SEO Sözlüğü
SEO ile ilgili temel kavramları öğrenmek özellikle dijital pazarlama sektöründe yerli ve yabancı kaynaklardan daha verimli bir şekilde faydalanmanıza yardımcı olur. SEO sözlüğü arama motoru optimizasyonu konusunda kendini geliştirmek isteyenler için kısa / hap bilgiler içerecek şekilde hazırlanmıştır.
SEO Sözlüğü 2024 (En Güncel SEO Terimleri Listesi)
Aşağıda seo sözlüğü içerisinde paylaştığımız bilgilerde bir eksik ya da hata olduğunu düşünüyorsanız lütfen bizimle iletişime geçerek düzeltilmesini talep edin ve sözlüğün gelişimine katkı sağlayın.
Açılış sayfası
- Bir ziyaretçinin gezinebileceği herhangi bir web sayfası.
- Olası satışları yakalamak veya dönüşüm oluşturmak için özel olarak tasarlanmış bağımsız bir web sayfası.
Anahtar Kelime (Keyword)
Bir SEO uzmanının veya dijital pazarlamacının, kullanıcıların Google ‘da gerçekleştirdikleri arama sorgularını eşleştirmek (Google Ads) veya sıralamak (Google Arama) amacıyla hedeflediği kelime, kelimeler veya kelime öbeğini ifade eder.
Web sayfalarında kullanılan kelimeler, arama motorlarının bir sorgu gerçekleştiğinde organik sonuçlarda hangi sayfaların en alakalı olduğunu belirlemesine yardımcı olur. Anahtar kelimeler genellikle konuları, fikirleri veya soruları temsil eder.
AMP (Accelerated Mobile Pages)
Hızlandırılmış mobil sayfalar anlamına gelir. Masaüstü öncelikli bir sayfanın mobil cihazlarda daha hızlı sunulmasını sağlayan açık kaynaklı bir HTML çerçevesidir. Şimdilik bir SEO sıralama faktörü değildir ve eğer siteniz haber sitesi değilse, AMP kullanmanıza gerek yoktur.
Anahtar Kelime Yamyamlaştırması (Keyword Cannibalization)
Bir web sitesindeki birden fazla sayfa SERP ‘de aynı sorgu için sıralandığında ortaya çıkan bir tür kendi içinde rekabet durumudur. Bu problem, SERP üzerinde düşük tıklama oranları ve daha az dönüşüme neden olabilecek kadar ciddi bir soruna işaret ediyor olabilir.
Anahtar Kelime Yoğunluğu (Keyword Density)
Bir web sayfasının içeriğinde bir kelime veya kelime öbeğinin ne sıklıkta göründüğünü ifade eder. Gerçekte anahtar kelime kullanım yoğunluğunun sıralamalar üzerinde bir etkisi yoktur. Aşırı SEO yapmadığınız sürece ve anahtar kelime doldurmasından kaçındığınız sürece sorun yok demektir. Rakiplerinizin anahtar kelime kullanım oranı bu konuda size net bir fikir verebilir.
Anahtar Kelime Araştırması (Keyword Research)
Kullanıcıların arama motorlarında ne tür konuları nasıl aradığını keşfetme süreci olarak da tanımlanabilir. Anahtar kelime araştırması doğal ve etkili bir SEO çalışmasının önemli bir parçasını oluşturur.
Anahtar Kelimenin Önemi (Keyword Prominence)
İçeriğin ilk paragrafında kullanılan bir anahtar kelimenin önemi ve ağırlığı çok fazladır ve Google ‘a güçlü bir sıralama sinyali gönderir. Fakat içeriğin de bu anahtar kelimeyi önem açısından desteklemesi gereklidir.
Özellikle içeriğinizin ilk bölümlerinde, H1 ve SEO başlığında yer alan anahtar kelimenin baskın olduğunu ve büyük öneme sahip olduğunu söyleyebiliriz.
Anahtar Kelime Doldurma (Keyword Stuffing)
Google ‘da üst sıralara çıkmak için bir web sayfasına alakasız anahtar kelimeler eklemek veya doğal olanın ötesinde ana anahtar kelime tekrarı yapmak olarak açıklanabilecek bir Black Hat SEO tekniğidir. Google’ın Web Yöneticisi Yönergelerine aykırıdır ve manuel işlem cezasına maruz kalmanıza neden olabilir.
