tıklama oranı optimizasyonu seo

Tıklama Oranı Optimizasyonu (15 Adımda Daha Yüksek % CTR)

Tıklama oranı optimizasyonu , SEO ‘da en çok ihmal edilen konuların başında geliyor.

Oysa sadece tıklama oranlarını optimize ederek pek çok zorlu anahtar kelimede iyi bir sıralama yakalayabilirsiniz.

Yeni bir içerik yayınlamadan ya da daha fazla kaliteli site dışı bağlantıya ihtiyaç duymadan sıfır maliyetle sitenize daha çok organik trafik çekebilmek için birazdan sıralayacağım tıklama oranı optimizasyonu tekniklerini mutlaka uygulayın.

Tıklama Oranı (CTR) Optimizasyonu ile İyi Bir Google Sıralaması Arasındaki İlişki

Google, daha alt sıralarda olmasına karşın kullanıcılarının daha yüksek oranda tıkladığı sonuçların çok daha kaliteli ve arama terimi ile daha ilgili olduğunu düşünen güçlü bir algoritmaya sahiptir.

Organik Tıklama Oranı ve CTR Nedir?

Tıklama oranı, Google arama motoru sonuç sayfasında sıralanan sonuçların tıklanma yüzdesini veya Google Ads reklamlarına tıklanma oranını ifade eden bir kavramdır.

SEO tarafında “organik tıklanma oranı” olarak da adlandırılır. Tıklama oranının İngilizcesi “Click Through Rate” dir ve bunun kısaltması da CTR dir.

Tıklama Oranı Optimizasyonu (CTR Optimization) Nedir?

Google arama sonuçları sayfasında yer alan sonuçlarınızın daha çok tıklanması için gerçekleştirilebilecek iyileştirmelerdir. Tıklama oranındaki iyileştirmeler sıralamaları olumlu yönde etkiler.

Google arama motoru sonuç sayfasında insanlar sitenizin bağlantılarına tıklamıyorsa içeriğinizin mükemmel olmasının ya da sayfalarınızın jet hızında çalışmasının bir önemi yoktur.

Google algoritması tıklama oranı çok düşük olan sonuçların yeterli ilgiyi görmediğini fark ederek bu sonuçların arama terimi ile ilgili olmadığını ya da yeteri kadar kaliteli olmadığını değerlendirip bu sonuçların sıralamasını da düşürebilmektedir.

Sonuç olarak tıklama oranındaki artışlar daha iyi bir sıralama anlamına gelirken, tıklama oranındaki düşüşler daha kötü bir sıralama demektir.

1. Açıklayıcı URL Yapısı Kullanın

Google, kullanıcı dostu URL kullanımını önemli bir sebepten dolayı önermektedir. Kullanıcı dostu URL ler kullanıcılara ziyaret edecekleri sayfa konusunda bilgi vererek pozitif kullanıcı deneyimi sağlar.

Google kullanıcıları SERP de listelenen sonuçlarda URL adreslerini okuyarak arama terimleri ile bu URL adreslerinin gideceği sayfaların ne düzeyde ilgili olduğunu değerlendirebilmektedir.

Açıklayıcı ve arama motoru dostu URL ler oluşturmanın en basit yolu bu URL yi doğrudan birincil anahtar kelimenizi içerecek şekilde yapılandırmaktır.

Birincil anahtar kelime zaten sayfanın bir özeti niteliğindedir ve URL de birincil anahtar kelimenin yer alması arama sonuçlarında URL nizi süper ilgili hale getirerek tıklanma oranının artmasını sağlar.

tıklama oranı optimizasyonu nedir?

WordPress kullanıyorsanız kalıcı bağlantı ayarları ile URL yapılandırmanızı kullanıcı dostu olacak şekilde yapılandırabilirsiniz.

2. Uzun Kuyruklu Anahtar Kelimeler Kullanın

Uzun kuyruklu anahtar kelimeler en az 2-3 sözcüğün birleşmesiyle oluşan daha spesifik arama terimlerini ifade eder.

Tek sözcükten oluşan jenerik anahtar kelimelerin aksine uzun kuyruklu anahtar kelimelerde kullanıcıların neyi aradıkları arama teriminden net bir şekilde anlaşılabilir.

Uzun kuyruklu anahtar kelimeleri hedefleyerek içeriğinizi oluşturduğunuzda ve Google sonuç sayfasında kullanıcı hedeflediğiniz uzun kuyruklu anahtar kelime ile arama gerçekleştirdiğinde nokta atışı olarak gerçekleştirilen sorgu, hedef anahtar kelime ile eşleşeceğinden muazzam bir tıklama oranı yakalama şansınız olacaktır.

