SERP Nedir? 11 Adımda SERP (Arama Motoru Sonuç Sayfası)
SERP, web sayfalarımızın hedef anahtar kelimelerde nasıl performans gösterdiğini ve rakiplerimizin ne durumda olduğunu değerlendirmemize olanak sağlayan çok değerli bir veri kaynağıdır.
Sadece arama motoru sonuç sayfalarının bize sağladığı verilerden yararlanarak başarılı olmak bile mümkündür.
1. SERP Nedir?
SERP , İngilizce “Search Engine Result Pages” ifadesinin baş harflerinden oluşan bir kısaltmadır. Türkçemize “Arama Motoru Sonuç Sayfaları” olarak çevrilir.
SERP Üzerinde sponsorlu sonuçlar , organik arama sonuçları, Google görsellerden ya da YouTube dan video / görsel kayan şeritleri , cevap kutuları gibi pek çok farklı türde sonuç yer alır.
Günümüzde SERP pek çok yeni özelliğe sahip olmasına rağmen aslında temelde iki kısma ayrılır.
- Ücretli reklam sonuçları (sponsorlu sonuçlar)
- Organik arama ile gerçekleşen sonuçlar.
Yukarıdaki ekran görüntüsünde “deri çanta satın al” anahtar kelimesi için yapılan aramada üst kısımda kırmızı kutuda sponsorlu arama sonuçlarını..
Alttaki mavi kutu içerisinde ise organik arama sonuçlarını görebiliyorsunuz.
2. SERP, SEO için Neden Çok Önemlidir?
Arama motoru sonuç sayfası (SERP) aslında tam bir hazinedir ve Google ‘ın neyi çok sevdiğini görebilmenizi sağlar.
Nasıl mı?
Hedeflediğimiz anahtar kelimede en iyi sıralamaları alan rakiplerimizi pek çok açıdan inceleyerek neyin işe yaradığını görme şansımız vardır.
Rakiplerinizin SEO ve içerik stratejilerini analiz etmek için çoğu kez arama motoru sonuç sayfası üzerinde ilk 5 içerisinde yer alan sayfaları değerlendirmek yeterlidir.
- İçerikleri kaç kelimeden oluşuyor?
- Kaç tane alt başlık (H2,H3 vb..) kullanmışlar?
- Hangi sayfalara bağlantı vermişler?
- SEO başlıklarında tam olarak hangi kelimeler yer alıyor?
- Meta açıklamalarını nasıl yazmışlar?
- Sayfada hangi bölümlerde anahtar kelimelere yer vermişler
Bu şekilde tersine mühendislik yaparak arama motoru sonuç sayfasından yararlanabilir, başarılı olan sitelerin stratejilerini çözerek daha başarılı olabilirsiniz.
3. Sıfır Tıklama (Zero Click) Arama Sonuçları
Bazı anahtar kelimeler (arama sorguları) sıfır tıklama üretir.
Bunun temel nedeni, Google ‘ın bu arama sorgularına doğrudan SERP üzerinde kendisinin yanıt vermesidir.
Örneğin Google ‘a Atatürk ‘ün doğum tarihi diye yazdığınızda cevabı doğrudan arama motoru sonuç sayfası üzerinde en üstte göstermektedir.
Sıfır tıklama üreten bu tür anahtar kelimelere SEO çalışması yapmanın hiç bir anlamı yoktur. Sitenize her hangi bir trafik getirmez ve size bir şey kazandırmaz.
Bu nedenle bir arama motoru optimizasyonu çalışması başlatmadan önce Google ‘da hedeflediğiniz anahtar kelimeleri aratarak nasıl sonuçlar getirdiğini kontrol etmenizi öneririm.
4. SERP ‘te Organik Sıralamalar Neye Göre Yapılır?
Google ya da diğer arama motorlarının sayfaları hangi kriterlere göre sıraladığını kesin olarak bilmiyoruz.
Organik arama sonuçlarında bir manipülasyon ve haksızlık olmaması için de arama motorlarının sıralama algoritmalarını gizli tutması bir zorunluluk.
Bazı önemli SEO kriterleri SERP üzerinde daha iyi bir organik sıralama almanıza yardımcı olur.
- Hızlı açılan ve mobil uyumlu (responsive) web sayfası
- SEO uyumlu bilgi dolu içerikler
- Güçlü bir sayfa içi optimizasyon
- Site içinde ilgili makaleleri / sayfaları / ürünleri birbirine bağlamak
- Özgün ve kaliteli görseller kullanmak
- Sosyal medya kanallarını etkin bir şekilde kullanmak
- Doğrudan ziyaretçi sayısını artırmak .. vb.
