Site içi Link Nedir? (11 Adımda Etkili Site içi Link İnşası)
Site içi linklerin doğal bir SEO çalışmasında mutlaka yer alması gereken oldukça güçlü bir silah olduğunu bilmenizi isterim.
Üstelik site içi linkler , site dışı linklerin aksine bedavadır ve kontrolü de tamamen sizdedir sırf bu iki özellik site içi bağlantıları benzersiz ve güçlü kılmaktadır.
SEO da en büyük problem bütün optimizasyon adımlarında işin detaylarında yapılan ölümcül hatalardır bu açıdan site içi link inşası konusunda da büyük yanlışların yapıldığını bu yüzden verim alınamadığını sıklıkla görüyorum.
Bu yazıda site içi link inşasında dikkat edilmesi gerekenlere ışık tutarak elimden geldiğince bu optimizasyon adımından maksimum verimi alabilmeniz adına bilgi ve tecrübelerimi sizlerle paylaşacağım.
İçindekiler
Site içi Link Nedir?
Site içi linkler aynı site üzerinde sayfalar / içerikler arasında verilen bağlantılardır. Site dışı bağlantıların aksine site içindeki bir bağlantıya tıklandığında ziyaret yine site içerisindeki bir sayfada sonlanmaktadır.
Site İçi Linkleme Tam Olarak Nedir?
Aynı site içerisinde ilgili sayfalar / içerikler arasında bağlantılama işlemidir. Bu işlem doğru yapıldığında çok güçlü bir SEO stratejisidir ve Google sıralamaları üzerinde etkili olmaktadır.
Site içi Link İnşasının SEO için Önemi
Site içi bağlantıların iki yönü var..
Birincisi, okuyucu açısından bakıldığında; sayfalar arası bağlantılar daha iyi bir kullanıcı deneyimi sağlar çünkü okuyucu bir şekilde sitenize ziyaret gerçekleştirmiş ilgi ve yönelim göstermiş bu durumda ilgi duyabileceği diğer içeriklerin bağlantılarını belli aralıklarla karşısına çıkarmak son derece mantıklıdır.
İkincisi, arama motoru örümcekleri açısından olayı değerlendirirsek; Google bir sayfanın ne hakkında olduğunu anlamak için çeşitli sinyallerden yararlanır ve anahtar kelimelerden daha çok bu ilgililik sinyallerini kullanır.
Google ‘dan John Mueller şöyle diyor “Site içi Linkler, sitenizdeki önemli sayfaları bulmamıza yardımcı olmaktadır.“ (detaylar burada)
Site içi bağlantılar sayfaların daha hızlı taranmasına, indeks almasına ve sitenin bir bütün olarak konusunun anlaşılmasına da katkı sağlar.
Site içi Linklerin Sıralamalar Üzerindeki Etkisi
Site içi bağlantı inşası doğru gerçekleştirildiğinde sıralamalar üzerinde çok etkilidir.
SEO sürecini ağırlıklı olarak site dışı bağlantı inşasından (backlink almaktan) ibaret olarak görmek çok büyük bir hatadır çünkü,
- Site içi bağlantılar sıralamalar üzerinde etkilidir.
- Site içi link inşası site genelinde kullanıcı deneyimini artırır.
- Site içi linkleme Google ‘ın içeriğin konusunu daha iyi anlamasına yardımcı olur.
- Site içi bağlantı kullanımı arama motoru örümceklerinin indeks ve tarama işlerini kolaylaştırır.
Site içi bağlantı inşası o kadar etkilidir ki rekabetin ileri düzeyde olduğu pek çok hedef anahtar kelimede iyi bir içerik ve site içi linkleme ile ilk sayfaya gelmek mümkündür.
Site içi Link İnşasında En İyi Verimi Almak için Dikkat Edilmesi Gerekenler
En iyi verimden kastım elbette daha iyi bir Google sıralaması. Daha çok organik trafik, daha iyi sıralamalarla mümkün olabilir peki bunu site içi linkleme ile nasıl başarabiliriz? Bunun için elbette dikkat edilmesi gereken temel kriterler var.
İlgili Sayfalardan Link Vermek Çok Önemlidir
Etkili bir site içi bağlantı inşasında mutlaka link verilen sayfa ile link veren sayfa arasında konu bütünlüğü olmalıdır.
Birbiri ile ilgisi olmayan sayfaların birbirine bağlantı vermesi site dışı SEO da olduğu kadar site içi SEO da da mantıksız ve Google algoritmasını aldatmaya yönelik , işe yaramayacak gereksiz bir çabadır.
