SEO
SEO, İngilizce “Search Engine Optimization” ifadesinin baş harflerinden oluşan bir kısaltmadır. Bu ifade “Arama Motoru Optimizasyonu” anlamına gelir. SEO sayesinde Google gibi arama motorları sitenizin içeriğini çok daha iyi anlar ve böylece kullanıcılarına her zaman ilgili, doğru ve kaliteli arama sonuçlarını sunabilir.
SEO Nedir?
SEO (arama motoru optimizasyonu), hedeflemiş olduğunuz anahtar kelimeler için arama motorlarında üst sıralarda çıkarak Google gibi arama motorlarından kaliteli ve hedefli organik ziyaretçi trafiği çekme sanatıdır.
Bir web sayfasının özellikle aylık aranma hacmi yüksek arama sorgularında üst sıralarda çıkması sağlam bir optimizasyon olmadan imkânsıza yakındır.
Bunu SEO zorluğu olarak ifade etmek mümkündür.
Bir arama sorgusunda aylık arama hacmi yükseldikçe Google birinci sayfaya çıkma süresi ve maliyetinin genel olarak arttığını söyleyebiliriz.
SEO ‘nun Amacı Nedir?
SEO ‘nun temel amacı, sitenize arama motorlarından daha fazla organik ziyaretçi trafiği çekmektir. Bunun için çoğu zaman hedeflenen ilgili anahtar kelimelerde Google arama sonuçlarının ilk sayfasında yer almak gerekir.
Kullanıcı Google gibi arama motorlarında bir arama gerçekleştirdiğinde genelde üst sıralarda listelenen sonuçlara tıklamaktadır. Arama motoru optimizasyonu, sitenizin ilgili arama sorgularında daha iyi performans göstermesini sağlayarak mümkün olan en iyi sırada çıkmasını sağlayacak iyileştirmeleri içerir.
Arama motoru optimizasyonu en genel halde şunları içerir,
- Özgün ve yüksek kaliteli içerikler oluşturma
- En iyi kullanıcı deneyimini sağlamaya odaklanma
- Kullanıcılara arama motorunda aradıkları anahtar kelimeye tam olarak cevap veren sayfalar sunma
Arama motoru optimizasyonu yani SEO sadece sitenize ziyaretçi trafiği çekmekle de kalmaz. Arama motoru optimizasyonu, sayfalarınızın Google ‘daki görünürlüğünü artırarak daha fazla kişiye görünür olmanıza yardımcı olur.
Bu sayede ürün ve hizmetlerinizi onları doğrudan arayan hedef kitlenize ulaştırmış olursunuz.
Arama sonuçlarında daha çok ve sık görünmek sitenizin marka bilinirliğinin armasına da katkı sağlar.
Yeni Siteler için SEO
Yeni web sitelerine en azından ilk 3 aylık süreçte içeriklerine odaklanmalarını öneriyoruz.
Güçlü, orijinal ve özgün içerikler olmaksızın arama motorlarında kalıcı başarı sağlamak olanaksızdır.
Kullanıcı deneyimini artıracak sayfa hızlandırma, teknik problemlerin giderilmesi gibi konuları da bu süreçte çözebilirsiniz.
İçeriklerinizin hedef anahtar kelimenizin arama amacına uygun olduğundan emin olun.
Google ‘da birinci sayfaya çıkmış rakiplerin web sayfalarını ve içeriklerini inceleyerek ilham almaktan çekinmeyin.
SEO ile Ne Kadar Zaman Alır?
SEO orta vadeli bir dijital pazarlama çözümüdür.
Web sitenizi açar açmaz hedeflemiş olduğunuz bir anahtar kelimede ilk sıralara gelmeniz pek olası değildir.
Hizmetlerinizi en iyi şekilde tanıtmalı, web sitenizin ziyaretçilere en iyi deneyimi sunacağından emin olmalı ve özgün, kaliteli içerikler üretmelisiniz.
Zamanla organik ziyaretçi trafiğinizin arttığını, farklı arama sorgularından organik tıklamalar aldığınızı göreceksiniz.
SEO ile SEM Arasında Ne Fark Var?
SEM ile SEO kavramlarının her ikisi de aslında arama motoru ile ilgilidir. Bununla birlikte, SEM ücretli bir dijital pazarlama çözümüdür ve açılımı “Search Engine Marketing” yani “Arama Motoru Pazarlaması” dır.
SEM, Google Arama Ağı reklamlarını ifade eder. Bu tür reklamlara PPC (pay per click) reklamlar da denir. Google arama ağında reklamlarınızın yer alması durumunda aslında arama motoru pazarlaması yapmış oluyorsunuz. Böylece sponsorlu arama sonuçları arasında yer alırsınız.
SEM, ödeme yaptığınız sürece size ziyaretçi getirmeye devam eder. Sitenizi açar açmaz çok hızlı bir şekilde ziyaretçi çekmenize imkân verir.
SEO ise tamamen organik arama sonuçlarında üst sıralarda yer almayı hedefleyen dijital pazarlama yöntemidir. Her ne kadar tıklama başına bir ücret ödemeseniz de SEO çalışmaları bir yatırım gerektirir, belli bir maliyeti vardır.
SEO orta ve uzun vadeli bir çözümdür, kısa sürede sonuç vermez. Bununla birlikte kalıcı bir yatırım olduğunu söyleyebiliriz. PPC reklamlarından gelen trafiğin aksine, arama motoru optimizasyonu ile gelen organik trafik daha kaliteli ve devamlıdır.
- SEM ile gelen ziyaretçi trafiği ödeme yaptığınız sürece devam eder.
- SEM / PPC reklamları ile sitenize kalıcı bir yatırım yapmış olmazsınız.
- SEO orta / uzun vadede sonuç verir, fakat sitenize kalıcı bir yatırım yapmış olursunuz.
SEO Neden Bu Kadar Önemli?
SEO çok önemli bir dijital pazarlama kanalıdır. Hiç bir işletmenin günümüzün dijitalleşen dünyasında Google ‘da yer almamak gibi bir seçeneği yoktur.
2019 yılında Bright Edge tarafından yapılan bir çalışmaya göre dünya çapında web sitelerinin trafik kaynakları arasında organik aramanın payı %53. Bu oran arama ağı reklamlarıyla birlikte %68 e kadar ulaşıyor.
Semrush ‘a göre her bir dakikada 5.9 milyon Google araması gerçekleştiriliyor ve web trafiğinin %66 kadarı Google üzerinde yapılan aramalarla başlıyor.
Google’ da her gün 8,5 milyardan fazla arama gerçekleştiriliyor ve Google, küresel arama motoru pazarının toplam %91’ine tek başına sahip.
Tüm bu veriler, arama motorları üzerinden gelen ziyaretçi sayısının zamanla arttığını ve bu artış trendinin de süreceğini ortaya koymaktadır.
Arama Motorları Nasıl Çalışır?
Arama motorlarının nasıl çalıştığını anlamak daha etkili ve doğru optimizasyon yapmanıza yardımcı olacaktır.
Arama Motoru Nedir?
Arama motoru, interneti tarayarak bir veri merkezinde sistematik şekilde depolayan ve kullanıcılar bir sorgu gerçekleştirdiğinde en hızlı şekilde bu verileri ilgi düzeyine ve göre sıralayarak sunan sistemlerdir.
Bir arama motoru çok sayıda irili ufaklı yazılımın bir araya gelmesi ve uyum içerisinde çalışmasıyla sonuç üretir. Google, pazardaki en büyük paya sahip arama motoru olduğundan arama motoru dendiğinde aklımıza hemen Google gelir.
Arama Motorlarının Çalışma Mantığı
Arama motorlarının çalışma mantığı basittir. Öncelikle arama motorunun crawler adını verdiğimiz tarama işi ile görevli yazılım parçaları web sayfalarını tarar.
Daha sonra bu sayfalar mevcut dizinde kopyası olup olmadığı başta olmak üzere bazı kriterlere göre değerlendirilir ve dizine eklenmek üzere sıraya alınır.
Taranan her web sayfası dizine eklenmek zorunda değil. Özellikle Google son dönemlerde, dizine ekleme konusunda çok daha seçici davranıyor.