ALT Özniteliği (ALT Attribute)
Bir resim dosyasının içeriğini anlamak için arama motorları ve ekran okuyucu cihazlar (görme engelliler ve görme engelliler için) tarafından kullanılan bilgileri sağlayan HTML kodudur. Alternatif Metin olarak da bilinir. SEO açısından ALT özelliği önemlidir ve olabildiğince görsellerde ALT özelliğini tanımlayıcı bir şekilde kullanmak gerekir.
Anchor Text (Çapa Metin / Tıklanabilir Bağlantı)
Çapa metin anlamına gelir. Tıklanabilir metin bağlantıları birer anchor text dir. Site içi ve site dışı link inşasında anchor text kullanımı kritik öneme sahiptir. Özellikle site içi link inşası gerçekleştirirken doğal bir anchor text dağılımı sayfalarınızın daha iyi sıralama alması noktasında yardımcı olacak oldukça önemli bir etkendir.
Artificial Intelligence (Yapay Zeka)
Bilgisayarların insan zekası gerektiren görevleri yerine getirme bilimi. Bir dizi programlanmış kuralı (bir algoritma gibi) takip etmek yerine, bir Yapay Zeka temelli bir bilgisayar sistemi temelde öğrenen dijital bir beyindir. AI ayrıca insan müdahalesi olmadan kararlar alabilir ve uygulayabilir.
Aşırı SEO (Over Optimization / Aşırı Optimizasyon)
Aşırı SEO bir web sayfasının yoğun bir şekilde optimize edilmesi durumunu ifade eder. Örneğin aşırı anahtar kelime kullanımı, başlıklarda yoğun kelime tekrarı, görsellerin alt etiketlerinde anahtar kelimelerin doldurulması hatta birincil anahtar kelimenin bold ve italik yapılması bile aşırı seo (aşırı optimizasyon) kapsamında değerlendirilebilir.
Backlink (Geri Bağlantı / Harici Link)
Geri bağlantı olarak da adlandırılır. Bir web sitesine bir başka web sitesinin verdiği tıklanabilir bağlantılardır. Backlinkler SEO çalışmaları için önemlidir ve halen güçlü bir sıralama faktörü olmaya devam etmektedir.
Bağlantı Çiftliği (Link Farm)
Google ‘da üst sıralara yükselmek için bir grup web sitesinin bir araya gelerek ana siteye bağlantı vermesi durumudur. PBN siteler bu tür bağlantı çiftliklerine en güzel örnektir. Black Hat SEO taktiklerinden biridir.
Bağlantı Profili (Backlink Profile)
Belirli bir web sitesine işaret eden her tür bağlantı bir araya gelerek bir web sitesinin backlink profilini oluşturur. Bir web sitesinin backlink profilinin kalitesi, bu backlinklerin nasıl elde edildiğine ve kullanılan çapa metinlerin dağılımına göre büyük oranda değişir.
Başlıklar (Headings H1 – H6)
HTML başlık etiketleri (H1-H6), içeriği önem derecesine göre bölümlere ayırır; H1 en önemli ve H6 en az önemli başlıktır. Başlık etiketleri doğal bir şekilde kullanılmalı ve ilgili ve gerekliyse hedef anahtar kelimelerinizi de içermelidir, çünkü özellikle de H1,H2 ve H3 içerisinde anahtar kelimelerinize yer vermek sıralamalarınıza katkı sağlayabilir.
Baş Anahtar Kelime
Sıralaması genellikle zor olan yüksek arama hacmine sahip popüler bir anahtar kelime. Ayrıca baş anahtar kelimeler şu isimlerle de bilinir: Ana Anahtar Kelime, Kısa Kuyruklu Anahtar Kelime vb.
Bing
Microsoft’un arama motorunun adı. Bing, Haziran 2009’da Microsoft Live Search ‘ün (önceden MSN Search ve Windows Live Search) yerini alarak piyasaya sürüldü. 2010’dan beri Bing, Microsoft ve Yahoo’nun Temmuz 2009’da yaptığı bir arama anlaşmasının parçası olarak Yahoo ‘nun organik arama sonuçlarını beslemektedir. Bing ülkemizde çok popüler olmasa da ABD, Kanada, İngiltere gibi ülkelerde nispeten daha yoğun bir kullanıma sahiptir.
