H1 Başlık Etiketi Nedir? SEO için Neden Önemlidir?
H1 başlık etiketi, bir web sayfasında ana içerik başlığını oluşturmak için kullanılan HTML etiketidir ve sayfanın ana konusunu ziyaretçilere ve arama motorlarına ifade etmek için kullanılır.
H1 başlığı aslında bir açılış etiketi <h1>, başlık metni ve bir kapanış etiketi </h1> içermektedir.
Aşağıdaki ekran görüntüsünde bu sayfadaki H1 başlığının nasıl göründüğünü inceleyebilirsiniz.
H1 başlık etiketi sayfanın HTML kaynak kodunda şu şekilde görünür:
H1 başlık etiketi, hiyerarşik olarak sayfadaki en üst düzey başlıktır bir başka ifadeyle H1 en önemli başlıktır. H1 den H6 ya giderken başlık etiketlerinin önemi azalır.
Font büyüklüğü de bu hiyerarşiye uygun olmalıdır. W3 Schools tarafından hazırlanan “HTML Başlıklar” anlatımında H1 başlığın en üstte yer aldığını açıkça görebilirsiniz.
H1 Başlık Etiketinin SEO için Önemi Nedir?
H1 etiket başlıkları Google tarafından resmen kabul edilen bir sıralama faktörü değildir zaten Google bir şeyin sıralama algoritmasının parçası olduğunu kabul etmiyorsa orada iki kez düşünmek gerek.
Yıllardır farklı türde siteler için SEO çalışmaları yürüten biri olarak şunu rahatlıkla ifade edebilirim, H1 başlık etiketinde birincil anahtar kelimenizin doğal bir şekilde geçmesi kesinlikle önemli bir sıralama faktörüdür.
Peki H1 başlıklar Google arama motoru ve SEO için neden bu kadar önemlidir?
H1 Başlıklar Daha iyi Kullanıcı Deneyimi Anlamına Gelir
İyi yazılmış bir H1 başlık kullanıcının sayfanın konusunu bir bakışta anlamasına yardımcı olur ve kullanıcıya rehberlik eder.
H1 başlıklar adeta bulundukları sayfanın bir cümlelik veya bir kaç sözcükten oluşan özeti olarak düşünülmelidir.
H1 başlıkların sayfadaki en büyük metin olmasının nedeni de tam olarak budur. Sayfanın geri kalanından kolayca ayrıştırılabilecek ve seçilebilecek şekilde en üstte H1 başlığı görebilirsiniz.
Daha önce de dediğim gibi her ne kadar Google H1 başlıkları bir sıralama faktörü olarak açıkça kabul etmese de UX yani kullanıcı deneyimine sağlamış olduğu katkıdan ötürü dolaylı olarak tavsiye etmektedir.
H1 Başlık Etiketleri Google ‘ın İçeriği Anlamasına Yardımcı Olur
Google sayfanın ne ile ilgili olduğunu anlamak için bir dizi unsurdan yararlanır. Başlıklar ve özellikle H1 başlık etiketi bunlar arasında yer almaktadır.
Açıklayıcı ve ayrıntılı bir H1 başlık etiketi hem Google ‘a hem de ziyaretçilerinize sayfa içeriğinin ne hakkında olduğunu anlamaları noktasında yardımcı olacaktır.
H1 Başlık Etiketlerinde Optimum Kullanım Önerileri
Daha iyi bir SEO için H1 kullanımında dikkat etmeniz ya da dikkate almanız tavsiye edilen bazı genel tavsiyelere yer vermek istiyorum.
Her Sayfada Yalnızca Bir Adet H1 Başlık Etiketi Kullanın
Amacımız kullanıcılarımıza daha iyi bir sayfa deneyimi sunmak olduğundan başlıklarımızı mantıklı bir hiyerarşi içerisinde sunmalıyız.
H1 sayfanın ne hakkında en iyi özetleyen başlık olacağından bir sayfada ikinci kez H1 başlık etiketi kullanımı anlamsız olacaktır.
Hiyerarşik olarak H1 sayfanın ana konusunu ifade etmek için kullanılır. H2 ise sayfanın alt konularını ifade eder ve sayfa içeriğini bölümlere ayırmak için kullanılır.
Eğer H2 başlıkların altında bölümleri kendi içinde tekrar alt bölümlere ayırmak istersek bu kez H3 başlık etiketlerini kullanmamız gerekecektir.
Önemli Sayfalarınızda Mutlaka H1 Başlık Etiketi Kullanın
Bazı sayfalarınız SEO açısından önceliklidir. Diğer bir ifadeyle daha iyi Google sıralamaları hedeflediğiniz sayfalarda mutlaka H1 başlık etiketi bulundurun.
Şimdi aklınıza şöyle bir soru da gelebilir:
H1 başlık etiketinin bulunmadığı sayfalar olabilir mi?
Evet kullandığınız sisteme veya site yapılandırmasına göre sitenizde hiç H1 başlık kullanılmıyor da olabilir. Bunun nasıl kontrol edileceğine daha sonra geleceğiz.