Özellikle site içi linklemenin sıralamalarımız üzerinde ciddi bir etkisi olmasını istiyorsak mutlaka içeriği tümleyen diğer içeriklere yeri geldikçe bağlantı vermeliyiz.
İlgisiz içeriklere / sayfalara verilen bağlantılar öncelikle tıklanmayacaktır. Hem kullanıcı için hem de Google için tıklanmayan bir bağlantı büyük bir soru işaretidir.
Eğer kimse tıklamayacaksa en başında link vermeye ne gerek var bunu da düşünmek gerek..
Sırf link vermiş olmak için link vermek yerine gerçekten kullanıcılara bir faydası dokunacaksa, konu hakkında ek bilgi veriyorsa ve ilgi çekeceğine inanıyorsanız bir sayfadan diğerine bağlantı vermelisiniz.
SEO ile ilgili bir sayfadan doğal olarak Site içi SEO içeriğine, Site içi SEO konulu bir içerikten de Görseller için SEO çalışmaları içeriğine bağlantı verilebilir.
Benzer şekilde bir e-ticaret sitesinde ayakkabı kategorisi içerisinde farklı modelde yürüyüş ayakkabısı ürün sayfalarından birbirine bağlantı verilebilir ama yürüyüş ayakkabısından kışlık bot modellerine ilişkin ürün sayfalarına ilgi düzeyi çok düşük olduğu için bağlantı verilmemelidir.
Sanırım site içi bağlantı verirken neden ilgili içeriklere / ürünlere / kategorilere bağlantı vermemiz gerektiği konusunda anlaştık.
Otoriter Sayfalardan Gelen Linklerin Etkisi
Otoriter sayfalar tipik olarak çok sayıda site dışı bağlantı alan ve büyük olasılıkla sitenizde en çok trafik alan sayfalardır.
Bu tür otoriter sayfaları bulmak zor değildir. Google Analytics üzerinden en çok ziyaret edilen sayfalarınızı bulabilirsiniz ya da Google Search Console üzerinden en iyi performans gösteren sayfalarınızı tespit edebilirsiniz.
Bu ücretsiz yöntemler dışında Semrush ile en iyi sayfaları bulmanız ve trafiğe göre listelemeniz mümkün.
Otorite değeri yüksek sayfalar site düzeyinde otorite akışını zayıf sayfalara doğru geçireceğinden bu sayfaların güç kazanmasına ve çok daha iyi sıralamalar almasına yardımcı olacaktır.
Sitenizde sınırlı sayıda otoriter sayfa olabileceğinden bu değerli sayfalardan link çıkışı yapacağınız sayfaları belirlerken seçici olun gereksiz sayfalara değil, gerçekten organik trafik ve dönüşüm potansiyeli yüksek on page SEO optimizasyonu tamamlanmış sayfalara bağlantı vermeye özen gösterin.
Anahtar Kelimeler Üzerinden Linkleme Yapın
Google link verilen sayfanın konusu ve hangi arama terimleri ile daha ilgili olduğunu anlamada bağlantı metnini de dikkate almaktadır.
Örneğin, “Site içi SEO” arama sorgusunda iyi bir sıralama hedefliyorsanız bunu link çıkışı yaparken anchor metin olarak kullanmaktan çekinmeyin.
Burada önemli olan özellikle aynı sayfada bu arama terimi bir kaç kez geçiyorsa birden fazla bu anchor metin üzerinden bağlantı vermemektir (bunun açıkça SPAM olduğunu bilmiyorum hatırlatmaya gerek var mı?)
Bazı arkadaşlar site içi linkleme işlemlerinde anahtar kelime kullanımının büyük risk olduğunu söylüyor bunu neye dayanarak söylediklerini bilmiyorum ama Google ‘a göre böyle bir şey yok, tecrübelerime göre de anahtar kelime üzerinden bağlantı vermek bırakın riski Google ‘a alakalılık sinyali konusunda yardımcı olmak ve daha iyi sıralama almak demek.
Şunu da unutmamak gerek, yukarıda da değindim aslında, bir içerikte 10 kez anahtar kelime doğal olarak geçiyor olabilir o anahtar kelimelerden sadece 1 tanesi üzerinden link vermelisiniz , 10 tanesi üzerinden bağlantı vermek hiç şüpheniz olmasın SPAM dır, bunu yapmayın yeter ki.
Bunun dışında anahtar kelime üzerinden site içi link vermekte bir sorun yok.
