SEO Nedir?
SEO (Arama Motoru Optimizasyonu), sitenizin Google gibi popüler arama motorlarından daha fazla organik ziyaretçi çekmesi için yapılan çalışmalardan oluşur.
SEO Nedir? (SEO ‘nun Açılımı)
SEO bir kısaltmadır. Açılımı ise İngilizce “Serach Engine Optimization” dur. Türkçe “Arama Motoru Optimizasyonu” anlamına gelir. Arama motorlarında üst sıralarda çıkmak için web sitelerinin çeşitli faktörlere göre optimize edilmesi (iyileştirmeler) sürecidir.
Optimizasyonlar temel olarak şunları içerir:
- Özgün içerikler oluşturma
- Kullanıcı deneyimini iyileştirme
- Arama sorgusuna tam olarak yanıt verme
Arama Motoru Nedir?
Arama motoru, interneti tarayarak bir veri merkezinde sistematik şekilde depolayan ve kullanıcılar bir sorgu gerçekleştirdiğinde en hızlı şekilde bu verileri ilgi düzeyine ve kaliteye göre sıralayarak sunan sistemlerdir.
Bir arama motoru çok sayıda irili ufaklı yazılımın bir araya gelmesi ve uyum içerisinde çalışmasıyla sonuç üretir. Google, pazardaki en büyük paya sahip arama motoru olduğundan arama motoru dendiğinde aklımıza hemen Google gelir.
Arama Motorları Nasıl Çalışır?
Arama motorlarının çalışma mantığı basittir. Öncelikle arama motorunun crawler adını verdiğimiz tarama işi ile görevli yazılım parçaları web sayfalarını tarar.
Daha sonra bu sayfalar mevcut dizinde kopyası olup olmadığı başta olmak üzere bazı kriterlere göre değerlendirilir ve dizine eklenmek üzere sıraya alınır.
Taranan her web sayfası dizine eklenmek zorunda değil. Özellikle Google son dönemlerde, dizine ekleme konusunda çok daha seçici davranıyor. Kopya sayfalar, SSL sertifikası olmayan siteler, spam içerikler, içeriği çok az olan veya hiç olmayan boş sayfalar indekslenmiyor (dizine eklenmiyor).
Arama motoru dizinine eklenen sayfalara ait bilgiler binlerce sunucudan oluşan farklı veri merkezlerinde depolanıyor. Kullanıcı arama motorunda bir arama gerçekleştirdiğinde, sıralama algoritmasına göre en ilgili ve doğru sonuç en üst sırada gösteriliyor.
Sonuçların yukarıdan aşağıya doğru sıralanması nedeniyle Google gibi arama motorlarına dikey arama motoru da denir. Bu çalışma mantığına göre, arama sonuçlarında en üstte yer alan sonuç en fazla tıklamayı alır. Alt sıralara doğru gidildikçe tıklama oranı ve tıklama sayıları düşer.
Anahtar Kelime Nedir?
Anahtar kelime, bir arama motoru kullanıcısının arama motorunda aradığı herhangi bir şeydir. Buna arama sorgusu da diyebiliriz. SEO çalışmalarında anahtar kelimeler önemli bir yer tutar.
Çünkü hedefimiz bu anahtar kelimelerde üst sıralara yükselerek Google gibi arama motorlarından daha fazla organik trafik çekebilmektedir.
Her anahtar kelimenin kendine özgü bir rekabet durumu vardır. Özellikle aylık aranma hacmi yüksek kısa kuyruklu (1-2 sözcükten oluşan) anahtar kelimelerde üst sıralara yükselmek daha uzun zaman alır. Aranma hacmi düşük uzun kuyruklu (3+ sözcükten oluşan) anahtar kelimelerde ise kısa sürede başarı sağlanabilmektedir.