Örneklendireyim,

SEO araması yapan bir kullanıcı, SEO konusunda bilgi almak da istiyor olabilir, SEO hizmeti alabileceği bir firma da arıyor olabilir.

Fakat SEO fiyatları ya da En yakın SEO ajansı araması yapan kullanıcının SEO hizmeti arayışında olduğu çok nettir.

Burada bir ek bilgi paylaşmak istiyorum, uzun kuyruklu anahtar kelimelerin dönüşüm oranları yukarıda değindiğim sebeple çok daha yüksektir.

Bu yüzden ben her zaman öncelikle uzun kuyruklu anahtar kelimeleri hedeflemeyi tercih ederim çünkü bana asıl dönüşümü getirecek olan bu tür anahtar kelimelerdir.

Uzun kuyruklu anahtar kelimeleri bulmak için mutlaka Semrush ya da Ahrefs gibi araçlar kullanmanıza gerek yok.

Google otomatik öneriler, ilgili arama sonuçları, Google Ads Keyword Planner gibi çözümlerle çok sayıda uzun kuyruklu anahtar kelimeye ulaşmanız mümkün.

3. Meta Açıklamalarınızı Optimize Edin

Meta açıklamaları tıklama oranınızı doğrudan etkiler.

İyi yapılandırılmış ve optimize edilmiş bir meta açıklaması tıklama oranınızı tahmin bile edemeyeceğiniz oranda artırabilir.

Öncelikle içeriklerinizin / ürün sayfalarınızın meta açıklamalarını manuel olarak tek tek oluşturmaya özen gösterin.

Formüllerle oluşturulan otomatik meta açıklamalarının size çok iyi bir tıklama oranı sağlamayacağından emin olabilirsiniz.

İyi bir tıklanma oranı için öncelikli olarak meta açıklamanızda birincil anahtar kelimeniz muhakkak bulunmalı.

Böylece Google kullanıcıları hedeflediğiniz anahtar kelime ile arama gerçekleştirdiklerinde bu anahtar kelimenin meta açıklamasında yer aldığını görerek sayfanızın doğru sonuç olduğunu değerlendireceklerdir.

Ayrıca Google, gerçekleştirilen arama sorgusu meta açıklamaları içerisinde geçtikçe bold ile göstererek vurgulamaktadır. Tek başına bu durum bile meta açıklamalarında birincil anahtar kelimeye yer vermenin ne denli önemli olduğunu bize göstermektedir.

organik tıklama oranı optimizasyonu ctr optimizasyon

Meta açıklamalarınızı optimize etmek için diğer ipuçları

Eylemde Bulunma Çağrısı Ekleyin: Meta açıklamanızın içerisinde “Daha fazla bilgi edinin.” , “Hemen rezervasyon yaptırın.” , “Şimdi iletişime geçin.” , “İndirimi kaçırmayın.” gibi harekete geçiren eylem çağrıları ekleyin.

Eylemde bulunmaya dönük bu tür mesajların tıklanma oranı üzerinde çok büyük etkisi vardır.

Soru Sorarak Merak Uyandırın: Sorular insanların ilgisini çeker ve merak uyandırır. Hepimizde doğal olarak merakımızı giderme iç güdüsü vardır.

Meta açıklamasında etkili ve merak uyandıran bir soruya yer vermek insanların cevabı görmek üzere sayfanıza gelmesine yardımcı olur ve tıklama oranınız ciddi oranda artabilir.

Örnek : “Evdeki basit malzemelerle bir kaç gün içinde sivilcelerinizden kurtulabileceğinizi biliyor muydunuz?”

En Çok Merak Edilen Soruya Cevap Verin: Kullanıcıların arama sorgusuyla ilgili en çok merak edilen soruya kısa ve etkili bir cevap vererek içeriğinize tıklamalarını sağlayabilirsiniz.

Örnek:Tıklama oranını artırmanın en kolay yolu meta açıklamalarınızı optimize etmektir. Meta optimizasyonu için en etkili ipuçlarını öğrenin.”

Merak Uyandıran İfadeler Kullanın: “Ustasından lezzetli köfteler pişirmenin sırrı” , “Sadece bir kaç değişiklikle organik trafiğinizi artırın” gibi..

