Meta Açıklaması (Meta Description) Nedir?
Meta açıklaması (meta description), bir web sayfasının içeriğini özetleyen basit bir HTML öğesi ve kısa bir açıklama metnidir.
Meta açıklamaları arama motoru sonuç sayfasında (SERP üzerinde) başlık etiketi (title) ve URL nin hemen altında yer alır.
Aşağıdaki görselde kırmızı kutu içerisinde Google arama motoru sonuç sayfasında URL ve Title (başlık etiketi) elementinin hemen altında bir meta açıklamasının görüntüsü yer alıyor.
1. Meta Açıklaması (SEO Açıklaması) Nedir?
Meta açıklaması (SEO açıklaması) sayfa içeriği hakkında bilgi veren bir metin parçasıdır ve site içi SEO ‘da optimize edilmesi gereken önemli bir bileşendir.
Meta description (meta açıklaması), SERP üzerinde tıklama oranını (CTR) etkilemektedir çünkü kullanıcılar meta açıklamalarını okuyarak sayfayı ziyaret edip etmeyeceğine karar veriyor (SEO başlığı ve URL yi de dikkate alıyorlar)
Meta açıklamaları bu nedenle önemli bir sayfa içi SEO faktörüdür. Bir meta açıklaması yazarken kullanıcıların arama sonuçlarında olabildiğince dikkatini çekecek ve tıklama şansını artıracak ifadelere yer vermek yerinde olacaktır.
2. Meta Açıklaması Nasıl Yazılır?
Bir meta açıklaması yazmak aslında bir Google Ads reklam açıklaması yazmaktan farksızdır. Google reklamlarında, reklam metninin dikkat çekici ve ilgili olması tıklama oranını artırır, TBM maliyetini düşürür.
Benzer şekilde meta açıklamalarını Google Ads reklamlarındaki açıklama kısımları gibi düşünerek tıklama oranını artıracak etkili meta açıklamaları yazmaya çalışmalıyız.
3. Meta Açıklamalarınız Benzersiz Olsun
Site genelinde ortak meta açıklaması (yinelenen meta description problemi) kullanmak tıklama oranlarını düşürür, sitenizin ziyaretçi trafiğini olumsuz yönde etkiler.
Her sayfa / kategori için benzersiz ve o sayfa ile ilgili meta açıklamaları oluşturmalısınız.
Yüz binlerce ürün sayfası içeren dev e-ticaret sitelerinde meta açıklamalarını elle tek tek oluşturmak elbette mümkün olmayacaktır bu tür özel durumlarda formül yardımıyla otomatik meta açıklamaları oluşturulabilir.
Fakat her durumda seo açıklamalarının benzersiz olması yani farklı sayfalar için aynı meta açıklamalarının kullanılmamasına dikkat etmeliyiz.
4. SEO Açıklamasında Anahtar Kelimenize Yer Verin
Meta açıklamasında anahtar kelimenize yer vermek bir sıralama faktörü değildir. Bir başka ifadeyle, anahtar kelimeniz meta açıklamasında geçiyor diye sayfanız Google ‘da üst sıralara yükselmeyecek.
Fakat, hedef anahtar kelimenizin meta description içerisinde geçmesi tıklama oranını artırdığından dolaylı yoldan sıralamalarınıza katkı sağlayabilir.
Neden?
Çünkü kullanıcı Google ‘da bir arama yaptığında ilgili arama sorgusu meta açıklamalarında aşağıda olduğu gibi koyulaştırılarak vurgulanır ve kullanıcıların dikkatini çeker.
Arama sorgusunun koyulaştırılarak gösterimini yukarıda görüyorsunuz.
Ayrıca Google eş anlamlı bazı sözcükleri de vurguluyor. Aşağıda “bilgisayar tamiri” arama sorgusu için “laptop tamiri” sözcüğünün de vurgulandığını görebilirsiniz.
5. Meta Açıklaması Uzunluğuna Dikkat Edin
Normalde meta açıklamanızı istediğiniz kadar uzun tutabilirsiniz fakat masaüstü cihazlarda 160 karakter, mobil cihazlarda ise 120 karakter sonrası kırpılma gerçekleşir.