Kopya sayfalar, SSL sertifikası olmayan siteler, spam içerikler, içeriği çok az olan veya hiç olmayan boş sayfalar indekslenmiyor (dizine eklenmiyor).
Arama motoru dizinine eklenen sayfalara ait bilgiler binlerce sunucudan oluşan farklı veri merkezlerinde depolanıyor. Kullanıcı arama motorunda bir arama gerçekleştirdiğinde, sıralama algoritmasına göre en ilgili ve doğru sonuç en üst sırada gösteriliyor.
Sonuçların yukarıdan aşağıya doğru sıralanması nedeniyle Google gibi arama motorlarına dikey arama motoru da denir.
Bu çalışma mantığına göre, arama sonuçlarında en üstte yer alan sonuç en fazla tıklamayı alır. Alt sıralara doğru gidildikçe tıklama oranı ve tıklama sayıları düşer.
Anahtar Kelime (Arama Sorgusu) Nedir?
Anahtar kelime, bir arama motoru kullanıcısının arama motorunda aradığı herhangi bir şeydir. Buna arama sorgusu da diyoruz. SEO çalışmalarında anahtar kelimeler önemli bir yer tutar.
Çünkü hedefimiz bu anahtar kelimelerde üst sıralara yükselerek Google gibi arama motorlarından daha fazla organik trafik çekebilmektedir.
Her anahtar kelimenin kendine özgü bir rekabet durumu vardır. Özellikle aylık aranma hacmi yüksek kısa kuyruklu (1-2 sözcükten oluşan) anahtar kelimelerde üst sıralara yükselmek daha uzun zaman alır.
Aranma hacmi düşük uzun kuyruklu (3+ sözcükten oluşan) anahtar kelimelerde ise kısa sürede başarı sağlanabilmektedir.
Uzun kuyruklu anahtar kelimelerin dönüşüm oranı yüksektir. Genelde satışlar / siparişler bu arama sorguları üzerinden gelir.
Bu nedenle yüksek hacimli olduğundan dolayı herkesin hedeflediği SEO rekabeti yüksek anahtar kelimelere yoğunlaşmak yerine uzun kuyruklu anahtar kelimelere öncelik vermek doğru bir strateji olacaktır.
Beyaz, Gri ve Siyah Şapka SEO
SEO çalışmalarında bir takım yazılı olmayan etik kurallar vardır. Arama motoru optimizasyonu, tamamen Google yönergelerine uygun olarak gerçekleştirildiğinde buna beyaz şapka SEO diyoruz.
Beyaz Şapka SEO
Beyaz şapka SEO güvenlidir, manuel ve algoritmik Google cezalarından korunmanızı sağlar ve sitenizi riske atmadan Google ‘dan kaliteli organik ziyaretçi çekmenize yardımcı olur.
Beyaz şapka SEO (white hat SEO), etik optimizasyon prensiplerine uygun, arama motorları tarafından da önerilen ve teşvik edilen yöntemler kullanılarak sıralamalarda öne çıkmayı amaçlar.
Siyah şapkanın aksine white hat seo (beyaz şapka optimizasyon) süreci Google yönergelerine uygun teknik ve yöntemleri kapsamaktadır.
Beyaz şapka SEO çalışmalarının ilk adımı olarak, içerik kalitesine odaklanmalı ve kullanıcıların ihtiyaçlarına cevap verecek değerli, faydalı içerikler üretmeliyiz.
Anahtar kelime yerleştirme gibi SPAM yöntemlerden uzak durarak içeriklerimizi kullanıcılara hitap edecek şekilde optimize etmemiz gerekmektedir.
Beyaz şapka optimizasyon, kaliteli ve özgün içerikler yayınlayarak kullanıcı beklentilerini karşılama, yüksek hızda açılan sayfalar, mobil optimizasyon, ilgili sitelerden bağlantılar edinme gibi temel adımları içerir.
Web sitenizin Google ve diğer arama motorları tarafından algoritmik ya da manuel cezaya maruz bırakılmaması için tüm optimizasyon sürecinin beyaz şapka yöntemler ile gerçekleştirildiğinden emin olun ve siyah şapka tekniklere hiç bir şekilde bulaşmayın.
Beyaz şapka tekniklerden bir kısmı şunlardır:
- Kaliteli içerikler oluşturmak
- Sitede güncel yazılar paylaşmak
- Özgün ürün ve kategori açıklamaları oluşturmak
- İlgili sayfaları birbirine bağlayarak site içi linkleme yapmak
- Uzun kuyruklu anahtar kelimeleri SEO stratejisine dahil etmek
- Marka bilinirliğini artıracak site dışı çalışmalar yapmak (Google Ads vb)
- Olabildiğince ilgili veya kaliteli sitelerden doğal anchor yayılımına dikkat ederek backlink edinmek
Gri Şapka SEO
Tam olarak Google yönergelerine uygun olmasa da siyah şapka teknikler kadar risk barındırmayan yöntemleri içerir. Orta ve uzun vadede sitenizin Google cezalarına maruz kalmaması için gri şapka yaklaşımlardan uzak durmanız önemlidir.
Gri şapka tekniklerden bazıları şöyledir:
- PNB (Private Blog Network / Paravan blog ağları) kullanımı
- Düşen bir domain satın alıp 301 yönlendirmesi ile backlink inşası
- Her anahtar kelime için otomatik sayfalar oluşturma (Otomatik SEO)
- Footer link satın almak
- Paket backlink çalışmaları satın almak
Siyah Şapka SEO
Tamamen Google yönergelerine aykırı, son derece riskli ve çok büyük olasılıkla sitenizin Google dizininden kaldırılmasına neden olacak pratikleri içerir.
Black hat seo veya siyah şapka arama motoru optimizasyonu, basitçe, Google arama kalitesi ve webmaster yönergelerine aykırı etik olmayan bir takım teknikleri içermektedir.
Siyah şapka tekniklere örnek olarak yanıltıcı başlıklar kullanma, sayfaya anahtar kelimeler yerleştirme ve bunları kullanıcıların göremeyeceği şekilde gizleme, kullanıcı sayfaya geldiğinde farklı içerikler gösterme gibi manipülatif yöntemler verilebilir.
Black hat SEO, kısa süreli de olsa arama sonuçlarında üst sıralara yükselmenizi sağlasa da nihayetinde sitenizin arama sonuçlarından tamamen kaldırılmasına varan cezalara maruz kalmanız kaçınılmazdır
Siyah şapka tekniklerden bazıları şunlardır:
- Hacklink alımı (link hırsızlığı)
- Spinleme yöntemiyle içerik oluşturmak ve yayınlamak
- Arama motoruna ayrı, ziyaretçiye ayrı içerik sunma
- Sayfada kullanıcının göremeyeceği gizli metinler oluşturma
- Backlink kasma programları ile çok sayıda backlink alma
- Rakip sitelere SEO saldırıları düzenleme (spam linkler kasarak rakiplerin sıralamalarını düşürmeye çalışma)
- Köprü sayfalar oluşturarak kullanıcıları farklı sayfalara yönlendirme
Site içi SEO Nedir, Nasıl Yapılır?
SEO çalışmaları temelde site içi ve site dışı olmak üzere ikiye ayrılmaktadır. Site içi SEO, site içerisinde gerçekleştirilen iyileştirmelerden oluşur. İç optimizasyon, sayfa içi SEO olarak da adlandırılır.
İç optimizasyon çalışmaları önemli ve son derece etkilidir. Site içi SEO çalışmalarında kontrol tamamen sizdedir çünkü tüm optimizasyonlar site içerisinde yapılır, kendiniz değişiklik yapmadığınız sürece bu çalışmalar kalıcıdır.
Site içi SEO çalışmaları temel olarak şu adımlardan oluşur,
- Anahtar kelime araştırması
- Title (SEO Başlığı) optimizasyonları
- Meta açıklaması optimizasyonları
- H1 / H2 / H3 vb başlık etiketlerinin düzenlenmesi
- Görsellerin SEO uyumlu hale getirilmesi
- İçeriğin anahtar kelimelere göre optimize edilmesi
- Teknik SEO problemlerinin çözülmesi
- Hız / performans optimizasyonu
Site içi SEO diğer bir ifadeyle iç optimizasyon; SEO başlığı, metalar, içerik başlıkları, görseller ve daha fazlasını içerir. Güçlü bir sayfa düzeyinde optimizasyon ile pek çok anahtar kelimede ilk sayfaya gelmek mümkündür.
