Title (Başlık Etiketi) Nedir? Nasıl Optimize Edilir?
Title (başlık etiketi), arama motoru optimizasyonunda çok kritik öneme sahiptir. Bu yazıda, başlık etiketinin tam olarak ne olduğunu, nasıl optimize edilmesi gerektiğini, işin tüm inceliklerini sizlerle paylaşacağım, istifade etmeniz dileğiyle.
Title (Başlık Etiketi) Nedir?
Title (Başlık etiketi) sayfanın HTML düzeyindeki döküman başlığıdır. Fare ile tarayıcı sekmesi üzerine doğru geldiğinizde beliren ve Google arama sonuçlarında görünen çok önemli kısa bir metin parçasıdır.
Meta Title , Title etiketi, SEO başlığı gibi farklı isimlendirmelerle karşılaşabilirsiniz. Fakat bunların hepsi aslında aynı şeyi ifade eder.
HTML title elementi bu şekilde iki açılış kapanış etiketi arasında yer alır <title> Döküman Düzeyinde Sayfa Başlığı</title> ve HTML dökümanında <head> .. </head> arasında konumlanır.
Aşağıdaki ekran görüntüsünde bu sayfanın kaynak kodunda <title> etiketinin <head> elementi içerisinde yuvalandığını görebilmektesiniz.
Google ‘da iyi bir sıralama hedefliyorsanız title elementiniz kesinlikle bulunmalı ve bu etiket içeriği de sayfanın konusunu mutlaka yansıtmalıdır. İlgisiz SEO başlıkları Google tarafından arama sonuçlarında hiç gösterilemeyebileceği gibi, sayfa içeriğinden H1 başlık içeriği, veya H2 alt başlık başlık title olarak kullanılabilir.
SEO Başlığı Neden SEO için Çok Önemlidir?
Google, sayfanın ne ile ilgili olduğunu anlayabilmek için belli sinyallerden yararlanır. Title bu sinyallerden en güçlü olanıdır.
Eğer hedeflediğiniz anahtar kelime SEO başlığında geçiyorsa Google sıralama algoritması bu HTML sayfasının o anahtar kelime ile ilgili olduğunu değerlendirerek sıralama yapmaktadır.
Peki title da anahtar kelime nerede yer almalı? Başta mı, sonda mı, ortada mı? En iyi sonuç için hedef anahtar kelimenin title da en başta yer almasında fayda var, yani en solda.
Fakat bu her zaman mümkün olmayabilir, sırf anahtar kelime en başta olacak diye anlam bütünlüğü olmayan gereksiz SEO başlıkları oluşturmak da doğru değil.
SEO Uyumlu Başlık Etiketi (SEO Title) Nasıl Olmalıdır?
SEO başlığı (title) , iki önemli nedenle mutlaka optimize edilmelidir:
- Google, meta başlık etiketini (seo başlığı) sıralama faktörü olarak kullanmaktadır..
- Title elementi Google arama sonuçlarında görünmektedir ve insanlar ilgisiz, kötü SEO başlıklarına tıklamama yönünde eğilim göstermektedir.
İkinci neden daha çok Google ‘da bir arama sorgusu için ilk sayfaya yükseldiğinizde problem olabilecek bir konu da olsa önceden optimize etmenizde fayda var çünkü zaman zaman Google uzun kuyruklu anahtar kelimelerde içeriğinizi ilk sayfaya taşıyabiliyor.
SEO Title Uzunluğu Ne Olmalı?
Google arama sonuçlarında uzun SEO başlıkları kırpılmaktadır. Genelde 60 karakter üstü meta title etiketleri kırpılarak gösterlir. Bu durumda başlık etiketinin okunabilirliği azaldığından tıklama oranı düşebilmektedir.
Başlıkların kırpılarak gösterilmemesi için 60 karakteri geçmeden SEO başlıklarımızı oluşturmaya çalışmalıyız. WordPress altyapılı siteler için Rank Math, Yoast SEO gibi SEO eklentileri yardımıyla başlık etiketlerinin uzunluğunu ayarlayabiliyorsunuz.
Fakat bu noktada ilginç gelebilecek bir noktaya değinmek istiyorum bazen başlıklardaki kırpılma 57-58 karakter civarında yaşanabilirken, bazen de 62-63 karakter uzunluğunda seo başlıklarında kırpılma olmayabiliyor.
Bunun temel nedeni ise başlık etiketi içeriğindeki karakterlerin genişliğinin standart olmaması.. bazı başlık etiketleri büyük oranda o,a,e,b,c,e gibi geniş karakterler içerirken; bazı seo başlıkları i,l,j gibi ince karakterleri daha fazla barındırabilmektedir.
Bu durumda karakter sayısı ve title uzunluğundan çok aslında meselenin title genişliği olduğunu düşünebiliriz.
İdeâl Meta Title (SEO Başlığı) Genişliği Nedir?