Duygusal Mesajlara Verin: İnsanları harekete geçiren şey düşünceleri değil duygularıdır bunu asla unutmayın.

Örneğin meta açıklamanızda “Sınırlı sayıda kupon %50 İndirim fırsatı” yazdığınızda bunu gören kullanıcılar sınırlı olan bir şeye bir daha sahip olamama ve %50 fiyat indirimini kaçırma korkusu ile hemen harekete geçecektir.

Meta açıklamalarında ustalaştığınızda bu tür taktikleri kullanırken hiç zorlanmayacağınızı da belirtmek isterim.

Yalnız, yanıltıcı olmamaya özen gösterin! Clickbait türünden yanıltıcı ve ilgisiz meta açıklamaları kullanıcıların sayfadan roket hızıyla kaçmasına neden olur ki bu da SEO çalışmalarımıza zarar vereceğinden isteyeceğimiz en son şeydir.

4. Yapılandırılmış Verileri Mutlaka Uygulayın

Yapılandırılmış veriler (Schema Markup) Google arama sonuçlarında zengin sonuçlar arasında yer almanızı sağlar. Böylece rakipleriniz arasında öne çıkarak Google arama sonuçlarında tıklanma oranınızı artırırsınız.

Yapılandırılmış veriler Google ‘ın sayfa içeriğini daha iyi anlamasına yardımcı olur. Daha doğrusu içerikteki veri parçalarının ne anlama geldiğini belirtir ve bir bakıma bu mikro veriler ile içeriğe nüfuz ederek işaretlenen her bir elemanı ayrı ayrı anlamlandırır.

Yapılandırılmış veriler ile oluşturulan zengin arama sonuçları Google kullanıcılarına harika bir deneyim sağlarken sitenizin rakipler arasından sıyrılıp öne çıkmasını sağlar. Bu sadece tıklanma oranınızı artırmakla da kalmaz, sitenize olan güveni de artırır.

Yapılandırılmış veri kullanan ve zengin sonuçlarda yer alan bir sayfanın Google arama sonuçlarında daha çok tıklanmasının nedenleri,

  • Tek bakışta daha içerk hakkında daha fazla bilgi vermesi
  • Rakiplerden ve diğer sonuçlardan pozitif ayrışması
  • Standart URL olarak listelenen sonuçlardan çok daha dikkat çekici olması

5. SEO Başlıklarınızda Sayılara Yer Verin

SEO başlıkları (Title etiketi) arama sonuçlarında kullanıcıların en çok dikkat ettiği kısımdır. MOZ ‘un paylaştığı bir veriye göre klasik, sıkıcı bir SEO başlığı yerine içeriğin alt başlıklar halinde kolayca okunabileceğini gösteren bir sayıya yer vermek tıklanma oranını artırmaktadır.

Örnek 1: “Sağlıklı Kilo Vermenin 5 Etkili Yöntemi”

Örnek 2: “Dönüşüm Oranını Artırmanın 11 Etkili Yolu”

Örnek 3: “3 Basit Adımda Sitenizi Mobil Uyumlu Hale Getirin”

gibi.. örnekler çoğaltılabilir daha iyi anlaşılması açısından aşağıdaki sonuçları da inceleyin.

ctr optimizasyonu

Bu tür SEO başlığı kullanımı ve içeriğin de bu formata göre liste şeklinde yapılandırılması kullanıcıların ilgisini çekerek sitenizin sonuçlarına çok daha yüksek oranda tıklamasına yardımcı olur.

Ayrıca içeriği liste şeklinde alt başlıklara ayırmanın bir diğer artısı Google ‘ın bu alt başlıklardan yararlanarak sitenize zengin sonuçlar arasında yer vermesidir.

organik ctr serp

6. SEO Başlıklarında Parantez Kullanın

HubSpot tarafından yapılan bir çalışmaya göre SEO başlığında parantez kullanımı tıklama oranlarını %40 ‘a kadar artırmaktadır. (İlgili çalışmaya buradan ulaşabilirsiniz.)

SEO başlığında kullanılan parantezlerin tıklama oranını artırmasının iki nedeni vardır birincisi ek bir açıklama ile kullanıcıyı aydınlatarak peşinen güven vermesi ikincisi rakiplerden bariz bir şekilde ayrışarak dikkat çekmeye yardımcı olmasıdır.