Title (SEO Başlığı)
Title (SEO başlığı), arama sonuçlarında ve tarayıcıda mouse ile sekme üzerine gelindiğinde belirmektedir. İçerik başlığı ile karıştırılmamalıdır. Web dökümanının başlığı olarak düşünülebilir.
Güçlü bir Title, arama sonuçlarında kullanıcıların sayfanızı ziyaret etmek üzere ikna olmasına da yardımcı olur.
Google kullanıcıları büyük oranda seo başlığını okuyarak sayfanızı ziyaret etme kararı verdiğinden bu alanda harekete geçirici kelimelere de yer vermek isteyebilirsiniz.
Örneğin: indirim, sonuç veren, kanıtlanmış, etkili, bilimsel, ilk, sınırlı sayıda.. bu sözcükler kullanıcıları harekete geçirebilir.
Ayrıca title da hedef anahtar kelimenizin doğal ve akışa uygun biçimde yer alması önemlidir.
Meta Açıklaması
Meta açıklaması arama sonuçlarında görünen kısa açıklamalardır. SEO başlığının hemen altında yer alır.
Meta açıklamalarında potansiyel ziyaretçilere sayfanızı neden ziyaret etmeleri gerektiğine dair ikna edici ifadeler kullanmalısınız.
Meta açıklaması doğrudan sıralama algoritmasının bir parçası değildir. Yine de hedef anahtar kelimenizi en az bir kez kullanmanız arama sonuçlarında vurgulanarak gösterilmesini sağlar ve bu da tıklama oranlarınızı artırabilir.
URL Optimizasyonu
URL de title ve meta gibi arama sonuçları sayfasında yer aldığından tıklama oranı üzerinde önemli bir etkisi olduğunu söyleyebiliriz.URL ‘nin Google tarafından web sayfalarının konusunu anlamak için bir sinyal olarak değerlendirdiğini de not edelim.
SEO uyumlu bir URL için şunlara dikkat etmelisiniz;
- URL kısa olmalı
- Sayfanın konusu hakkında fikir vermeli
- Hedef anahtar kelimeyi içermeli
- Büyük harf ve özel karakter içermemeli
- Okunabilir, anlaşılır olmalı
H1 İçerik Başlığı
H1 içerik başlığı sayfanın konusu hakkında fikir veren önemli bir sinyal öğesi olduğundan Google sıralamaları üzerinde büyük bir etkisi vardır.
H1 başlıkların özgün, ilgi çekici olması SEO açısından bir artı puan olarak değerlendirilebilir. Fakat gereğinden uzun tutulan bir başlık da başlık olma özelliğini de kaybedecektir.
H2 ve H3 Alt Başlıklar
H2 ve H3, içeriklerimizde en çok yer verdiğimiz alt başlıklardır. Konuyu alt bölümlere ayırmak için H2 leri, alt bölümleri kendi içinde alt bölümlere ayırmak için ise H3 leri kullanmalıyız.
Alt başlıkların hiyerarşiye uygun şekilde kullanıldığı içerikler daha iyi kullanıcı deneyimi sunar ek olarak arama motorları sayfa içeriğine daha kolay hakim olur bu da özellikle uzun kuyruklu anahtar kelimelerden kaliteli organik trafik anlamına gelmektedir.
Görsellerin Optimize Edilmesi
Google birinci sayfada çıkan web sayfaları incelendiğinde bu sayfaların genelde en az bir adet görsel içerdiği görülecektir.
Çünkü görseller içeriklerimizi daha keyifli hale getirir., kullanıcı memnuniyetini ve dolayısıyla sayfada kalma süresini artırır.
- Farklı sitelerde yayınlanan görselleri kullanmayın.
- Genel ve anlamsız görseller yerine konuyu açıklamaya yardımcı olanları tercih edin.
- Görsel alt özniteliğini anahtar kelimelerle doldurmayın, spam yapmayın.
- Alt metninizde doğal ve akışa uygun şekilde bir adet anahtar kelime kullanabilirsiniz.
- Sayfanızda çok sayıda görsel bulunabilir, bunların her birinin Alt metnine anahtar kelimenizi eklemenize gerek yoktur.
Bu konuda daha etraflıca bilgi edinmek için Görseller için SEO içeriğimizi okuyabilirsiniz.
Site içi Link İnşası
Site içi link inşası, on page SEO ‘nun en önemli adımlarından biridir. İlgili içeriklerin hedef anahtar kelime ve varyantları üerinden birbirine linklenmesi, arama motorlarına içeriğin konusu hakkında güçlü sinyaller gönderir.
Web sitenizde ana menü, yan menü ve footer alanlarındaki linkler de site içi linkleme kapsamında düşünülmelidir. Fakat, makale içinden verilen linkler hedef sayfanın Google sıralamaları üzerinde çok daha etkili olabilmektedir.
Özellikle konu otoritesinin artırılması noktasında site içi link inşasının büyük katkısı olduğunu bilmeniz gerek.
Google ‘da iyi sıralama almasını istediğiniz hedef sayfalara ilgili içeriklerden link çıkışları yapmak daha iyi bir sıralama almanıza yardımcı olabilir.
Site Dışı SEO Nedir, Nasıl Yapılır?
Site dışı SEO , dış optimizasyon veya sayfa dışı SEO olarak da bilinir. Adından da anlaşılacağı üzere, site dışında gerçekleştirilen backlink (geri bağlantı) profili inşası, marka bilinirliğini artırma, belli bir kitleye ulaşma gibi çalışmaları kapsar.
Dış optimizasyon çalışmaları dendiğinde özellikle backlink kavramı öne çıkmaktadır. Kısaca backlink, diğer sitelerin sizin sitenize verdiği linklerdir. Google ve diğer arama motorları backlinkleri bir çeşit referans olma gibi değerlendirmektedir.
Buna göre özellikle otoritesi yüksek ve sitenizle aynı veya yakın sektörden gelen backlinkler güçlü bir referans olarak değerlendirilir ve sitenizin hedef anahtar kelimelerde yükselmesine katkı sağlar.
Google, yıllar içerisinde çok sayıda güncelleme yaparak doğal, kaliteli ve az sayıda backlink ile çok iyi sıralamalar elde edilebilmesinin önünü açmıştır.
Backlinkler özellikle yüksek rekabetin olduğu hedef anahtar kelimeler için önemlidir fakat tek başına backlink iyi bir sıralama almanızı garanti etmez.
İyi bir sonuç için mutlaka kaliteli içerik, harika bir kullanıcı deneyimi ve düzgün iç optimizasyon güçlü geri bağlantılar ile bir araya gelmelidir.
Backlinkler (geri bağlantılar) doğal ve sitenizin konusu ile ilgili olduğu sürece SEO çalışmalarına katkı sağlar.
Backlink konusu manipülasyona son derece açık olduğundan uzunca bir süredir Google, gerçekten doğal olarak sitenize verilen ve artı değer taşıyan geri bağlantıları ayırt etme konusunda algoritmalarını geliştirmektedir.
Sitenizin konusu ile doğrudan bir ilgisi olmayan haber sitesi, genel amaçlı blog türü ücret karşılığı satın alınabilen geri bağlantıların sitenize bir katkısı olmayacağını söyleyebiliriz.
Backlinkler konusunda yapılan genel hatalardan bir kaçına burada yer vererek bu hatalardan kaçınmanız konusunda sizi uyarmayı bir görev olarak görüyorum.
Toplu Backlink Alımı Yapmak
Backlink inşasında en çok karşılaştığımız hatalardan biri paket çalışmalar satın almaktır. Oysa bu tür çalışmalar sitenize fayda sağlamaz, belki uzun kuyruklu bazı arama sorgularında geçici bir başarı yakalamanıza yardımcı olur, fakat orta / uzun vadede siteniz sıralama kaybeder.
Bunun temel nedeni backlink alım hızının doğal olmaması, bir zaman aralığında yığılma olmasıdır. Ne yaparsanız yapın, paket çalışmalar ile kalıcı başarıya ulaşamazsınız.