Uzun kuyruklu anahtar kelimelerin dönüşüm oranı yüksektir. Genelde satışlar / siparişler bu arama sorguları üzerinden gelir. Bu nedenle yüksek hacimli olduğundan dolayı herkesin hedeflediği SEO rekabeti yüksek anahtar kelimelere yoğunlaşmak yerine uzun kuyruklu anahtar kelimelere öncelik vermek doğru bir strateji olacaktır.
Site İçi SEO Nedir?
SEO çalışmaları temelde site içi ve site dışı olmak üzere ikiye ayrılmaktadır. Site içi SEO, site içerisinde gerçekleştirilen iyileştirmelerden oluşur. İç optimizasyon, sayfa içi SEO olarak da adlandırılır.
İç optimizasyon çalışmaları önemli ve son derece etkilidir. Site içi SEO çalışmalarında kontrol tamamen sizdedir çünkü tüm optimizasyonlar site içerisinde yapılır, kendiniz değişiklik yapmadığınız sürece bu çalışmalar kalıcıdır.
Site içi SEO çalışmaları temel olarak şu adımlardan oluşur,
- Anahtar kelime araştırması
- Title (SEO Başlığı) optimizasyonları
- Meta açıklaması optimizasyonları
- H1 / H2 / H3 vb başlık etiketlerinin düzenlenmesi
- Görsellerin SEO uyumlu hale getirilmesi
- İçeriğin anahtar kelimelere göre optimize edilmesi
- Teknik SEO problemlerinin çözülmesi
- Hız / performans optimizasyonu
Site Dışı SEO Nedir?
Site dışı SEO , dış optimizasyon veya sayfa dışı SEO olarak da bilinir. Adından da anlaşılacağı üzere, site dışında gerçekleştirilen backlink (geri bağlantı) profili inşası, marka bilinirliğini artırma, belli bir kitleye ulaşma gibi çalışmaları kapsar.
Dış optimizasyon çalışmaları dendiğinde özellikle backlink kavramı öne çıkmaktadır. Kısaca backlink, diğer sitelerin sizin sitenize verdiği linklerdir. Google ve diğer arama motorları backlinkleri bir çeşit referans olma gibi değerlendirmektedir.
Buna göre özellikle otoritesi yüksek ve sitenizle aynı veya yakın sektörden gelen backlinkler güçlü bir referans olarak değerlendirilir ve sitenizin hedef anahtar kelimelerde yükselmesine katkı sağlar.
Backlink konusu manipülasyona açık olduğundan Google, yıllar içerisinde çok sayıda güncelleme yaparak doğal, kaliteli ve az sayıda backlink ile çok iyi sıralamalar elde edilebilmesinin önünü açmıştır.
Backlinkler özellikle yüksek rekabetin olduğu hedef anahtar kelimeler için önemlidir fakat tek başına backlink iyi bir sıralama almanızı sağlamaz. İyi bir sonuç için mutlaka kaliteli içerik, harika bir kullanıcı deneyimi ve düzgün iç optimizasyon güçlü backlinkler ile bir araya gelmelidir.
Beyaz, Gri ve Siyah Şapka SEO Nedir?
SEO çalışmalarında bir takım yazılı olmayan etik kurallar vardır. Arama motoru optimizasyonu, tamamen Google yönergelerine uygun olarak gerçekleştirildiğinde buna beyaz şapka SEO diyoruz.
Beyaz Şapka SEO
Beyaz şapka SEO güvenlidir, manuel ve algoritmik Google cezalarından korunmanızı sağlar ve sitenizi riske atmadan Google ‘dan kaliteli organik ziyaretçi çekmenize yardımcı olur.
Beyaz şapka tekniklerden bir kısmı şunlardır:
- Kaliteli içerikler oluşturmak
- Sitede güncel yazılar paylaşmak
- Özgün ürün ve kategori açıklamaları oluşturmak
- İlgili sayfaları birbirine bağlayarak site içi linkleme yapmak
- Uzun kuyruklu anahtar kelimeleri SEO stratejisine dahil etmek
- Marka bilinirliğini artıracak site dışı çalışmalar yapmak (Google Ads vb)
- Olabildiğince ilgili veya kaliteli sitelerden doğal anchor yayılımına dikkat ederek backlink edinmek
Gri Şapka SEO
Tam olarak Google yönergelerine uygun olmasa da siyah şapka teknikler kadar risk barındırmayan yöntemleri içerir. Orta ve uzun vadede sitenizin Google cezalarına maruz kalmaması için gri şapka yaklaşımlardan uzak durmanız önemlidir.
