  • Ucuz uçak bileti
  • Deri çanta fiyatları
  • B markası indirim

Bu örnek arama terimlerinden yola çıkarak kullanıcıların bir hizmet / ürün satın alma ya da tercih etme davranışı sergilemeden önce araştırma yapmayı sevdiğini görebiliriz.

Örneğin, “çanta modelleri” araması gerçekleştirdiğimizde popüler alışveriş sitelerinden alâkalı sonuçlar ve bir de Google görsellerden bir kayan kutuya yer verilmiş.

Dikkatinizi çekti mi bilmiyorum, arama terimi içerisinde “kadın” sözcüğü yer almamasına rağmen Google, “çanta modelleri” sorgusu için alışveriş sitelerinden kadın çanta modelleri kategori sayfalarını listeliyor çünkü yapay zekâsı sayesinde aslında çanta modelleri araması yapanların kadınlar olduğunu anlıyor.

5) Satın Alma, Alışveriş ya da Üyelik Niyetiyle Gerçekleştirilen Aramalar

Bu aşamada kullanıcının satın alma davranışı öncesi araştırma süreci bitmiş kafasında net bir tablo oluşmuştur. Bu yüzden genelde içinde marka adının da yer aldığı işlemsel aramalar yapar.

Bu tür aramaların dönüşüm oranı çok yüksek olduğundan ücretli arama ağı reklamcılığında rekebet yoğundur ve tıklama başına maliyetler yüksektir.

Örneklendirelim,

  • Adidas beyaz spor ayakkabı satın al
  • DeFacto kışlık gömlek L-beden
  • Derimod 43 numara kahverengi erkek ayakkabı
  • Hostgator indirim kuponu
  • Fit yaşa plates yıllık üye ol
  • Sitego 4 aylık SEO hizmeti satın al

Google beklendiği gibi , “Adidas beyaz spor ayakkabı satın al” araması yapan kullanıcıya marka adı ve ürün detayını içeren nokta atışı alışveriş sayfalarını ilk sıralarda listeliyor.

6) Navigasyonel Amaçlı Arama Sorguları

Kullanıcılar bazen ulaşmak istedikleri sitenin adını Google ‘a yazarak o siteye arama sonucu üzerinden ulaşırlar.

Bunun temel nedeni ziyaret etmek istedikleri sayfanın tam URL sini bilmemek ya da arama motoru üzerinde arama yaparak ilerlemenin daha pratik olduğunu düşünmeleridir.

Navigasyonel arama niyetinde spesifik bir rota söz konusudur yani kullanıcı ziyaret etmek istediği sayfayı çok net bir şekilde bilmektedir.

Navigasyonel & Dolaşımsal aramaları örneklendirelim,

  • Fit yaşam login
  • Hepsiburada
  • Sitego SEO
  • Bluehost fiyatlandırma
  • İSKi iletişim

Bir kullanıcının İSKİ ‘nin iletişim bilgilerine ihtiyacı olduğunu düşünelim. Bu kullanıcı Google ‘da “iski iletişim” araması yapsın. Google, kendisinden beklendiği üzere İSKİ internet sitesinde yer alan iletişim sayfasını ilk sırada listeliyor fakat buna ilaveten kullanıcısının İSKİ ‘de gerçekleştirmesi gereken bir işlem olabileceğini de düşünerek telefon numarasına ek olarak en yakın şube müdürlüğünün adresini ve çalışma saatlerini de gösteriyor.

7) Rakiplerden Yola Çıkarak Arama Amacını Tespit Etmek

Arama motoru sonuç sayfasında (SERP) ilk sayfada yer alan rakipler aslında bize çok fazla ipucu verir.

Sonuçta bu siteler bir şeyleri doğru yaptığı için ilk sayfada yer alıyorlar.

Rakiplerden bir şeyler öğrenmeye çalışmak oldukça etkili bir stratejidir.

Hedeflediğiniz anahtar kelimelerin ne tür bir arama amacı için sorgulandığını anlamanın en kolay yolu arama motoru sonuç sayfasına (sadece ilk sayfa) göz atmaktır.

  • İlk sayfada rakiplerinize bakın, özellikle ilk üç sırada ne tür sonuçlar görüyorsunuz?
  • Bu sonuçların yer aldığı sayfaların içeriklerinin ortak özellikleri nelerdir? (Video? Metin? Ürün sayfası? Kategori sayfası? Blog? Yorum? vb)
  • Sayfa tasarımları nasıldır? (Sayfa tasarımı da kullanıcı arama niyeti ile ilgilidir.)
  • Kullanıcılar bu sayfalarda ne tür davranış sergiliyor? (Alışveriş? Üyelik? Bilgi edinme? vb)

Kullanıcıların bir arama sorgusu ile ulaşmak istedikleri nihai hedeflerini anlamadan asla projenizi başlatmayın ve içeriklerinizi oluşturmayın.

Öncelikle kullanıcıların tam olarak neyi amaçladığını algılayın projenizi başarıya ulaştıracak olan nokta budur.

Örneğin belirli bir anahtar kelimede ilk sayfa hedefiniz var.

İlk sayfada bu anahtar kelimede başarılı olan sitelerin nasıl bir tasarıma sahip olduğunu dikkate almaksızın, alışılmadık farklı bir sayfa tasarımıyla ilk sayfaya çıkmaya çalışıyorsunuz..

Bu yaklaşım size zaman kaybettirir..

İlk sayfa rakiplerin tasarımlarını incelemeli, eksiklerini not almalı daha iyisini yapmaya çalışarak ilk sayfayı hedeflemelisiniz.