Az Sayıda Kaliteli Sayfaya Link Vermek
Google ‘a göre bir sayfadan istediğiniz kadar bağlantı çıkabilirsiniz bununla ilgili bir limit ya da sınırlama bulunmuyor fakat en iyi SEO pratikleri açısından olaya yaklaşacak olursak sayfada anormal sayıda link bulunması,
- Sorgu sayısını artırır ve yavaşlamaya neden olabilir.
- Kullanıcıda kafa karışıklığına neden olabiliyor
- Link verilen bağlantıların SEO açısından ağırlığının düşmesine neden olabiliyor
- Sayfanın içerik / kod oranının düşmesine neden olabiliyor.
Sonuç olarak, değerli ve anlamlı olduğunu düşünüyorsanız sayfanızdan sadece bir kaç site içi link vermeniz son derece makul olacaktır yine de bir sınırlama olmadığını bilin ve aşırı linklemenin değerli linkler üzerindeki ağırlığı azaltabileceğini de göz ardı etmeyin.
Site içi Linklemede Spam Riskinden Kaçınmak
SPAM riski her zaman vardır bunu özellikle site dışı SEO söz konusu olduğunda çok sık duyduğunuzu biliyorum arkadaşlar. Fakat durum sandığınız gibi değil..
On Page SEO için de aşırı optimizasyon yoluyla SPAM riski söz konusu olabiliyor.
Konumuz özelinde ise, ısrarlı şekilde site genelinde sürekli aynı anchor metin (link verilen metin parçası) üzerinden link çıkışı yapmak çok büyük bir sorun olabilir.
Bunu biraz açarsak, örneğin sitenizdeki tüm sayfalarda / içeriklerde 1000 adet site içi link olsun, bunların tamamı birincil anahtar kelimenizi hedefleyen sayfaya doğru gidiyorsa kesinlikle SPAM yapıyorsunuz en ufak şüpheniz olmasın.
Doğal olan her içerikte ilgili sayfalara ilgili anchor textler üzerinden bağlantı vermektir burada sitedeki tüm iç bağlantıların sürekli aynı sayfaya gitmesi kadar aynı çapa metni üzerinden gitmesi de çok büyük problem..
Açıkça Google ‘a ne olur beni bu anahtar kelimede 1.sıraya getir, yalvarıyorum sana.. demektir bu 🙂 Bunun işe yaramayacağını bilmem izah etmeye gerek var mı?
Konu buraya gelmişken navigasyon menüleri üzerinden nasıl SPAM yapıldığını da anlatmak gerek fakat önce navigasyon menülerinin temel fonksiyonundan söz edelim.
Navigasyonların SEO için Önemi Nedir?
Navigasyon menüleri sitenizde kullanıcıların rahatça dolaşmalarına izin veren kullanışlı site bileşenleridir.
Özellikle e-ticaret siteleri için navigasyonlar dönüşüm ve sepet ortalamasını doğrudan etkilediği için bir kaç tık daha önemlidir.
Peki navigasyon menülerinin site içi linkleme ile ne ilgisi var?
Farkında olmayabilirsiniz belki ama navigasyon menülerindeki bağlantılar da aslında site içi bağlantılardır fakat bizim bildiğimiz klasik site içi linklerden farklı olarak sitede indeks almış her sayfadan menü bağlantıları üzerinden hedef sayfalara site içi link verilmesini sağlar.
Google örümcekleri HTML kaynak kodunda üst sıralarda yer alan bağlantılara birincil navigasyon nazarıyla bakmaktadır bu nedenle hem üst menüde yer alan hem de içerikte en üstte yer alan bağlantılar (özellikle de ilk bağlantı) çok değerlidir.
Navigasyon menülerinde link vereceğimiz sayfalar bizim en değerli sayfalarımız olmalı, bu alanları en iyi şekilde değerlendirmeliyiz.
Olabildiğince önemli sayfalara üst menüde, nispeten önemsiz sayfalara ise footer (alt kısım) alanında yer vermeli, bu şekilde navigasyon menüleri üzerinden stratejik site içi linkleme çalışması yapmalıyız.
Yine de şunu bilmenizi isterim, sayfa içeriğinden verilen bağlantı ile menü üzerinden otomatik verilen bağlantı kalite ve ilgililik bakımından aynı değerde değildir.
İçerikten verilen bağlantılar tahmin edebileceğiniz üzere çok daha ilgili ve spesifik olduğundan navigasyon menüleri üzerinden verilen bağlantılardan çok daha değerlidir fakat navigasyon menüleri üzerinden toplamda verilen iç bağlantı sayısı çok daha fazla olacağından yine de sıralamalar üzerinde çok güçlü bir etkisi olabiliyor.