Gri şapka tekniklerden bazıları şöyledir:
- PNB (Private Blog Network / Paravan blog ağları) kullanımı
- Düşen bir domain satın alıp 301 yönlendirmesi ile backlink inşası
- Her anahtar kelime için otomatik sayfalar oluşturma (Otomatik SEO)
- Footer link satın almak
- Paket backlink çalışmaları satın almak
Siyah Şapka SEO
Tamamen Google yönergelerine aykırı, son derece riskli ve çok büyük olasılıkla sitenizin Google dizininden kaldırılmasına neden olacak pratikleri içerir.
Siyah şapka tekniklerden bazıları şunlardır:
- Hacklink alımı (link hırsızlığı)
- Spinleme yöntemiyle içerik oluşturmak ve yayınlamak
- Arama motoruna ayrı, ziyaretçiye ayrı içerik sunma
- Sayfada kullanıcının göremeyeceği gizli metinler oluşturma
- Backlink kasma programları ile çok sayıda backlink alma
- Rakip sitelere SEO saldırıları düzenleme (spam linkler kasarak rakiplerin sıralamalarını düşürmeye çalışma)
- Köprü sayfalar oluşturarak kullanıcıları farklı sayfalara yönlendirme
SEO ve SEM Arasındaki İlişki
SEM, “Search Engine Marketing” yani “Arama Motoru Pazarlaması” demektir. Google ‘da organik arama sonuçlarının hemen üzerinde yer alan ve reklam olduğu vurgulanan sonuçlar sponsorlu arama sonuçlarıdır.
Sponsorlu arama sonuçlarında yer almak için Google Ads gibi reklam platformlarında oluşturulan arama ağı kampanyaları bir arama motoru pazarlaması örneğidir.
SEO ve SEM arasındaki en büyük fark, SEM ücretli bir dijital pazarlama yöntemidir. Sponsorlu sonuçlar arasında üstte yer almak ve daha çok trafik elde etmek için çoğu kez daha fazla ödeme yaparsınız.
SEO ile gelen trafik ise organik olduğundan ücretsizdir. Her ne kadar SEO çalışmalarının bir maliyeti olsa da tıklamalar için kesinlikle ödeme yapmazsınız.
SEM de bütçeniz varsa hemen tıklama almaya başlarsınız oysa SEO da böyle bir durum yoktur. Sitenin otorite kazanması, önemli anahtar kelimelerde organik trafik alacak seviyeye gelmesi zaman almaktadır.
SEM yani arama motoru pazarlaması, marka bilinirliğini artırır ve Google ‘ın sitenize güvenmesine yardımcı olur. Böylece hedeflediğiniz anahtar kelimelerde üst sıralara yükselmeniz kolaylaşır.
Bir diğer ifadeyle, organik sonuçlarda üst sıralara yükselmek için bir süre ücretli reklamlardan yararlanmak son derece akıllı bir yaklaşımdır.
Teknik SEO Nedir?
Teknik SEO, site haritası, SSL sertifikası, robots.txt, yönlendirmeler, 404 hataları, içerik yinelemeleri, tarama / indeksleme problemleri gibi konularla ilgilenir.
Kapsamlı bir teknik SEO denetimi ile sitenizin daha iyi bir sıralama almasına engel olan kronik problemleri tespit edilmeli ve bir an önce çözülmelidir.
Teknik SEO denetiminde Screaming Frog gibi profesyonel araçlar kullanılır. Özellikle robots.txt dosyasının bir uzman tarafından kontrol edilmesi, hatalı bir komut olup olmadığına bakılması önemlidir.