Bilgi Mimarisi (Information Arthitecture)
Bir web sitesinin nasıl düzenlendiği ve web sayfalarında çeşitli içerik ve gezinme öğelerinin nerede bulunduğu.
Bilgi alma (Information Retrieval)
Büyük bir veri tabanından bilgi (örneğin metin, resim, video) arama ve ardından en alakalı bilgiyi son kullanıcıya sunma süreci.
Bilgi Grafiği (Knowledge Graph)
Google’ın kişiler, yerler, varlıklar ve bunların bağlantıları hakkındaki gerçekleri ve bilgileri, ilgili sorgularda arama sonuçlarının üst kısmındaki bir Bilgi Paneli veya kayan kutu üzerinde göstermek için kullandığı bir varlık veri tabanı.
Bilgi Paneli (Knowledge Graph)
Alakalı sorgular için Google’ın arama sonuçlarının 1. Sayfasının üstünde veya sağ rayında (yalnızca masaüstünde) görünen bir tür bilgi kutusudur. Bu panel, ilgili web sitelerine veya Google aramalarına bağlantıların yanı sıra kişiler, yerler ve varlıklar hakkındaki bazı gerçekleri ve bilgileri içerir.
Blog
En yeni içeriğin en üstte göründüğü, kronolojik sıraya göre sıralanmış bir içerik yayını anlayışıdır. İçerik, kişisel veya kurumsal gelişmeleri yansıtır ve bir kişi veya bir grup tarafından yazılabilir.
Bloglara başlangıçta web log deniyordu. Ancak, “web log, bir sunucunun günlük dosyaları anlamına da gelebileceğinden, terim kafa karıştırmaktaydı. Bu karışıklığı önlemek için “blog” kısaltması kullanılmaya başlandı. (Unutmadan SEO konusunda güncel paylaşımlar yaptığımız SEO blogumuza buradan ulaşabilirsiniz.)
Bounce Rate (Hemen Çıkma Oranı)
Bu web sitesinde bir başka sayfayı ziyaret etmeden ayrılan web sitesi ziyaretçilerinin yüzdesi. Hemen çıkma oranları, sektöre ve sitenin konusuna bağlı olarak değişir. Hemen çıkma oranı, potansiyel içerik veya web sitesi sorunlarını yansıtma potansiyeline karşın, Google’a göre doğrudan bir sıralama faktörü değildir.
Breadcrumb (Ekmek Kırıntısı)
Kullanıcıların bir web sitesinde nerede olduklarını kolayca bulmalarına yardımcı olan bir gezinme öğesi. UX kullanıcı deneyimi açısından Google kesinlikle breadcrumb kullanımını önermektedir. Ekmek kırıntıları hem e-ticaret sitelerinde hem de kurumsal sitelerde kullanılabilir. Fakat e-ticaret sitelerinde ekmek kırıntısı (bağlantı yolları) kullanıcının kategoriler arasında rahatça gezinebilmesi, gerektiğinde bir üst kategoriye ya da bir alt kategoriye geçiş yapmasını kolaylaştırmaktadır.
Branded (Markalı) Anahtar Kelime
Bir kullanıcının sorgusu, belirli bir şirket veya marka adının tam eşleşmesini veya varyasyonunu içeriyorsa bu arama sorgularına markalı (branded) anahtar kelimeler adı verillir. Örneğin, “WEBİLKON”, “Webilkon.com”, “Webilkon SEO Nedir?” ve “Webilkon SEO Sözlüğü”, markalı anahtar kelimelere örnek olarak verilebilir. Bir web sitesinin marka adı içeren anahtar kelime arama hacmi ne kadar fazlaysa o kadar güçlü bir marka demektir.
Broken Link (Kırık Bağlantı)
404 not found hata kodu döndüren tüm bağlantılar kırık bağlantı olarak kabul edilir. Genelde kırık bağlantılar aşağıdaki durumlarda oluşur.