Tam Eşleşmeli Anchor Text Kullanmak
Tam eşleşmeli anchor text kullanımı, sürekli hedef anahtar kelime üzerinden backlink alımı anlamına gelmektedir. Google cezalarını en hızlı tetikleyen backlink hatalarından biridir.
Özellikle yeni sitelerin anahtar kelime üzerinden backlink alması çok daha risklidir. Doğal geri bağlantılarda anchor text (çapa metin) çeşitliliği vardır.
Marka adı , URL , uzun kuyruklu arama sorguları ve sayfa başlıkları doğal bir anchor text profilinin temel bileşenleridir.
Sabit Backlink Alımı
Footer, sidebar gibi alanlardan alınan geri bağlantılar yapısı gereği sitedeki tüm sayfalardan backlink edinmenize neden olur.
Özellikle ilgisiz sitelerden gelen tam eşleşmeli sabit geri bağlantılar üstelik de dofollow olarak alınıyorsa büyük bir risktir.
Reklam bannerları ile gelen sabit linklerde ise rel=nofollow veya rel=sponsored kullanmanızı öneririm.
Haber Sitelerinden Tanıtım Yazısı Almak
Haber sitelerinde ciddi bir tanıtım yazısı ticareti mevcut. Bunların büyük bir bölümü hiç bir organik ziyaretçisi olmayan, sitenize herhangi bir artı değer katmayacak siteler.
Sırf tanıtım yazısı satışı için açılan, tüm içeriği botla çekilen ve footer alanından çok sayıda siteye sabit link satışı yapmış çöpe dönmüş siteler de azımsanmayacak kadar çok.
Google bu tür geri bağlantıların “ücretli” olduğunu ve satın alındığını kolayca anlayabilir.
Üstelik bu tür ücretli tanıtımların ciddi bir maliyeti de var. Hem sitenize bir artısı yok, hem riskli hem de ciddi bir maliyet olan bu tür çalışmalardan uzak durmanızı öneriyorum.
Doğru Backlink İnşası Nasıl Olmalı?
Backlink alımı için özel bir çaba sarf etmenize gerek yok. Sitenizde kaliteli ve kaynak gösterilmeye değer, faydalı içerikler ürettiğinizde mutlaka birileri size link verecektir.
Üstelik bu linkler ilgili sitelerden ve ilgili içeriklerden geleceği için sıralamalarınıza da olumlu yönde katkısı olacaktır.
Backlink için endişelenmek yerine, sitenizi geliştirmeye odaklanın. Daha çok kişiye ulaşmak adına sosyal medya üzerinde kitle oluşturma, e-posta listeleri ile sitenizi ziyaret etmiş kitleleri yeniden sitenize çekme gibi stratejileri değerlendirin.
Zararlı backlinkler sitenizin sıralama kaybetmesine neden olabilir. Özellikle yoğun rekabetin olduğu bazı sektörlerde negatif SEO saldırıları yapıldığını görüyoruz.
Bu tür saldırılara karşı yapabileceğiniz tek şey sitenizi belli aralıklarla Semrush, Ahrefs gibi araçlarla taratmak ve negatif SEO saldırısı ile gelen zararlı geri bağlantıları reddetmektir.
Dofollow Backlink Nedir?
Dofollow backlinkler pagerank geçiren backlinkler olarak da bilinir.
Basitçe, web sitenizden bir başka web sitesine dofollow backlink verdiğinizde o web sitesine bir anlamda kefil olmuş ve sitenizin otoritesinden de bir miktar katkı sağlamış olursunuz.
Doğal bir backlink profili oluşturmak SEO çalışmalarının başarıya ulaşması için kritik öneme sahiptir. Backlink profilinizin tamamen dofollow linklerden oluşması, hele de tam eşleşmeli anchor textler Google Penguin algoritmasına takılmanıza neden olabilir.
Nofollow Backlink Nedir?
Nofollow backlinkler pagerank geçirmeyen, bir başka ifadeyle sayfa otoritesi geçirmeyen backlinklerdir.
Web sitenizden bir başka web sitesine nofollow link verdiğinizde link verilen web sitesine kefil olmadığınızı ve sorumluluk kabul etmediğinizi belirtmiş olursunuz.
Nofollow linklerin Google sıralamaları açısından bir faydası olmadığını söyleyemeyiz.
Özellikle ziyaretçi trafiği getiren nofollow backlinkler web sitenizin tanıtımı anlamına geleceğinden SEO çalışmalarına destek olacaktır.
Dijital Reklamlar ve Site Dışı SEO
Google Ads, Facebook ve Instagram reklamları gibi dijital reklam kanallarının kullanımı doğrudan ziyaretçi sayınızı artıracağından site dışı SEO çalışmalarının önemli bir ayağını oluşturmaktadır.
Özellikle yeni web siteleri için dijital reklam kullanımını şiddetle tavsiye ediyoruz böylece pek çok uzun kuyruklu anahtar kelimede kısa sürede iyi çıkışlar yakalayabilirsiniz.
Marka Bilinirliği ve Site Dışı SEO
İGoogle marka web siteleri sever ve arama sonuçlarında markaların web sitelerine öncelik verir. Bunun en büyük nedeni markaların kullanıcı güvenini kazanmış olması ve daha çok tıklanmasıdır.
Marka bilinirliğinizi artırmaya dönük her türlü çalışma (elden broşür dağıtımı da dahil) site dışı optimizasyon kapsamında düşünülebilir ve kesinlikle sıralamalarınıza pozitif yansımaktadır.
Sosyal Medya Kanalları ve Site Dışı SEO
Sosyal medya kanallarından ziyaretçi çekmek sitenizin tanıtımı ve marka bilinirliğinin artırılmasına katkı sağlayacaktır.
Sosyal medya üzerinde yapılan paylaşımların doğrudan Google sıralamaları üzerinde bir etkisi olmadığını da not edelim. Yine de, backlink çeşitliliğinin sağlanması noktasında sosyal medya kanallarının önemi büyüktür.
Teknik SEO Nedir?
Teknik SEO, site haritası, SSL sertifikası, robots.txt, yönlendirmeler, 404 hataları, içerik yinelemeleri, tarama / indeksleme problemleri gibi konularla ilgilenir.
Kapsamlı bir teknik SEO denetimi ile sitenizin daha iyi bir sıralama almasına engel olan kronik problemleri tespit edilmeli ve bir an önce çözülmelidir.
Teknik SEO denetiminde Screaming Frog gibi profesyonel araçlar kullanılır. Özellikle robots.txt dosyasının bir uzman tarafından kontrol edilmesi, hatalı bir komut olup olmadığına bakılması önemlidir.
Google Search Console üzerinde sayfa oluşturma kısmının detaylı bir şekilde incelenmesi gerekir.
İndekslenmemesi gereken sayfaların hatalı şekilde dizine eklenmiş olması veya dizine eklenmesi gereken önemli sayfaların hiç indekslenmemesi (hatta indeksten çıkması) gibi sorunlar olabilir.
Teknik problemler özellikle yazılım altyapısı değişikliklerinde çok sık karşımıza çıkmaktadır. Sitenizin mevcut yazılımını değiştirmeden önce bir SEO uzmanından danışmanlık desteği almanızda fayda var.
Taranabilirlik
Taranabilirlik, web sitenizin arama motoru örümceklerinin erişimine açık olması, robots.txt dosyası üzerinde bir engelin olmaması ve hepsinden önemlisi web sitenizin online olması durumunu ifade eder.
Taramaya kapalı bir web sitesinin dizine eklenmesi de mümkün olmayacağından Google ‘da sıralanması da söz konusu olamayacak ve SEO çalışmaları yürütülemeyecektir.
Farklı nedenlerle yanlışlıkla sayfaların taranması engelleyen yazılım güncellemeleri veya sunucu taraflı problemler yaşanabilmektedir.
Bu yüzden Screaming Frog gibi araçlarla periyodik olarak taranabilirlik durumu denetlenmelidir.
Dizine Eklenebilirlik
Bir web sayfasının Google dizinine eklenmesi, Google tarafından taranarak ilgili sunucularda arama sonuçlarında gösterilmek üzere depolanması anlamına gelmektedir.
Google dizininde yer almasını istediğiniz önemli sayfaların “indexable” yani Google dizinine eklenebilir olduğundan emin olmalısınız.