Google Search Console üzerinde sayfa oluşturma kısmının detaylı bir şekilde incelenmesi gerekir. İndekslenmemesi gereken sayfaların hatalı şekilde dizine eklenmiş olması veya dizine eklenmesi gereken önemli sayfaların hiç indekslenmemesi (hatta indeksten çıkması) gibi sorunlar olabilir.
Teknik problemler özellikle yazılım altyapısı değişikliklerinde çok sık karşımıza çıkmaktadır. Sitenizin mevcut yazılımını değiştirmeden önce bir SEO uzmanından danışmanlık desteği almanızda fayda var.
Mobil SEO Nedir?
Google gibi popüler arama motorlarının çok büyük oranda mobil cihazlar üzerinden kullanılıyor olması günümüzde mobil SEO kavramını önemli hale getirmiştir.
Mobil cihazlar için web sitelerinin optimize edilmesi, daha iyi bir kullanıcı deneyimi sunulması mobil SEO ‘nun temelini oluşturur.
Temel olarak mobil optimizasyon aşağıdaki başlıklardan oluşur.
Duyarlı Web Tasarım: Bir web sitesinin akıllı telefon, tablet, laptop veya masaüstü cihazlar gibi farklı ekran çözünürlüklerine otomatik olarak adapte olması, tüm cihaz türlerinde sorunsuz görüntüleniyor olmasını hedefleyen tasarım yaklaşımıdır.
Sayfa Yüklenme Hızı: Özellikle mobil cihazlar için internet erişimi çoğu zaman düşük band genişliği nedeniyle kısıtlanmaktadır. Bu nedenle sayfa yüklenme hızı mobilde daha önemlidir. Olabildiğince hızlı yüklenen küçük boyutlu web sayfaları mobil optimizasyonun ana hedefleri arasındadır.
Mobil Uyumlu Navigasyon: Mobil cihazlarda sayfalara kolayca erişilebilmesi, tıklanabilir öğeler arasında yeteri kadar boşluk olması ve mobile uygun hamburger menülerin varlığı önemlidir. Mobilde kullanıcıların sayfalar arasında kolayca gezinebilmesini sağlamak adına daha basit ve fonksiyonel menüler tasarlamak gerekir.
Holistik SEO Nedir?
SEO baş döndürücü bir hızla gelişen ve değişen bir dijital pazarlama türü. Bu değişime ayak uydurabildiğiniz ölçüde organik arama sonuçlarında sıralamalarınızı koruyabiliyorsunuz.
Çok değil bir kaç yıl önce SEO dendiğinde aklınıza sadece backlink inşası, özgün içerik oluşturma ve bir kaç sayfa içi optimizasyon kriteri gelirdi. Günümüzde SEO çok daha farklı bir boyuta evrilmiş durumda.
Yapay zekanın at koşturduğu ve arama motoru optimizasyonu trendlerini çok farklı bir yöne çevirdiği şu günlerde daha bütüncül ve kapsayıcı bir bakış açısıyla SEO sürecini ele almaktan başka bir seçeneğimiz yok.
Holistik SEO, web sitenizi bir bütün olarak ele alan ve kullanıcı deneyimine odaklanan bir arama motoru optimizasyonu yaklaşımı. Bir başka ifadeyle, klasik yaklaşımın yerini alan çok boyutlu bir optimizasyon anlayışı.
Holistik SEO , tüm stratejilerin birbirini güçlendirdiği ve desteklediği olması gereken optimizasyon yaklaşımıdır.
İçeriğin SEO için Önemi
Kullanıcı arama motorunda yanıt almak için bir arama gerçekleştirir. Web sayfanızın içeriği işte bu arama sorgusunun doğrudan yanıtı olduğu için çok önemlidir.
Google içeriğe önem veriyor çünkü kullanıcılar için içerik önemli. İlgisiz ve arama sorgusu ile bağlantısı olmayan sayfalar bu yüzden başarılı olamıyor.