5. Standart Snippet (Klasik Arama Sonucu) Nedir?
Normalde standart ve ek bir özellik barındırmayan bir organik arama sonucu aşağıdaki gibi SEO Başlığı, sayfa URL si ve meta açıklamasından ibaret standart bir formatta görüntülenir.
Google, standart arama sonucunu belirli özellikler ekleyerek biraz zenginleştirebiliyor.
Örneğin eğer içeriğin yayına alındığı tarih önemliyse bunu da arama sonucuna ekleyerek gösteriyor.
6. Google Organik Sitelinks
Sitelinks, Google ‘ın arama motoru sonuç sayfalarını daha kullanışlı hale getirmek için sunduğu özelliklerden biridir.
Standart bir sitelinks içinde siteye ait önemli sayfalar ya da kategoriler yer alır. Bu sayfaların ya da kategorilerin belirlenmesi tamamen algoritma tarafından gerçekleştirilir.
Fakat sitelinks içerisinde yer almasını istemediğiniz bir sayfa ya da URL varsa noindex vererek ya da üst menüden kaldırarak Google ‘ın bu bağlantıyı kaldırmasını sağlayabilirsiniz.
Yukarıda gördüğünüz bir inline sitelinks türüdür (satır şeklinde) bunun dışında bağlantıların birbirinden ayrı satırlarda listelendiği klasik sitelinks kutusu ve üzerinde arama çubuğu ile birlikte beliren sitelinks arama kutusu da mevcuttur.
7. Google Zengin Arama Sonuçları
SERP üzerinde klasik arama sonuçlarına ek olarak bazı zengin arama sonuçları da görürsünüz. Bu tür sonuçlar rich snippets (zengin sonuçlar) olarak adlandırılır.
Google arama sonuç sayfasında beliren ve içerik formatına göre değişen bazı zengin sonuçlar şunlardır.
- Yıldızlı değerlendirmeler
- Yorum sayısı
- Ürün fiyatı
- Stok bilgisi
- Pişirme süresi
- Malzeme listesi
- Tarife ait bir görsel
Bu bilgilerin hemen hemen hepsi ancak sayfada yapılandırılmış veri (structured data) kullanımı ile SERP üzerinde belirebilmektedir.
Yukarıda bir yemek tarifine ait zengin sonucu görüyorsunuz. Toplam yıldızlı oylama ortalaması 4.9, 34 ziyaretçi oy kullanmış. Hazırlama süresi ise 55 dakika olarak belirtilmiş.
Sayfanızda yapılandırılmış veri kullansanız bile Google bazı bilgileri göstermeyebilir. Yine de kullanmakta fayda var çünkü yapılandırılmış veri kullanan sayfaların kullanmayanlara göre sıralamalarda bir kaç tık ilerde olduğunu görüyorum.
8. Sponsorlu Arama Ağı Reklamları
Google kullanıcılarının yanılmasını engellemek için ücretli arama sonuçlarının (sponsorlu sonuçlar) başına “Reklam” ibaresini eklemektedir.
Böylece bu sonuçlar, organik arama sonuçlarından kolayca ayrılabilmektedir. Backlinko ‘ya göre Google 1.sayfa sonuçlarının yaklaşık %51 i sponsorlu arama sonuçlarıyla doludur.
Ücretli arama sonuçları çoğunlukla sayfanın en üstünde yer alır. Çok yüksek rekabetin olduğu anahtar kelimelerde sayfanın altında da ücretli arama sonuçları ile karşılaşmaktayız. Bu durumda ücretli arama sonuçları organik arama sonuçlarının görünürlüğünü önemli ölçüde azaltabilmektedir.
Özellikle rekabetin hiç olmadığı ya da ticari olarak bir değer taşımayan anahtar kelimelerde gerçekleştirilen sorgular için ücretli arama sonuçları ile pek karşılaşmayız çünkü bu tür anahtar kelimeler dönüşüm getirmediği için reklam verenler tarafından rağbet görmez.
Birincil hedef anahtar kelimenizde SERP in büyük kısmını ücretli reklamların kaplaması organik olarak çok fazla tıklama almayacağınız anlamına gelse de yine de bu kelimeyi hedeflemekten ve organikte alabileceğiniz en iyi sıralamayı almaya çalışmaktan vazgeçmemelisiniz.