Çoğu kez sayfada ana başlık için hatalı olarak H2 veya H3 başlık etiketleri kullanılıyor, Daha çok hazır e-ticaret yazılımlarında ve bazı WordPress temalarında karşılaştığımız bir problem bu.
Genelde kodda yapılan çok küçük bir değişiklik ile sorun tamamen çözülüyor.
H1 Başlık Etiketinde Anahtar Kelimenizi Kullanın
H1 başlık etiketinde anahtar kelimenizin bulunması güçlü bir alâkalılık sinyalidir. Tıpkı Title gibi H1 de sıralama sinyalleri açısından önemlidir.
Aslında H1 başlıklarımızda anahtar kelimemizin geçmesi şu açıdan da son derece mantıklı; eğer H1 başlık sayfanın ne hakkında olduğunu bize bir cümlede özetleyen metin ise elbette Google botları H1 başlık etiketlerine bir göz atacaktır.
Eğer başlıkta anahtar kelimem yer alıyorsa bu önemli bir artı puandır. H1 etiketi kullanmayanlara göre benim avantajım var demektir.
H1 Başlıklarınızı 60 Karakterin Altında Tutun
Gereğinden uzun bir başlık, başlık olma niteliğini kaybeder. Çünkü biz H1 başlıklarımızın sayfa içeriğini en güzel şekilde özetlemesini istiyoruz.
Bir bakışta “evet bu sayfanın konusu budur” diyebilmeliyiz. Başlık uzadıkça ziyaretçilerimizin bu noktada problem yaşayacağını söyleyebiliriz.
Bir diğer önemli nokta, Google bazı durumlarda Title (döküman başlığı etiketi) yerine H1 başlık etiketi içeriğini olduğu gibi alıp SERP (arama motoru sonuç sayfası) üzerinde gösterebiliyor.
Böyle bir durumda SERP üzerinde 60 karakterden uzun bir kullanım kırpılarak görünecektir. Bu da pek istediğimiz bir durum değil çünkü kırpılmalar tıklama oranını belirgin biçimde azaltabiliyor.
Tavsiyem H1 başlıklarınızı 50-60 karakter arasında tutmanız yönünde. Fakat bu bir kural değildir, duruma göre esnetilebilir ama genel mantık yukarıda açıklamaya çalıştığım gibi.
Bir diğer problem ise bazı içerik yönetim sistemleri ve çoğu e-ticaret yazılımı kolaylık olsun diye Title ve H1 için ayrı girişler kullanmaz.
Başlık girmeniz için tek bir alan vardır ve buraya girdiğiniz metin hem Title (döküman başlığı / SEO başlığı) hem de H1 başlık etiketi (sayfanın içerik başlığı) için ortak olarak kullanılır.
WordPress te bile eğer RankMath veya Yoast gibi bir SEO eklentisi kullanarak varsayılan Title yapısını değiştirmezseniz başlık kısmına ne eklerseniz o sizin Title içeriğiniz olur.
Tüm bunlar nedeniyle H1 başlıklarınızı çok uzun tutmamanızı tavsiye ediyorum. Kısa ve özlü bir H1 başlık her zaman SEO açısından daha iyidir.
Title ve H1 Başlık Etiketi Uyumluluğuna Dikkat Edin
Title (SEO başlığı) sayfada değil, arama sonuçları sayfası ve tarayıcı sekmesinde görünür. Oysa H1 başlığı sayfa üzerinde görünür. Bu ikisi sıklıkla karıştırıldığı için aynı şeyler olmadığını tekrardan vurgulamak istedim.
Google arama motoru sonuç sayfası üzerinde Title içeriğini gören kullanıcı eğer sayfayı ziyaret ettiğinde Title içerinden çok farklı bir H1 başlık içeriği ile karşılaşırsa yanıltıldığını düşünecektir.
Böyle bir kötü deneyim sayfadan hemen çıkış yüzdesini artıracağından Google sıralamalarını da olumsuz yönde etkiler.
Title ve H1 içerikleri birebir aynı olmak zorunda mı? Hayır. Doğası gereği, Title daha çok marketing / pazarlama odaklı bir alandır. Kullanıcıları tıklalama ikna etmek için farklı bir şekilde yapılandırılmış olabilir.
Ek olarak özellikle anasayfa benzeri kurumsal sayfalarda firma / marka adının öne çıkmasını isteriz ve Title da marka adına da yer veririz.
Veya sadece SERP üzerinde görünmesini istediğimiz ama H1 başlıklarımıza eklemek istemediğimiz ürün fiyatı veya indirim gibi parametreler de olabilir.
Bu senaryolarda da Title içeriği ile H1 başlık içeriği benzer olmalı ve aynı şeyi anlatmalıdır. Fakat böyle durumlar dışında Title ile H1 içeriğinin örtüşmesini yani çok benzer veya birebir aynı olmasını öneririm.
H1 Başlık Etiketi Sayfaya Nasıl Eklenir?