Ne kadar güçlü backlinklere sahip olursanız olun, kullanıcı beklentilerini karşılayan kaliteli içeriklerle donatılmış sayfalar olmadan SEO da kalıcı bir başarı yakalamanız olanaksız.
Arama Amacına Uygunluk
İçerik öncelikle arama amacına uygun olmalıdır. Bir başka ifadeyle, kullanıcının gerçekleştirdiği arama sorgusuna tatmin edici bir çözüm sağlayabilmelidir.
Kullanıcı diş ağrısına ne iyi gelir şeklinde bir arama yapıyorsa, bununla ilgili çözüm sunan bir sayfa arıyor demektir. Diş ağrısının nedenleri, dişin yapısı gibi detaylar her ne kadar özgün ve kaliteli bilgiler de olsa arama sorgusuna bir çözüm olmayacaktır.
Fayda Sağlama
İçerik kullanıcıya fayda sağlayacak bilgilerle donatılmış olmalıdır. Böylece kullanıcı yaşadığı deneyimden dolayı memnun kalacak ve arama motorunun en iyi sonuçları sunduğunu düşünecektir.
İçerik Kalitesi
İçerikte yazım ve noktalama hataları, anlatım bozuklukları ve cümle düşüklükleri olmamalıdır. Bu tür hatalar içeriğe duyulan güveni ortadan kaldırır ve özensiz, kalitesiz bir sayfa imajı oluşturur.
Backlinklerin SEO için Önemi
Başarılı bir SEO sürecinde backlinklerin önemli bir yeri vardır. Sitenin Google gözünde otorite kazanması ve özellikle zorlu anahtar kelimelerde iyi sıralamalar alması ancak backlinklerle mümkün olabilmektedir.
Backlink alımında bir kaç noktaya özellikle dikkat etmeniz gerekiyor. Bu noktalara dikkat edilmediğinde, manipülasyona açık bir konu olduğundan farkına varmadan sitenizin ceza yemesine neden olabiliyorsunuz.
Bazı Google cezaları var ki, ceza aldığınızı fark etmiyorsunuz. Alt sayfalarda asılı kalıyorsunuz ve asla o anahtar kelimelerden trafik alma şansınız olmuyor. Bu tür bir durumla karşılaşmamak adına şunlara dikkat etmenizi tavsiye ederim.
Çok Backlink Almak
En çok yapılan hata, kısa sürde çok sayıda backlink almaktır. Her şeyin azı yarar, çoğu zarar sözü özellikle backlinkler için geçerlidir. Kısa bir süre içerisinde alınan çok sayıda ilgisiz ve kalitesiz backlink sitenizin organik performansını kötü etkiler.
Google şöyle düşünür, evet bir kaç gün içerisinde bu kadar backlink geldi peki neden devamı yok, neden bir sonraki ay, takip eden süreçte bir tane bile backlink veren yok bu siteye? Böylece bunun yapay bir çalışma olduğu kolayca anlaşılır.
Tam Eşleşmeli Anchor Kullanmak
Tam eşleşmeli anchor kullanımı, sürekli hedef anahtar kelime üzerinden backlink alımı anlamına gelmektedir. Google Penguen algoritmasını tetikleyen en büyük backlink yanlışlarından biridir.
Özellikle yeni siteler anahtar kelime üzerinden backlink almaktan uzak durmalı, marka adı ve çıplak URL üzerinden backlink alımına ağırlık vermelidir.
Footer Backlink Almak
Footer backlinkler bir anda binlerce sayfadan link alınması demektir. Bu linklerin aylık ücretini ödemediğinizde derhal kaldırılır ve bir anda binlerce link kaybetmiş olursunuz, sitenizi olumsuz yönde etkiler.
Footer gibi sabit bir noktadan genelde anahtar kelime üzerinden alınan linkler tam eşleşmeli anchor kullanımı nedeniyle de çok risklidir. Uzak durmanızı tavsiye ederim.