7. SEO Başlıklarınızda Duygusal İfadelere Yer Verin

İnsanlar duygularıyla hareket eder bu yüzden SEO başlıklarımızda “En iyi..” , “Harika..” , “Kapsamlı..” , “Bilinmeyen..” , “Sırları…” , “Kanıtlanmış..” , “Etkili..” , “İspatlanmış..” vb güçlü duygusal mesajlar veren sözcüklere yer vermek SEO başlıklarımıza tıklanma oranını büyük oranda artırabilmektedir.

serp ctr
title seo başlığı dönüşüm optimizesi

8. Büyük Harfle Başlayan Sözcükler Kullanın

SEO başlıklarında sözcüklere büyük harfle başlamak başlıkların öne çıkmasına yardımcı olur. Benzer şekilde meta açıklamalarında da önemli sözcüklere büyük harfle başlamak bu sözcüklerin öne çıkarak daha çok tıklama almasını sağlar.

Özellikle edat ve bağlaç gibi tek başına bir anlamı olmayan sözcüklere büyük harfle başlamanıza gerek yok kalan sözcüklerin tamamında büyük harf kullanma alışkanlığını kazanmalısınız.

Aslında bu çok basit bir şey ama genelde dikkat edilmiyor. Yukarıda bir önceki maddede verdiğim ilk örneğe bakın, Posta ‘nın, SEO başlığındaki sözcükler küçük harflerle başlıyor.

9. Sayfa Yüklenme Hızını Optimize Edin

Sayfa yüklenme hızının ilk bakışta tıklama oranı ile bir ilgisi olmadığını düşünebilirsiniz ama öyle değil..

Google arama motoru sonuç sayfasında kullanıcılar sitenizin sonucuna tıkladığında sayfa hemen açılmazsa geri düğmesine basarak arama sonuç sayfasına geri döner.

Dolayısıyla tıklama oranınız çok iyi bile olsa sayfa hızlı bir şekilde yüklenmediği ve kullanıcıyı beklettiği için negatif kullanıcı deneyimine neden olarak sıralama kaybetmenize neden olacaktır.

Google PageSpeed Insights ile sayfa açılma hızınızı analiz ederek eksiklerinizi giderebilirsiniz.

10. Tıklama Oranı Düşük İçerikleri Tespit Edin

Google Arama Konsolu üzerinden tıklama oranı düşük olan içeriklerinizi kolayca görebileceğinizi biliyor muydunuz?

Performans sekmesine tıklayın ve üst kısımdaki “Ortalama TO” nun seçili olduğundan emin olun.

Sorgular sekmesinde, Gösterimlere tıklayarak gösterimlere göre sıralanmasını sağlayın ve en sağdaki tıklama oranlarına bakın. Burada amacımız gösterim miktarı yüksek olduğunu halde tıklama oranı düşük olduğu için yeterli tıklamayı alamayan içerikleri tespit edebilmek.

11. Google Ads Reklamlarından Yararlanarak SEO Başlığınızı ve Meta Açıklamanızı İyileştirin

Google Ads reklamlarından yararlanarak başlık ve meta açıklamalarını optimize etmenin iki yolu vardır.

Birinci yol: Hedef anahtar kelimelerde verilen Ads reklamlarını inceleyin. Bu reklamlar çoğunlukla en iyi tıklama oranını almak için optimize edilmiştir. Reklam metinlerindeki başlık ve açıklamaları birebir kopyalayın demiyorum, fikir edinerek istifade edin, değiştirerek kendinize uyarlayın. İşe yaradığını göreceksiniz.

İkinci yol: Google arama ağı reklamları oluşturarak farklı başlık ve açıklama varyantlarını test etmektir. En iyi tıklama oranını alan reklamın başlık / meta açıklamasını içeriğinize uyarlayarak organik tıklama oranlarınızı önemli ölçüde iyileştirebilirsiniz.

12. Anahtar Kelime Yamyamlığı Problemlerini Çözün

Anahtar kelime yamyamlığı (Keyword cannibalization) aynı anahtar kelimeyi hedefleyen en az iki içeriğin varlığında karşımıza çıkan bir sorundur ve açıkçası biz SEO uzmanlarının başını en çok ağrıtan konuların başında gelmektedir.

Ne yazık ki yeni bir projeye başlayan herkes özellikle birincil anahtar kelimede kısa sürede Google ilk sayfaya gelebilmek adına bu anahtar kelimeyi hedefleyen 4-5 içerik oluşturarak büyük bir hata yapmakta ve bir şeylerin yolunda gitmediğini anladığında bizlere başvurmaktadır.