Yönetim paneli, sepet sayfası, gizlilik politikası gibi sayfaların Google dizininde yer almasının bir faydası olmayacağından bu tür herhangi bir organik trafik beklemediğiniz sayfaların dizine kapalı olması (non-indexable) daha mantıklıdır.
SSL Sertifikası
Gizlilik ve güvenlik internetin yaygın hale gelmesiyle birlikte önemli hale geldi. Google SSL kullanan web sitelerini bu nedenle arama sonuçlarında bir miktar öne çıkarıyor.
SSL sertifikası çok güçlü bir sıralama faktörü olmasa bile Google tarafından web sıralamalarının belirlenmesinde kullanılmaktadır.
Google da bir arama sorgusu gerçekleştirdiğinizde en azından ilk sayfa sonuçları arasında SSL kullanmayan sayfaların yer almaması bu nedenle çok şaşırtıcı değil.
Mobil Uyumluluk
Sırf kullandığınız temanın duyarlı / esnek tasarıma sahip olması tüm sayfalarınızın ve web sitenizin mobil uyumlu olduğu anlamına gelmemektedir.
Tıklanabilir öğelerin birbirine yakın olması, metnin mobilde okunamayacak kadar küçük görünmesi, satırlar arasında yeteri kadar boşluk olmaması, öğelerin birbiri üstüne binmesi gibi mobil uyumluluk problemlerine karşı Google arama konsolunda ilgili uyarıları takip etmeniz ve Google mobil uyumluluk test aracını kullanmanız tavsiye edilir.
XML Site Haritası
Site haritaları arama motorlarının web sitenizdeki tüm sayfalara erişmesine yardımcı olur.
Bir XML site haritası, ilgili sayfanın URL adresi ile birlikte bazı temel bilgiler içeren liste olarak düşünülebilir. Site haritaları tarama ve dizine ekleme işlemlerini hızlandırır.
Web sitenizde indekse açık olduğu halde, hiç bir sayfa ile bağlantısı olmadığı için Google tarafından keşfedilememiş sayfalar bulunabilir. Bu nedenle, bir XML site haritası oluşturarak Google Search Console üzerinden göndermeniz çok önemlidir.
Robots.txt
Robots.txt, web sitenizin ana dizinine eklenen ve Google, Bing, Ahrefs gibi aramaa motoru ve araçların botlarının hangilerinin hangi dizin ve sayfalara erişip erişemeyeceğini kontrol eden özel bir dosyadır. Robots.txt dosyası önemlidir çünkü hatalı bir direktif sitenizin taranmasına ve dizine eklenmesine engel olabilir.
Eğer tarama / indeksleme problemi yaşıyorsanız mutlaka robots.txt dosyanızı gözden geçirin.
Eğer bir robots.txt dosyanız yoksa ve nasıl oluşturacağınızı bilmiyorsanız Google tarafından hazırlanan buradaki makaleye göz atabilirsiniz.
Canonical URL Etiketi Kullanımı
Canonical URL etiketleri, yinelenen içerikle ilgili sorunları çözmek için etkili bir çözümdür. Sitenizde yinelenen içeriğe sahip iki sayfanız varsa,
örneğin,
- ornek.com/ayakkabi
- ornek.com/ayakkabi?=kirmizi
Bunlardan birini rel canonical yapısı ile standart URL olarak seçtiğimizde, diğerinin asıl olan standart sayfanın bir kopyası olduğunu Google ve diğer arama motorlarına söylemiş oluruz.
Bu işlem için standart olmayan sayfalara html öğesi olarak
<link rel=canonical href= “ornek.com/ayakkabi” />
eklememiz yeterlidir. Böylece Google arama sonuçlarında sadece bu belirtmiş olduğumuz standart sayfa adresi yer alacaktır. Canonical URL etiketi içerik yinelemesi sorununun çözümü için mutlaka ele almanız gereken bir konu.
Kırık Linkler
Tıkladığınızda hedeflediği URL adresi bir nedenle açılmayan (404 veya 403 hatası veren) linkler kırık olarak adlandırılır.
Tıklandığında hedef sayfaya gitmeyerek oldukça kötü bir kullanıcı deneyimine neden olan kırık linkler ilgili sayfaların Google ‘da iyi bir sıralama almasını zorlaştırmaktadır.
Screaming Frog benzeri araçlarla sitenizi belli aralıklarla taramalı ve tespit ettiğiniz kırık linkleri kaldırarak ya da hedef sayfa adresini güncelleyerek temizlemelisiniz.
301 Yönlendirmesi
Çeşitli nedenlerle bir web sayfasının URL adresinin değişmesi durumunda arama motorları ve kullanıcılar sayfaya erişememektedir.
301 kalıcı yönlendirmesi ile sayfanın eski adresi yeni adrese yönlendirilerek sayfa erişimi sağlanmalıdır.
Sayfa adresi değişimi Google sıralamalarını olumsuz etkilediğinden, zorunlu durumlar dışında URL yapısında değişiklik yapılmaması gerektiğini unutmayınız.
Yönlendirme Zincirleri
Yönlendirme zincirinde yönlendirmenin başladığı sayfa ile nihai sayfa arasında en az bir adet sayfa daha bulunur.
Yönlendirme zincirleri, kullanıcıların web sitenizde kötü bir deneyim yaşamasına neden olacaktır.
Bir 301 yönlendirmesinde amaç E adresine erişmek ise A dan B ye B den C ye C den D ye ve D den E ye yönlendirmek zincir oluşturacaktır. Doğrudan A adresi E ye yönlendirilerek gereksiz oluşan yönlendirme zinciri kırılmalıdır.
Yönlendirme zincirleri, sayfa performansını da olumsuz etkileyebilmektedir.
Yönlendirme Döngüsü
Yönlendirme zincirine çok benzer olan yönlendirme döngüsünde hedef URL adresi ile başlangıçta yönlendirilen URL adresi aynıdır.
Diğer ifadeyle, A nın E ye yönlendirilmesi gerekmektedir fakat hatalı bir şekilde A kendine yönlendirilmiştir.
Bazen de A , sıralı olarak B, C, D ye yönlendirilir, D ise tekrar A ya yönlendirilerek bir kapalı çevrim oluşturur. Bu şekilde hem yönlendirme zinciri hem de yönlendirme döngüsü aynı anda oluşmuş olur.
Screaming Frog ile hem yönlendirme zincirleri, hem de yönlendirme döngüleri kolayca tespit edilebilmektedir.
SEO Uyumlu İçerik Oluşturma
İçerik tartışmasız en güçlü sıralama faktörüdür. Kullanıcı beklentilerini karşılayan ve arama amacına uygun SEO uyumlu içerikler oluşturmadan Google ‘da ön plana çıkmanız mümkün değildir.
İçeriğin önemini daha iyi kavramak adına arama motorunda bir arama sorgusu ile gerçekleşen süreci zihnimizde canlandıralım;
Kullanıcı arama motorunda yanıt almak için bir arama gerçekleştirir. Web sayfanızın içeriği işte bu arama sorgusunun doğrudan yanıtı olduğu için çok önemlidir.
Google içeriğe önem veriyor çünkü kullanıcıların gerçekleştirdiği aramaların kullanıcı memnuniyeti ile sonuçlanması ancak düzgün ve kaliteli içeriklerle sağlanabilmektedir.
İlgisiz ve arama sorgusu ile bağlantısı olmayan içerikli sayfalar bu yüzden Google gibi kullanıcı deneyimine odaklı arama motorlarında başarılı olamıyor.
Ne kadar güçlü geri bağlantılara sahip olursanız olun, kullanıcı beklentilerini karşılayan kaliteli içeriklerle donatılmış sayfalar olmadan SEO da kalıcı bir başarı yakalamanız olanaksızdır.
Tekrar ediyorum, içerik en güçlü Google sıralama faktörüdür. Kötü bir içerikle iyi bir sıralama almanız, arama sonuçlarında kalıcı bir başarı yakalamanız söz konusu değildir.
SEO uyumlu içerik, kısaca kullanıcı beklentilerine en iyi yanıtı veren içeriktir. Eğer kullanıcı bir içerikte aradığı her şeyi bulabiliyorsa (bir diğer ifadeyle arama sorgusuna net bir cevap veriyorsa / ihtiyacı karşılıyorsa) o içerik iyi bir deneyim sunuyor demektir.