Çünkü,
Organik arama sonuçlarında birincil kelimede iyi bir sıralama pek çok uzun kuyruklu anahtar kelimede iyi bir pozisyon anlamına gelir ve bunlardan iyi dönüşüm alabilirsiniz.
Organik sonuçlar esasen kullanıcılar tarafından daha güvenilir olarak görülürler ve bu yüzden dönüşüm oranı çok daha yüksektir (kaliteli trafik)
9. SERP Features (SERP Özellikleri) Nelerdir?
SERP features (SERP özellikleri) Klasik arama sonuçları dışındaki farklı arama sonuçlarına verilen genel isimdir.
Örneğin, arama motoru sonuç sayfası üzerinde farklı sitelere ait yıldızlı değerlendirmeler ya da ürün detayları aslında klasik arama motoru sonuç formatı dışında kaldığı için SERP özelliği olarak değerlendirilebilir.
Bazı yaygın SERP özellikleri şunlardır.
- Zengin arama sonuçları (rich snippets)
- Zero click snippets (tıklamaya neden olmayan arama sonuçları)
- Bilgi paneli (knowlegde graph)
- Kayar video sonuçları
- Görsel paketleri
- Local pack (yerel sonuç paketi)
- Kullanıcılar bunları da sordu kutuları
Örneğin aşağıda bir SERP Local Pack (yerel sonuç paketi) görüyorsunuz..
10. Featured Snippets (Öne Çıkan Sonuçlar)
Featured snippets (öne çıkan sonuçlar) ile rich snippets (zengin sonuçlar) çok karıştırılıyor. Bunlar aslında farklı ama karıştırılmaya da çok müsait kavramlar.
Basitleştirerek aradaki farkı anlatmak gerekirse,
Öne çıkan sonuçlarda Google bir web sayfasının ya da videonun içeriğinden bir bölümü ayrı bir alanda öne çıkararak göstermektedir.
Burada amaç kullanıcının arayışına doğrudan cevap vermek ya da en iyi cevabı öne çıkarmaktır.
Öne çıkarılan sonuçlara bir örnek olarak “aralıklı oruç diyet listesi” araması gerçekleştirdiğimizde Google ‘ın harika bir şekilde, ilgili içerikten alıntılayarak, bize bir diyet menüsü içeriği listelediğini görüyoruz.
Öne çıkan sonuçlar sıfırıncı pozisyon olarak da bilinir ve amacı kullanıcının spesifik bir sorgusuna doğrudan SERP üzerinde cevap vermektir.
Buna karşın zengin arama sonuçlarının böyle bir amacı yoktur. Sadece daha iyi bir deneyim sağlamak amacıyla mevcut arama sonucuna çeşitli özellikler ilave edilerek zenginleştirilir.
Ahrefs 112 milyon anahtar kelime için gerçekleştirdiği bir çalışmada bu anahtar kelimelerden 14 milyonunun SERP üzerinde öne çıkan sonuçlar şeklinde listelendiğini ortaya koymuştur.
11. Bazı Featured Snippets Türleri
Genel olarak karşımıza çıkabilecek öne çıkan sonuç tipleri şunlardır:
FAQ (Sık sorulan sorular) : Bir ya da birden fazla soru ve bunların cevabını içeren sonuçlardır. SERP üzerinde akordiyon şeklinde görüntülenir ve gösterilen sorular ve açılan cevap panelleri aynı sayfadan alıntılanır.
Kullanıcılar bunları da sordu : Çeşitli kaynaklarda yer alan cevapları insanların sıkça sorduğu sorularla eşleştirerek görüntülenen bir sonuçtur. Her sorunun cevabı farklı bir siteden alınır.
Tablolar : Tarih, fiyat, oran gibi dataların görsel olarak sunulduğu sonuçlardır.
Sırasız listeler: Alt alta sıralanan veriler için kullanılır. Örneğin köfte tarifi malzemeleri ya da İstanbul ‘un ilçeleri.
Numaralı listeler: Sıralı listeler olarak da bilinirler. Özellikle adım adım gerçekleştirilen işlemlerin anlatımında numaralı listeler karşımıza çok sık çıkar.
Öne çıkan sonuçlar elbette bunlarla sınırlı değil.
Google ‘ın kendi kullanıcılarına harika bir deneyim yaşatmak adına SERP ‘i nasıl geliştirdiğini ve çeşitli özelliklerle zenginleştirerek farklı bir boyuta taşıdığını görmenizi istiyorum.
Buraya kadar okuduğunuz için çok teşekkür ederim. SERP ve özellikleri konusunda merak ettiğiniz her şeyi yorum alanından sorabilirsiniz.