H1 başlık etiketinin nasıl ekleneceği konusu aslında tamamen kullandığınız altyapıya bağlıdır.
Örneğin WordPress altyapısı kullanan sitelerde sayfa ve içerik başlığı eklediğinizde çoğu durumda zaten H1 başlık eklemiş oluyorsunuz.
Bir başka ifadeyle, sayfada gördüğünüz ana başlık, eğer temada farklı bir etiket türü ile işaretlenmediyse H1 başlığınızdır.
Buna ek olarak sayfaya ayrıca H1 başlık eklemek de mümkün. Her ne kadar bir sayfada birden fazla H1 kullanımı önermesek de diğer başlığın görünmemesi veya CSS ile kaldırılması gibi durumlarda gerekli olabileceği düşüncesiyle onu da gösterelim.
Bunun için yeni bir paragraf bloku ekleyin. Daha sonra blok üzerine bir kez tıklatın ve aşağıdaki gibi beliren panelde paragraf sembolüne tıklayın.
Şuna dönüştür seçenekli bir pencere karşınıza çıkacaktır. Burada başlık seçeneğine tıklamanız gerekiyor.
Başlık seçeneğine tıkladığınızda öncelikle varsayılan olarak H2 alt başlığa dönüştürür.
Fakat bunu değiştirebiliyorsunuz. H2 ‘ye tıkladığınızda açılan pencereden H1 dahil diğer başlık etiketi türlerini seçebilirsiniz.
H1 başlık etiketi e-ticaret yazılımlarında ve farklı içerik yönetim sistemlerinde de benzer şekilde yeni bir ürün girişi ekranında yer alan başlık girişi kısmından eklenebilir.
Kullandığınız sistem ne olursa olsun aşağı yukarı H1 başlıkları eklemek bu şekilde ve son derece kolaydır. Bunun için HTML bilmenize de çoğu durumda gerek yoktur.
Bir Sayfadaki Başlığın H1 Başlık Etiketine Sahip Olup Olmadığını Nasıl Anlarım?
Bunun için başlığın analiz edilmesi gerekiyor. Analiz için önerebileceğim yaklaşımlar şu şekilde:
1. Öğeyi İncele / Denetle
Bunun için mouse ile kontrol edeceğiniz başlık üzerinde sağ tıklatıp incele / öğeyi denetleye tıklayın açılan pencerede aşağıdaki ekran görüntüsü üzerinde de göreceğiniz üzere başlık etiketini görebilirsiniz.
2. Sayfa Kaynağını Görüntüle
Bu yöntemde yine sağ tıklatıp sayfa kaynağını göster diyoruz.
H1 başlığı sayfanın kaynak kodunda bulmak zor olabilir. Pratik bir bilgi, CTRL + F ile başlık içeriğini aratarak kod yığını arasında hemen bulabilirsiniz.
3. Chrome Eklentisi ile
Sayfada On Page SEO analizi yapmak üzere kullanabileceğimiz bazı çok faydalı ücretsiz Google Chrome uzantıları var.
Bunlardan biri olan Detailed SEO extension SEO ‘cular tarafından sevilen oldukça kullanışlı bir araç.
Detailed eklentisini buradan indirerek Chrome tarayıcınıza ekledikten sonra tek yapmanız gereken D sembolüne tıklayarak aşağıdaki pencerenin açılmasını beklemek olacaktır.
En alt kısımda kutu içine aldığım bölüm sayfadaki tüm başlık etiketlerinin sayısını göstermekte. H1 kısmında 1 yazıyorsa bu sayfada 1 tane H1 başlığın olduğunu gösterir eğer 0 yazıyorsa H1 kullanılmamış demektir.
H1 başlık içeriğini ve diğer başlık etiketlerinin içeriklerini görmek isterseniz aşağıdaki kısma tıklamanız yeterli.
Site Genelinde H1 Başlık Etiketi Denetimi Yapmak
H1 başlık etiketleri SEO için önemli olduğuna göre, H1 başlık bulundurmayan, birden fazla H1 bulunduran, çok uzun ya da çok kısa H1 başlıklar bulunduran sayfaları tespit etmek ve bu sayfalar için H1 optimizasyonu yapmak çok yerinde bir yaklaşımdır.
Böyle bir SEO denetimi için Screaming Frog, Semrush gibi araçlara ihtiyacımız olacaktır.
Ben Screaming Frog kullanıyorum ama farklı araçlarla da denetim yapılabilir.
Bunun için anasayfadan başlayan bir Screaming Frog taraması gerçekleştiriyoruz. Daha sonra H1 sekmesine tıklatarak kırmızı kutu ile gösterdiğim yerden missing (H1 başlığı olmayan) veya duplicate (H1 başlıkları yinelenen) vb sayfaları filtreliyoruz.
H1 başlıklar ile ilgili merak ettiğiniz ilave bir konu varsa lütfen yorum kısmından sorun içeriğin gelişmesine ve daha fazla arkadaşımızın yararlanmasına yardımcı olun.