Ziyaretçilerimizin %90 oranında mobil cihazlardan geldiğini düşününce seo açıklamalarımızı 120 karakteri geçmeyecek şekilde oluşturmamız gerektiğini aksi halde arama sonuçlarında kırpılarak (…) şeklinde gösterileceğini anlayabiliriz.
SEO Açıklamasında kırpılma olmasını neden istemeyiz?
Meta açıklamasının uzun olmasından dolayı Google tarafından kesilerek gösterilmesi, metnin tam olarak anlaşılmasına ve okunmasına engel olabilir. bu durum da tıklama oranını düşürmektedir.
Aslında karakter sayısından ziyade meta açıklamasının genişliği önemlidir. Çok uzun meta açıklamalarının kırpılmasının temel nedeni ekranda kapladıkları genişliktir. Örneğin mobil için 680 px genişliğinde bir meta ikiye bölünerek 340 px genişliğinde iki satır şeklinde görüntülenebilir.
Fakat meta description genişliği 920 px olursa masaüstü cihazlarda sorunsuz görünmesine rağmen mobilde iki satırı aştığı için kırpılma yaşanması kaçınılmazdır.
6. Meta Açıklamanızda Harekete Geçirici Mesajlar Kullanın
Harekete geçirici mesajların kullanımındaki asıl amaç kullanıcının sayfanızı ziyaret etmesini sağlamaktır. İnsanlar çoğu durumda kendilerine neyin yapılması gerektiğinin söylenmesini bekler.
Meta açıklamalarında asıl amaç sayfanın ziyaret edilmesini sağlamak olduğuna göre, kullanıcıları harekete geçirecek şekilde net bir eyleme çağrı yapmanız gerekmektedir.
- Daha fazla bilgi edin
- Ücretsiz denemeye başla
- Tüm ürünleri gör
- Hizmetlerimizi keşfet
- Fırsatı kaçırma
- İndirimden yararlan
SEO açıklamasında mutlaka aktif bir dil kullanın. Aktif dil insanları harekete geçirir, eylemde bulunmalarını sağlar.
Örneğin:
- Sitemizde çeşitli koşu ayakkabıları mevcut. İstenirse satın alınabilir. – YANLIŞ
- Kaliteli koşu ayakkabıları için sitemizi ziyaret edin. %20 indirimi kaçırmadan hemen bir koşu ayakkabısı satın alın. – DOĞRU
7. Google Meta Açıklamalarını Değiştirebilir
Google, arama sorgusu ile ilgisi olmayan meta açıklamalarını değiştirebilmektedir. Eğer ilgisiz, yanlış yönlendiren bir meta açıklamaları yazarsanız Google bunları hiç göstermeyebilir.
Meta açıklamalarınızın Google tarafından gösterilmesini istiyorsanız bunlara dikkat etmeniz gerekiyor.
- Arama amacına ve sayfa içeriğine uygun olmasına özen gösterin.
- İnsanları yanıltacak şekilde clickbait ifadelere yer vermeyin.
- Anahtar kelime doldurması yapmayın (doğal şekilde en fazla 2-3 adet anahtar kelime kullanımı)
SONUÇ
Etkili bir meta açıklaması yazmanın güçlü bir reklam metni yazmaktan farkı yoktur. Kullanıcıların hızlı bir şekilde sayfanız ve firmanız hakkında fikir edinmesini sağlar ve dönüşüm oranınızı artırmaya yardımcı olur.
Aslında ilgi çekici ve tıklama isteği uyandıran bir meta description yazmaktaki tüm amaç tıklama oranlarını artırmak ve sayfanıza daha fazla organik ziyaretçi çekmektir.
Daha önce de dediğim gibi, meta açıklamasında anahtar kelime kullanmak bir sıralama faktörü değildir. Fakat bu SEO açıklamalarının önemsiz olduğu anlamına gelmiyor.
Tıklama oranlarının küçük bir miktar da olsa artması, sıralamalar üzerinde büyük değişimlere neden olabiliyor. Bu nedenle, sayfalarınızın meta açıklamalarına büyük önem vermenizi, mutlaka tıklama oranını artıracak etkili bir metin ortaya çıkarmak için çabalamanızı öneriyorum.
Konuyla ilgili olarak Google ‘dan John Mueller ‘in ilgili YouTube videosunu buraya bırakıyorum. Altyazıyı açarak otomatik .Türkçe ‘ye çevir şeklinde seçip izleyebilirsiniz.