Web sitenize gelen ziyaretçilerin ilgili sayfalarda etkileşimde bulunması, fare hareketleri, form doldurması gibi işlemler kullanıcı memnuniyetine işaret eden ve Google gibi arama motorları tarafından kullanılan güçlü sinyallerdir.
Google, sitenize gönderdiği ziyaretçilerin sayfalarınızda daha uzun zaman geçirmesini güçlü bir sıralama faktörü olarak değerlendirmektedir.
Buna göre, kullanıcı beklentilerini tam olarak karşılayan bilgi bakımından yeterli derinliğe sahip faydalı içerikler kullanıcıları sayfalarınızda daha uzun tutarken, ilgisiz, kalitesiz ve ortaya yeni bir şey koymayan içerikler kullanıcıları uzaklaştıracaktır.
Bu nedenle içeriklerinizi daima kullanıcı beklentileri doğrultusunda arama amacına yanıt verecek şekilde oluşturmalısınız.
Arama motorunda yükselmek için, Google için veya botlar için oluşturulan içerikler ile kalıcı bir başarı sağlamak olanaksızdır.
Anahtar Kelime Araştırması Yapın
İçeriklerinizi oluşturmaya başlamadan önce ayrıntılı bir anahtar kelime araştırması yapmak, alt başlıkların belirlenmesi, konu kapsamının netleşmesi ve en önemlisi Google ve diğer arama motorlarının içeriğin tam olarak ne hakkında olduğunu anlamasına yardımcı olacaktır.
Eğer web siteniz yeni ise henüz yeteri kadar içeriğe sahip olmamanız son derece normaldir.
Böyle bir durumda, yeterli konu otoritesine sahip olamayacağınızdan özellikle hacimli ve zor anahtar kelimelerde sıralama almak çok güç olacaktır.
Eğer bu durumdaysanız öncelikle düşük aranma hacmine sahip uzun kuyruklu anahtar kelimeleri hedeflemeli, belli bir otoriteye ulaşana kadar özgün ve kaliteli içerikler üretmeye devam etmelisiniz.
Arama Amacını Dikkate Alan İçerikler Yazın
İçerik öncelikle arama amacına uygun olmalıdır. Bir başka ifadeyle, kullanıcının gerçekleştirdiği arama sorgusuna tatmin edici bir çözüm sağlayabilmelidir.
Kullanıcı diş ağrısına ne iyi gelir şeklinde bir arama yapıyorsa, bununla ilgili çözüm sunan bir sayfa arıyor demektir. Diş ağrısının nedenleri, dişin yapısı gibi detaylar her ne kadar özgün ve kaliteli bilgiler de olsa arama sorgusuna bir çözüm olmayacaktır.
Faydalı İçerikler Oluşturun
İçerik kullanıcıya fayda sağlayacak bilgilerle donatılmış olmalıdır. Böylece kullanıcı yaşadığı deneyimden dolayı memnun kalacak ve arama motorunun en iyi sonuçları sunduğunu düşünecektir.
Kaliteli İçerikler Üretmeye Odaklanın
İçerikte yazım ve noktalama hataları, anlatım bozuklukları ve cümle düşüklükleri olmamalıdır. Bu tür hatalar içeriğe duyulan güveni ortadan kaldırır ve özensiz, kalitesiz bir sayfa imajı oluşturur.
Kaliteli içerikler olmaksızın hedeflediğiniz önemli anahtar kelimelerde iyi sıralamalar elde etmeniz mümkün değildir.
Google, yeni bilgiler içeren orijinal içerikleri öne çıkarır. İçeriklerinizi oluştururken farklı kaynakları tarayarak içeriğinizi bir takım sayısal veriler ve faydalı bilgilerle zenginleştirmeye çalışın.
- Arama amacına dikkat edin
- Detaylandırın
- Alt bölümlere ayırın
- Güncel bilgilere yer verin
- Doğru veriler kullanın
- Çok sayıda aynı şeyi anlatan içerik yerine bir tane adam gibi anlatan içerik üretin
Google sitenize gönderdiği kullanıcıların sayfanızda veya sitenizde aradığı her şeyi bulmasını ister.
Bu yüzden arama sorgusuna tam olarak yanıt verdiğinizden emin olun, kullanıcıların farklı web sitelerine yönelme ihtiyacı duymasını engelleyin.
İçerik Pazarlaması Yapın
Online mecranın hızla büyümesi ile birlikte işletmeler web sitelerini daha fazla potansiyel müşteri ile buluşturabilmek adına farklı dijital pazarlama kanallarına yönelmeye başladı.
İçerik pazarlaması bir web sitesinin hizmet verdiği konuyla ilgili içerikler oluşturarak daha geniş bir kitleye ulaşma çabasıdır.
SEO ile içerik pazarlaması arasında çok güçlü bir bağ vardır çünkü kendi konunuzla ilgili ne kadar fazla içerik üretirseniz, arama motorları gözünde o kadar otoriter olursunuz.
Öte yandan, içerik pazarlaması hedef kitleniz üzerinde güçlü bir marka imajı oluşturarak dönüşüm oranınızın da artmasına yardımcı olmaktadır.
İçerik pazarlamasından en etkin şekilde yararlanmak adına web sitenizde mutlaka bir blog açmalı ve sektörünüze yönelik faydalı, değer katan içerikler üreterek organik görünürlüğünüzü artırmalısınız.
İçeriklerinizi Tanıtmayı Unutmayın
Harika içerikler oluşturdunuz fakat bu içerikler henüz hedef kitle ile buluşmadı ise içerik tanıtımı konusunu atlıyorsunuz demektir.
Hedef kitlenizin size gelmesini beklemeyin.
Evet, SEO ile organik bir şekilde içerikleriniz zamanla iyi bir noktaya gelecektir, fakat bu biraz zaman alabilir.
Bu süreçte, düşük bütçeli Google arama ağı reklamları, sosyal medya kanallarından paylaşım gibi seçeneklerle içeriklerinizi onlrı dört gözle bekleyen kitleye ulaştırmalısınız.
Böylece, doğrudan ziyaretçi sayınız artar, hizmetlerinizi daha fazla kişi tercih etmeye başlar ve marka sinyalleri sayesinde organikte çok daha hızlı yol alma şansınız olur.
İçerilerinizi Optimize Edin ve Güncelleyin
Bir kez içeriğimi oluşturdum her şey bitti diye düşünmeyin. İçerik optimizasyonu hemen hiç dikkate alınmayan önemli bir SEO stratejisidir.
Zamanla iyi performans göstermeyen içerikleri tespit ederek geliştirmeyi düşünün.
İyi bir görüntüleme aldığı halde alt sayfalarda sıkışıp kalan içerikler bir kaç basit dokunuşla hayat bulabilmektedir.
Güncelliğini kaybetmiş bilgiler içeren, daha fazla detay ile geliştirilmesi gereken içerikleriniz olabilir bunları mutlaka güncelleyin.
Unutmayın, bir içeriği optimize etmek ve geliştirmek sıfırdan oturup yeni bir içerik oluşturmaktan daha kolaydır ve SEO açısından da doğru olan budur.
E-Ticaret Siteleri için SEO
E-Ticaret Siteleri için SEO Çalışmaları Nasıl Yürütülmeli ve Hangi Kritik Noktalara Dikkat Edilmeli? Bu bölümde online alışveriş sitelerine özel en iyi SEO uygulama ipuçlarını bulacaksınız.
E-Ticaret Siteleri için SEO ‘nun Önemi
E-ticaret, özellikle pandemi ve kapanma süreci ile birlikte kitlelerin online mecraya yönelmesi sonucunda hem ülkemizde hem de dünya genelinde önemli bir dijital alışkanlığa dönüştü.
Fiziksel mağazalardan alışveriş yapmak yerine, evden dışarıya adım atmadan market ihtiyaçlarını karşılama, beğendiğin ayakkabıyı veya spor aletini satın alma gibi kolaylıklar e-ticaretin öne çıkmasını sağladı.
Önümüzdeki on yılda fiziksel mağazalardan alışveriş oranının düşmeye devam edeceği ve çevrimiçi alışverişin toplam ticaretteki payının en az üç kat artacağı öngörülmekte.