- Web sitesi çevrimdışı oluyorsa (sitenin hiç çalışmaması)
- Yönlendirme uygulanmadan bir web sayfası kaldırılırsa (içerik silme)
- Hedef URL, bir yönlendirme uygulanmadan değiştirilirse (URL değiştirme)
Bulunabilirlik
Bir web sitesindeki içeriğin hem dahili (kullanıcılar tarafından) hem de harici olarak (arama motorları tarafından) ne kadar kolay keşfedilebileceğini ifade eden kavram.
Cache (Önbellek)
Gelecekteki sayfa yükleme sürelerini azaltmak için, resim, CSS dosyası, JS dosyası gibi web içeriklerinin ekstra sorgu oluşturmasını engelleyerek HTML çıktısı olarak sunucuda hazır tutan bir teknoloji. Önbellekleme özellikle WordPress gibi PHP tabanlı sistemler için bir gereksinimdir.
Click Depth (Tıklama Derinliği)
Tıklama derinliği, ana sayfadan veya bir giriş sayfasından bir web sitesindeki hedef sayfaya ulaşmak için gereken tıklama sayısıdır. Tıklama derinliği arttıkça, Google’ın sayfayı tarama ve indeksleme şansı da o kadar düşük olur.
Ana sayfaya en yakın olan sayfalar, en otoriter ve Google tarafından taranması ve dizine eklenmesi en muhtemel sayfalar olarak kabul edilir.
Tıklama derinliği, sayfaların verimli bir şekilde taranması ve link geçirgenliği için önemlidir; dolayısıyla sıralamayı dolaylı olarak etkiler.
Click Through Rate (Tıklama Oranı / TO / CTR)
Kullanıcıların bir organik arama sonucuna tıklama oranı (yüzde) olarak ifade edilir. Bu oran toplam organik tıklama sayısının toplam gösterim sayısına bölünmesi ve ardından 100 ile çarpılmasıyla hesaplanır. Click Through Rate olarak da bilinir ve CTR şeklinde kısaltıldığı da olur. Özellikle organik tıklama oranı optimize edilerek aynı sıralamalardan daha çok organik trafik almak mümkündür.
Canonical URL
Canonical , standart anlamına gelir. Birden çok URL aynı veya benzer içeriğe sahip olduğunda, yinelenen içeriği ortadan kaldırmak için tercih edilen URL adresini işaret etmeye yarar. Kanonikleştirme olarak da bilinir. Canonical kullanımı web sayfalarımızın SEO kalitesini artırmaya dönük önemli ve etkili bir teknik SEO yaklaşımıdır.
Click Bait (Kandırarak Tıklatma)
Yayıncıların reklam geliri elde edebilmesi için, genellikle aşırı vaatte bulunarak veya manşetlerde kasıtlı olarak yanıltıcı ifadeler kullanarak insanları tıklamaya ikna etmek için tasarlanmış içerik.
Cloaking (Gizleme)
Kişilere ve arama motorlarına farklı içerik veya URL’ler göstermek anlamına gelen Black Hat SEO taktiğidir. Google’ın Web Yöneticisi Yönergelerini çok net biçimde ihlal eder.
CMS (Content Management System)
Content Management System (İçerik Yönetim Sistemi) anlamına gelir. İnsanların dijital varlıkları oluşturmasına, yüklemesine ve yönetmesine olanak tanıyan web tabanlı bir uygulamadır. WordPress, Joomla, Magento, Opencart vb farklı amaçlarla oluşturulmuş içerik yönetim sistemleridir.
Comment Spam (Yorum Spam)
Ücretsiz (ama nihayetinde değersiz) bir backlink alma umuduyla spam robotları tarafından gönderilen, genellikle konu dışı ve kendi kendini tanıtıcı yorumlardır. Özellikle otomatik onaylanan (auto approved) yorumlar tam bir SPAM kaynağıdır. AKISMET gibi WordPress eklentileri kullanarak kendi sitenizi bu tür yorum spam saldırılarından koruyabilirsiniz.
Crawler (Tarayıcı)
Arama motorlarının web’i taramak için kullandığı bir programı ifade eder. Bot, Spider, Web Crawler olarak da bilinir. Botlar, bilgi toplamak ve bir arama motorunun dizinine eklemek veya güncellemek için web sayfalarını ziyaret ederler.