Bu yüzden hem navigasyon menülerini hem de içerik üzerinden linkleme stratejisini efektif bir şekilde kullanmaya özen göstermeliyiz.
Burada yeri gelmişken tekrar hatırlatmak isterim, navigasyon menülerinde SPAM riski de söz konusu olabiliyor.
Özellikle birincil hedef anahtar kelimenizin her menü elemanında yer alması , hele de Google dizinine eklenmiş sayfa sayısı çok fazlaysa , bu anahtar kelime üzerinde SPAM baskısı oluşturabilir..
Lütfen navigasyon menülerinde aşırı anahtar kelime kullanımından kaçının. Her zaman söylediğim gibi, bir yerde doğal patterni bozan bir aşırılık varsa bu Google algoritmasının gözünden kaçmıyor ve normalde çok daha iyi yerlerde olabileceğiniz anahtar kelimelerde iyi bir sıralama almanız mümkün olmayabiliyor.
Eyleme Çağrı Mesajları ile Tıklamaya Teşvik Edin
Daha önce de değindiğim gibi, bir bağlantının tipik olarak amacı zaten ziyaretçilerin tıklaması olmalıdır.
Fakat bu sayfada da görebileceğiniz üzere Google ‘a alakalılık sinyali sağlamak üzere önemli içeriklerimize (mevcut içerikle konu bütünlüğü olması şartıyla) anahtar kelimeler üzerinden bağlantı verilmelidir.
Öncelikli amacımızın olabildiğince sitemize gelen ziyaretçileri sayfalar arasında dolaştırmak ve içeriklerimizi okuyup etkileşimde bulunmalarını sağlamak olması gerektiği (sitede ne kadar uzun süre kalırlarsa SEO için o kadar iyi) düşünüldüğünde linklerin tıklanarak farklı sayfaların ziyaret edilmesinin ne kadar değerli olduğunu anlayabilirsiniz.
Peki bunu nasıl sağlayabiliriz?
Çok basit..
Ne yapmaları gerektiğini söyleyerek..
İnsanlar sanılanın aksine, ne yapılması gerektiği kendilerine açık bir şekilde söylenmeden harekete geçmeyen garip canlılardır.
Harekete geçirmek için mutlaka şunu şöyle yap, bunu böyle yap demek gerek.
Eğer insanlara burada ilgini çekecek bir link var mutlaka bu sayfaya da bir göz at, içinde harika şeyler var demezseniz çok büyük olasılıkla bu bağlantılara tıklamadan sayfadan çıkıp gideceklerdir.
Bu yüzden bağlantının hemen öncesinde, ziyaret edecekleri sayfanın neden ilgilerini çekebileceğine dair ipucu vererek tıklamaya teşvik edecek net bir mesaj vermek gerek.
Örneğin,
Yukarıdaki örneklendirmede dikkatinizi çekmek istediğim bir kaç husus var..
Birincisi, site içi bağlantılarımızı URL üzerinden verebiliriz, bu son derece kullanıcı dostu bir yöntemdir üstelik anahtar kelimelerimiz URL içerisinde yer alıyorsa (ki yer almalı) anahtar kelime üzerinden de bağlantı vermiş oluyor.uz
URL üzerinden verilen bağlantının en büyük artısı kullanıcıların ilk bakışta bunun bir link olduğunu anlayabilmesidir.
Ayrıca, URL üzerinden site içi linkleme ziyaret edilecek sayfa hakkında da ipucu vereceğinden peşin peşin bir güven aşılar ve bu durum tıklama oranını pozitif yönde etkiler.
Dikkate değer bir başka nokta ise doğrudan anahtar kelime üzerinden link vermektense (bu konuda temelde bir sorun olmadığını belirtmiştim yeter ki SPAM yapılmasın) bu şekilde URL üzerinden bağlantı vermenin kuşkusuz çok daha doğal olması ve algoritmanın aşırı optimizasyon filtrelerine karşı üstün bağışıklık sağlamasıdır.
İkincisi, dikkat ederseniz linke tıklanmasını teşvik eden ifadelerimin yer aldığı yazı blokunun arka plan rengini sayfanın zemin renginden farklı hale getirdim bunu yapmaktaki maksadım bağlantının ve teşvik edici metnimin içeriğin bütünü içerisinde kaybolmasını engellemek ve dikkat çekmesini sağlamak..
Site içi link inşası konusunda aklınıza takılanları lütfen yorum kısmından sorun, tüm sorularınızı bizzat cevaplayacağımdan şüpheniz olmasın..
Bir sonraki yazıda görüşmek dileğiyle.