Anahtar kelime yamyamlığı nedeniyle Google arama sonuç sayfasında normalde alabileceğiniz tıklamaların çok küçük bir kısmını almanız olasıdır. Çünkü sıralama alan içerikler sürekli değişerek bir SERP kararsızlığına neden olur.

Anahtar kelime yamyamlığı probleminden kurtulmanın en kestirme yolu içeriklerden birini asıl içerik olarak belirleyip güçlendirmek ve diğer içerikleri silerek 301 redirect ile ana içeriğe yönlendirmektir.

13. İçeriğinizi Güncel Tutun ve Bunu SEO Başlığınızda Duyurun

Hiç bir Google kullanıcısı arama sonuçlarında güncelliğini kaybetmiş değeri olmayan bilgilerle karşılaşmak istemez. Bundan 7-8 sene önce işe yarayan SEO tekniklerinin çoğu bugün hiç bir işe yaramıyor.

Eğer sektörünüzdeki yenilikleri , tendleri ve gelişmeleri takip ederek içeriklerinizi bunlara göre tazelemezseniz oyun dışı kalmanız kaçınılmazdır çünkü Google kullanıcılarına en taze, en doğru bilgilerle donatılmış içerikleri sunmak ister.

SEO başlığında içeriğin güncel olduğunu belirten bir ifadeye yer vermek kullanıcıların daha çok tıklamasına yardımcı olacaktır.

Örneğin aşağıdaki örnekte SEO başlığına dahil edilen 2023+ bu içeriğin 2023 için güncel olduğunu ve + işareti ile sonrası için de geçerli ve güncel olarak kalacağını ifade etmektedir.

Örnek: Kapsamlı Site içi SEO Rehberi (2023+)

14. Cevap Kutusu ile Google Arama Sonuçlarında Öne Çıkın

Cevap kutusu Google ‘ın arama sonuçlarını zenginleştirmek ve kullanıcılarına daha iyi bir kullanıcı deneyimi sunmak için geliştirdiği önemli bir özelliktir.

Google bir kutu içerisinde sorulan sorunun cevabını en ilgili olduğunu düşündüğü sonuçtan çekerek SERP üzerinde gösterir.

Yukarıdaki cevap kutusu, ilgili içerikte bir H2 alt başlığın altındaki paragraftan alıntılanmış. Bu arada başlık “Baş Ağrısına Ne İyi Gelir?” olmasına rağmen Google bunun aslında “Baş ağrısı nasıl geçer?” sorusunun da cevabı olduğunu biliyor ve işaretli yere kadar aynen alıp cevap kutusunda gösteriyor.

Cevap kutusu ile içeriğinizin öne çıkarılmasını sağlamak için şu ipuçlarını izleyin.

  • H2 / H3 Alt başlıklarda içerikle ilgili en çok merak edilen soruya yer verin.
  • Hemen altına max 50 kelimelik çok net ve güzel bir cevap yazın.
  • Cevap kutusunda yer alma şansınızı artırmak için birden fazla soru ve cevabına yer verebilirsiniz.
  • İçeriğinizde yapılandırılmış veri kullanın ve makale / blog içeriği olarak işaretleyin (şart mı derseniz, değil sadece yardımcı bir faktör olarak düşünün.)

Cevap kutusu formatı değişiklik gösterebilir bazen bir tablo olarak bazen sıralı liste olarak ilgili içeriğin bir kısmı öne çıkarılabilmektedir. Hatta kullanıcının tam olarak bir soru kalıbı yazmasına da gerek yoktur, Google kullanıcının yönelimini algılayarak arama sorgusu sonuçlarını listeler.

15. Sık Sorulan Sorular , FAQ Shema ile Tıklama Oranınızı Artırın

Google arama sonuçlarında FAQ snippet ile diğer sonuçlardan ayırışıp öne çıkarak tıklama oranlarınızı önemli ölçüde artırabilirsiniz.

WordPress kullanıcıları için FAQ yapılandırılmış verisi eklemek son derece kolay. Hiç bir ek kod bilgisine ihtiyaç duymadan RankMath ya da Yoast ile Gutenberg editörü üzerinden içeriğinize FAQ bloku ekleyebilirsiniz.

Bir içeriğe teknik olarak birden fazla FAQ blok ekleyebilirsiniz fakat Google 1 sayfada en fazla 1 adet önermektedir bunu da belirtmiş olayım.

Tıklama oranı optimizasyonu konusunda aklınıza takılanları yorum kısmından lütfen sorun. Tüm sorularla tek tek ilgilenerek cevap veriyorum.