SEO için en iyi SEO başlığı uzunluğunun en fazla 60 karakter olduğunu not edelim. Fakat yukarıda da izah ettiğim üzere, asıl olan karakter genişliği dolayısıyla da SEO başlığının toplam genişliğidir.
Genel bir kural olmamakla birlikte 580 piksel üzerinde kırpılma yaşanabileceğini söyleyebiliriz.
Mobil öncelikli dizine ekleme güncellemesinden sonra SEO başlıklarımızın masaüstü cihazlarda değil, öncelikle mobil cihazlarda kırpılmadan gösterilmesini dikkate almak zorundayız.
580 px genişlik aslında mobil cihazlar için ve mobilde kırpılmadan görüntülenebilen bir meta title, masaüstünde zaten kırpılmadan görüntülenecektir.
WordPress altyapılı sitelerde Yoast veya RankMath gibi SEO eklentileri bir tür SERP simülasyonu sunduğundan, SEO başlığınızın arama sonuçlarında nasıl göründüğüne
SEO Başlığı (Meta Title) Nasıl Optimize Edilmeli?
SEO başlığının optimizasyonu sadece uzunluk ve genişlikten ibaret değil. Bu işin bir takım incelikleri ve dikkat etmeniz gereken kritik noktalar var. Eğer başlık etiketinizi doğru yapılandırırsanız arama sonuçlarında tıklama oranınız (CTR)
SEO Başlığında Mutlaka Hedef Anahtar Kelimeniz Olsun
Başlık etiketi (title) içerisinde hedef anahtar kelimenin yer alması doğrudan bir sıralama faktörüdür. Hedef anahtar kelimeniz SEO başlığı (Title) içerisinde doğal ve akışa uygun şekilde geçmelidir.
SEO Başlığında Aşırı Anahtar Kelime Kullanmayın
Başlık etiketleri SEO için kritik öneme sahiptir fakat bu alanı doğru kullanmalısınız. Aşırı anahtar kelime kullanımı sıralama kaybına hatta arama sonuçlarından tamamen çıkmanıza neden olabilir.
Başlık meta etiketleri sayfanın ne ile ilgili olduğunu anlatmalı, bir cümlede özetlemelidir. Zaten bu yüzden Google sıralama algoritmasında başlık etiketinin önemli bir ağırlığı vardır.
Tekrar ediyorum, seo başlığını anahtar kelime ile doldurmak arama sonuçlarında üst sıralara çıkmanızı sağlamaz, aksine sıralamalardan tamamen çıkabilirsiniz.
İdeal olan 1 kez belki en fazla 2 kez anahtar kelimeye yer vermektir. Fazlası aşırı optimizasyon olarak değerlendirilebilir ve sıralama cezası almanıza neden olabilir.
SEO Başlıklarınız Sayfa İçeriği İle Örtüşmeli
Sayfa içeriği ile ilgisi olmayan meta başlık etiketleri kullanıcıların yanılmasına neden olduğundan sayfadan hemen çıkma oranını artırır.
Sıralama kaybına neden olur ve içeriklerinizin arama sonuçlarından çıkmasına varan cezalarla karşılaşmanıza neden olabilir.
Örneğin SEO başlığınız “%50 İndirim – Kadın Çanta Modelleri” yazıyor fakat ilgili sayfada indirim söz konusu değil, indirim ya da kampanya olduğuna dair en ufak bilgi yok.
Böyle bir durumda, kullanıcılarınızı yanlış yönlendiriyorsunuz demektir. Eğer nedensiz yere sayfanız sıralamadan çıkmışsa altında böyle bir neden olabileceğini bilmelisiniz.
Title Etiketiniz Kullanıcının Dikkatini Çekebilecek Nitelikte Olmalı
SEO başlığında clickbait (kullanıcıyı aldatarak tıklamaya teşvik etme) yapmamalısınız fakat dikkatini çekecek bazı sihirli sözcüklere yer verebilirsiniz.
- %40 İndirim..
- Görülmemiş Kampanya..
- En İyi..
- En Sağlam..
- Kaçırılmayacak Fırsat..
- Kanıtlanmış Strateji..
- Ömür Boyu Garantili..
gibi..
Bu tür ifadeler SEO başlıklarınıza tıklama oranını dramatik oranda artırabilmektedir. Başlık etiketlerinizi oluştururken bu ve benzeri ifadelere yer verirseniz yarışa rakiplerinizin bir kaç adım önünde başlarsınız.
SONUÇ:
SEO başlığı optimizasyonu, yüzlerce SEO stratejisinden sadece bir tanesi fakat en kritik olanlarından.
Sitenizin Google arama sonuçlarında sıralamasını değiştirmeden, sadece başlık etiketini optimize ederek organik trafiğini artırabileceğiniz önemli bir alan. Umarım değerlendirirsiniz.