Bu yüzden e-ticarete geçişte acele etmekte ve rakiplerinizden önce bu boşluğu doldurmak adına dijital mecrada güçlü bir yer edinmekte fayda var. SEO çalışmaları, e-ticaret projenizin online mecrada orta ve uzun vadede başarılı olması için bir gerekliliktir.
E-Ticaret SEO Nedir?
Pek çok SEO uzmanı, e-ticaret sitelerine özel ayrı bir e-ticaret SEO olmadığı tezini savunuyor. Bu doğru değil, bir alışveriş sitesi pek çok açıdan klasik kurumsal sitelerden ayrılmaktadır.
Katalog yapısı, hiyerarşi ve site mimarisi gibi daha çok yapısal olan bu ayrışmalar e-ticaret siteleri için özelleşmiş SEO stratejilerini ön plana çıkarmaktadır.
Anahtar Kelimelerin Belirlenmesi
Bir e-ticaret sitesi açmadan önce kapsamlı bir anahtar kelime araştırması yapmak ve potansiyel ürünlerinizin hangi arama sorguları ile Google ‘da aratıldığını bilmek önemlidir.
Hacimli anahtar kelimeler kadar, düşük aranma hacmine fakat yüksek dönüşüm oranına sahip satış getirecek değerli anahtar kelimeler de listenizde yer almalıdır.
Ürün Açıklamalarını Özgünleştirin
Çoğu durumda tedarikçi XML bağlantısı üzerinden otomatik olarak gelen ürün açıklamaları kullanılmaktadır. Bu ürün açıklamaları pek çok sitede daha önce kullanılmış olacağından SEO açısından uygun değildir.
Binlerce ürününüz de olsa, bu iş için gerekirse bir ekip oluşturmalı ve ürün açıklamalarınızı özgün olarak hazırlamalısınız.
E-ticaret sitelerinde kullanıcı satın alma modunda olduğundan, beklenen kullanıcı davranışı alışveriştir dolayısıyla da zaten uzun bir ürün açıklması da gerekmiyor.
Ürünlerin özelliklerini, faydalarını, avantajlarını anlatan özet metinler gayet yeterlidir.
Anahtar Kelimelerinizi Belirleyin
Bir e-ticaret sitesi açmadan önce kapsamlı bir anahtar kelime araştırması yapmak ve potansiyel ürünlerinizin hangi arama sorguları ile Google ‘da aratıldığını bilmek önemlidir.
Hacimli anahtar kelimeler kadar, düşük aranma hacmine fakat yüksek dönüşüm oranına sahip satış getirecek değerli anahtar kelimeler de listenizde mutlaka yer almalıdır.
E-ticaret siteniz için anahtar kelimelerin taşıdığı arama niyetini göz önünde bulundurmayı unutmayın. Bazı anahtar kelimeler satın alma amacı taşır “ayakkabı fiyatları” gibi; bazı anahtar kelimeler ise bilgi edinme amacı taşır “baş ağrısına ne iyi gelir” gibi.
SEO Başlığınızda Anahtar Kelimeniz Yer Alsın
E-ticaret sitelerinin doğası gereği sayfa sayısı binlerce olabilmektedir. Böyle bir durumda, çoğu kez SEO başlığının manuel olarak oluşturulması mümkün olamayabiliyor.
E-ticaret altyapısına göre, ürün ve kategori sayfaları için SEO başlığı oluşturma formüllerini kullanmanızda bir sakınca yok (her ne kadar manuel olarak oluşturmak daha verimli olsa da)
Bir SEO başlığı formülü genelde ürün başlığı + ayırıcı + site adı veya kategori başlığı + ayırıcı + site adı şeklindedir.
Örneklendirmek gerekirse bu formüller şöyle sonuç verecektir,
- Nike Koşu Ayakkabısı | Metro Ayakkabı
- Koşu Ayakkabıları | Metro Ayakkabı
Benzer durum meta açıklamaları için de geçerli. Her ürün veya kategori için ayrı bir meta oluşturmak yerine formül yapılandırmasından yararlanabilirsiniz.
Katalog Sayfalarına Açıklama Ekleyin
Katalog sayfaları, yani e-ticaret kategori sayfaları kullanıcıların ürünlere hızlıca göz atmak ve beğendikleri ürünlerin detayına gitmek için kullandığı özel sayfalardır.
Bu sayfalarda ürün görselleri, fiyatlar ve ürün başlıklarından oluşan kutular grid düzende sıralanmaktadır. Kullanıcıların bir katalog sayfasında, yazı okumak gibi bir amacı yoktur.
Fakat, Google ve diğer arama motorlarına metin içeriği olarak zayıf olan katalog sayfalarının ne ile ilgili olduğu konusunda yardımcı olma noktasında sayfanın en altına açıklama eklemek faydalı olacaktır.
Pek çok modern e-ticaret altyapısında katalog sayfalarının altında bu tür açıklama alanlarını görebilirsiniz.
Eğer e-ticaret siteniz var ve bu özelliği kullanmıyorsanız, mutlaka kullanın, kategorilerinizi özgün ve kaliteli açıklamalarla güçlendirerek arama motorlarına yardımcı olun.
Ürün Görsellerine Özen Gösterin
E-ticaret siteleri doğası gereği ürünlere dokunabileceğimiz platformlar değildir. Bu durum ürün görsellerini çok daha önemli hale getirmektedir.
Eğer kaliteli ve yüksek çözünürlüklü ürün görselleri kullanırsanız hem satış dönüşüm oranlarınız artar hem de kullanıcıların ürün sayfasını terk etme oranı azalır.
Ek olarak, tedarikçiden gelen XML üzerinden görselleri almak ve doğrudan yayınlamak da büyük bir hata olacaktır. Eğer ürün fotoğraflarını kendiniz çekme şansınız yoksa, en azından en-yükseklik ve ışıklandırma ile oynayarak farklılaştırmalısınız.
Ürün Yorumlarına İzin Verin
Başarılı bir e-ticaret sitesinde ürün yorumları olmazsa olmazlar arasındadır. Kullanıcılar, daha önce yapılan yorumları okuyarak ürünün kullanımı ve kalitesi hakkında bilgi sahibi olmak ister.
Bu kullanıcılarınıza en iyi deneyimi sunmak için mutlaka ürün sayfalarınızda bulundurmak isteyeceğiniz bir özelliktir.
E-Ticaret Altyapınızın Hızlı Çalıştığından Emin Olun
Bir e-ticaret sitesinin Google ‘da iyi bir sıralama alması ve bu sıralamayı koruması için sayfa yüklenme hızının çok iyi olması önemlidir.
Günümüzde insanların 2 saniye bile beklemeye sabrı olmadığını ve bir web sayfasının 2 saniyeden geç yüklenmesinin çok kötü bir kullanıcı deneyimine neden olarak sayfadan çıkış yüzdesini dramatik bir şekilde artıracağını bilmemiz gerekiyor.
Henüz e-ticaret yazılımı altyapısı hakkında karar vermediyseniz diğer tüm özelliklere ek olarak hız / performans konusunu da karar vermede önemli bir etken olarak düşünmelisiniz.
Tipik olarak bir web sayfasının tamamen yüklenme süresi 2 saniyeyi geçmemeli ve mümkünse 1 saniye altında olmalıdır.
Mobil Cihazlar için SEO
Mobil SEO, sitenizi akıllı telefonlar ve tabletler gibi mobil cihazlar için optimize etme işlemidir.
Klasik SEO da geçerli olan içerik kalitesi, güçlü backlinkler inşa etme gibi optimizasyon adımları mobil SEO için de aynen geçerlidir.
Fakat insanlar akıllı telefon ve tabletleri, Google gibi arama motorlarında arama yapmak için her zamankinden daha fazla kullanıyor. Bu nedenle de mobil cihazlardaki deneyimi iyileştirmeye odaklanmak önemli.
Mobil SEO, web sitesinin tasarımını, içerik düzenini, font büyüklüğünü ve hatta butonların büyüklüğünü ayarlama gibi bir çok optimizasyon adımını içerebilir.
Mobil cihazların yaygın kullanımı, internet kullanım alışkanlıklarını da kökten değiştirdi. Günümüzde, kullanıcılar büyük ölçüde akıllı telefonları ve tabletleri aracılığıyla internete erişim sağlıyor ve arama motorlarını mobil cihazlar üzerinden kullanıyor.
Google gibi popüler arama motorlarının çok büyük oranda mobil cihazlar üzerinden kullanılıyor olması günümüzde mobil SEO kavramını çok daha önemli hale getirmiştir.
Bu nedenle, mobil SEO stratejilerini öğrenmek ve web sitelerimizi akıllı cihazlar için iyileştirmek bir gereksinimdir.
Mobil cihazlar için web sitelerinin optimize edilmesi, daha iyi bir kullanıcı deneyimi sunulması mobil SEO ‘nun temelini oluşturur.
Mobil Öncelikli Dizine Ekleme
Akıllı telefon ve tabletlerin %90 ve üzeri kullanım oranına sahip olması nedeniyle, Google 2019 yılında mobil öncelikli dizine eklemeyi duyurdu.
Mobil öncelikli dizine ekleme aslında, Google örümceklerinin web sitenizi bir mobil cihaz gibi gördüğü daha doğrusu sitenizin mobil cihazdaki görünümünü temel aldığı tarama / dizinleme yaklaşımıdır.
Google ‘da mobil ve masaüstü şeklinde iki farklı dizin yoktur. Sadece bir tane dizin vardır ve bu dizin de web sitenizin mobil versiyonundan oluşur.
Duyarlı Web Tasarım
Bir web sitesinin akıllı telefon, tablet, laptop veya masaüstü cihazlar gibi farklı ekran çözünürlüklerine otomatik olarak adapte olması, tüm cihaz türlerinde sorunsuz görüntüleniyor olmasını hedefleyen tasarım yaklaşımıdır.
Duyarlı tasarım dışında farklı yaklaşımlar olduğunu da belirtelim. Dinamik içerik ve farklı URL yapısı + rel canonical etiketi ile kullanım bunlardan sadece ikisi.
Fakat duyarlı tasarım tüm bu yöntemlere göre SEO açısından büyük artılara sahip.
Duyarlı tasarım diğer adıyla responsive web tasarım, bir sayfanın farklı ekran çözünürlüleri için aynı HTML kodunu uyarlayarak göstermesi olarak ifade edilebilir. Duyarlı ve esnek anahtar sözcükleri aslında tam olarak bunu ifade etmektedir.
Duyarlı (esnek) tasarımın diğer mobil tasarım yaklaşımlarına göre SEO açısından pek çok üstünlüğü bulunmaktadır.
Bunlardan en önemlisi, tek bir URL altında hem mobilde, hem tablette hem de masaüstü veya daha büyük çözünürlüklü ekranlarda sayfa içeriğinin gösterilebilmesidir.
Bu aşamada bunun neden çok önemli olduğunu düşünebilirsiniz. Şöyle ki, eğer aynı amaca hizmet eden (dolayısıyla içeriği de aynı olan) birden fazla URL olursa bunlardan hangisine backlink inşası yapılacağı tam bir muamma olacaktır.
Her ne kadar bu sayfalar içerik olarak aynı da olsa sırf URL adresleri farklı olduğundan aslında farklı sayfalar olarak düşünülebilir.
Bu noktada şunu da belirtmekte fayda var, Google ; mobil için farklı bir URL yapısına sahip olunmasını (her ne kadar gereksiz de olsa) anlayışla karşılıyor.
Çünkü halen site.com masaüstü olmak üzere mobilde m.site.com şeklinde kullanan web siteleri mevcut.
Yazılım altyapısı bu şekilde kurgulanan web sitelerinde, mobil için farklı bir tasarım ; masaüstü için farklı bir tasarım dinamik olarak sunucu tarafında oluşturuluyor.
Duyarlı tasarımın Google tarafından tavsiye edilen yaklaşım olduğunun da altını çizelim.
Duyarlı tasarımın mobil SEO için neden önemli olduğunu daha iyi anlamak açısından maddeler halinde özetliyorum,
- Sayfanın yalnızca 1 URL adresi olacağından insanların sayfanızı paylaşması, link vermesi çok daha kolay olacaktır (karmaşa olmayacak)
- Eğer mobil için ayrı bir URL olsaydı cihazın mobil veya masaüstü olup olmadığının tesbiti ve buna göre yönlendirme yapılması sunucu tarafında ekstra bir yük oluşturacak, sayfa yükleme süreleri artacaktır, duyarlı tasarım ile bu sorun ortadan kalkmaktadır.
- Duyarlı tasarımda sitenin teknik olarak bakımı ve optimizasyonu çok daha kolaydır.
Kısa Paragraflar Kullanın
Masaüstünde bir kaç satırdan oluşan paragraflar, mobilde daha çok satıra bölündüğünden kullanıcıların okumasını zorlaştırmaktadır.
Paragraflarınızı kısa tutun ve aynı paragrafta birden fazla konuya değinmeyin. Metni madde işaretli listeler, görseller ve diğer öğelerle zenginleştirmek de okunabilirliği artırmada etkili bir yöntemdir.
Beyaz Alanlara Dikkat Edin
Okunabilirliği artırmak için, paragraflar arasında yeteri kadar beyaz alan olduğundan emin olun.
Benzer şekilde, görsellerinizi metin ile iç içe geçirmekten kaçının, görsellerinizin etrafında yeteri kadar beyaz alan bırakarak, kullanıcıların mobil cihazlarda içeriğinizi daha kolay özümsemesine yardımcı olun.
Mobil için Site Performansı
Özellikle mobil cihazlar için internet erişiminin kısıtlı olması, çoğu zaman düşük bant genişliği gibi nedenlerle sayfaların yüklenmesinde ekstra bir yavaşlık söz konusu olabilmektedir.
Sayfa yüklenme hızı da Google tarafından resmi olarak kabul edilen ender sıralama faktörlerinden biri. Fakat içerik kadar önemli mi derseniz, şimdilik olmadığını söyleyebiliriz.
Yine de, özellikle mobil cihazlar üzerinden web sitenize giriş yapacak kullanıcılar için 2 saniyeden daha uzun süren yüklenme süreleri önemli bir problem olarak görülmelidir.
Emin olun günümüzde kimsenin bir sayfanın açılmasını 2 saniye kadar bile bekleyecek zamanı yok ve Google arama sonuçlarında memnun edemediğiniz kullanıcıları bekleyen sayısız alternatif de var.
Bu nedenle, olabildiğince hızlı yüklenen sayfalar mobil optimizasyonda odaklanmanız gereken temel nokta olmalıdır.
Google Page Speed skorunuzun mobilde en az 60 civarında olmasını öneriyorum. Daha yüksek olması elbette her açıdan daha iyi.
Mobil Uyumlu Navigasyon
Mobil cihazlarda sayfalara kolayca erişilebilmesi, tıklanabilir öğeler arasında yeteri kadar boşluk olması ve mobile uygun hamburger menülerin varlığı önemlidir.
Mobilde kullanıcıların sayfalar arasında kolayca gezinebilmesini sağlamak adına daha basit ve fonksiyonel menüler tasarlamak gerekir.
Holistik SEO Kavramı
SEO baş döndürücü bir hızla gelişen ve değişen bir dijital pazarlama türü. Bu değişime ayak uydurabildiğiniz ölçüde organik arama sonuçlarında sıralamalarınızı koruyabiliyorsunuz.
Çok değil bir kaç yıl önce SEO dendiğinde aklınıza sadece backlink inşası, özgün içerik oluşturma ve bir kaç sayfa içi optimizasyon kriteri gelirdi. Günümüzde SEO çok daha farklı bir boyuta evrilmiş durumda.
Yapay zekanın at koşturduğu ve arama motoru optimizasyonu trendlerini çok farklı bir yöne çevirdiği şu günlerde daha bütüncül ve kapsayıcı bir bakış açısıyla SEO sürecini ele almaktan başka bir seçeneğimiz yok.
Holistik SEO, web sitenizi bir bütün olarak ele alan ve kullanıcı deneyimine odaklanan bir arama motoru optimizasyonu yaklaşımı. Bir başka ifadeyle, klasik yaklaşımın yerini alan çok boyutlu bir optimizasyon anlayışı.
Holistik SEO , tüm stratejilerin birbirini güçlendirdiği ve desteklediği olması gereken optimizasyon yaklaşımıdır.