CSS (Cascade Style Sheets)
Cascade Style Sheets (Basamaklı Stil Sayfaları), HTML öğelerinin web sayfalarında nasıl görüneceğini ve farklı cihazlarda görüntülendiğinde nasıl uyarlanacağını kontrol eder (örn. renk, yazı tipleri, font büyüklüğü, görsel genişliği..)
Crawling (Tarama)
Bir arama motorunun dizinindeki web sayfalarını güncellemek, yenilerini dizine eklemek ve dizindeki web sayfalarını düzenlemek için milyarlarca web sayfasından bir tarayıcı kullanarak bilgi toplama sürecini ifade eder.
Çekirdek Güncelleme
Google, temel algoritmasında kapsamlı güncellemeler yaptığında buna çekirdek güncelleme deriz . Google bazen güncellemelerinde Sayfa Deneyimi güncellemesi gibi belirli bir konudan söz eder, ancak yılda bir kaç kez gerçekleşen çekirdek güncellemeler spesifik değildir ve Google algoritmasının ana merkezini hedef alır.
Data (Veri)
Gerçek müşterileri temsil eden tüm kesin sayılar – kim, ne, nerede, ne zaman, neden ve nasıl – bunların tümü SEO stratejileri ve taktikleri hakkında bilinçli kararlar vermek için gereklidir.
Dönüşüm (Conversion)
Bir kullanıcı bir web sitesinde istenen bir eylemi tamamladığında bir dönüşüm gerçekleşmiş olur. Dönüşüm örnekleri şunları içerir:
- Bir satın alma işlemini tamamlama.
- Bir alışveriş sepetine ürün ekleme.
- Bir formu doldurmak (örneğin, bir demo talep etmek, bir web seminerine/etkinliğe kaydolmak).
- Premium içerik indirme (ör. e-kitap, teknik inceleme).
- Bir e-posta bültenine abone olmak.
- Video görüntülemek.
- Belli bir sayfayı ziyaret etmek.
Dönüşüm Oranı (Conversion Rate)
Web sitesi kullanıcılarının istenen bir işlemi tamamlama oranıdır (yüzde olarak ifade edilir). Bu metrik toplam dönüşüm sayısının trafiğe bölünmesi ve ardından 100 ile çarpılmasıyla hesaplanır.
Dönüşüm Oranı Optimizasyonu (CRO)
Bir web sitesinde gerçekleşen dönüşümlerin sayısını veya kalitesini iyileştirme sürecidir. Bazı popüler CRO taktikleri, web sitesi tasarımında, metin üzerinde, resimlerde, fiyatta, harekete geçirici mesajda yapılan karşılaştırmalı testleri ve bu testlerin sonuçlarını dikkate alarak gerçekleştirilen değişiklikleri içerir.
Derin Bağlantı (Deep Link)
- Ana sayfa dışındaki herhangi bir web sayfasına işaret eden bir bağlantı.
- Bir mobil uygulama içindeki içeriğe işaret eden bir bağlantı.
Derin Bağlantı Oranı (Deep Link Ratio)
Dahili bir bağlantı doğrudan bir sitedeki ana sayfadan başka bir sayfaya işaret ettiğinde, buna derin bağlantı denir. Derin bağlantıların ana sayfanıza verilen bağlantılara oranı, derin bağlantı oranı olarak bilinir.
Bir sitede doğrudan derin sayfalara bağlantıların olması, sitedeki içeriğin kalitesini yansıtır. Ne kadar fazla derin bağlantıya sahip olursanız, sitenizin SEO kalitesi o kadar iyi olur. Derin bağlantı oranının sıralama üzerinde doğrudan bir etkisi olduğuna dair herhangi bir kanıt yoktur.
De-indeksleme (İndeks Kaldırma)
Google, bir web sitesini veya web sayfasını geçici veya kalıcı olarak arama sonuçlarından kaldırabilir. Bu duruma de-indexleme adı verilir. İndekslenmemesi gereken bazı sayfalarınızın yanlışlıkla indekslenmesi durumunda Search Console URL kaldırma aracını kullanabilirsiniz. Google’ın Web Yöneticisi Yönergelerini ihlal etmek de de-indeksleme yaşanmasına yol açabilir.
Dizin (Google Dizini / Index)
Google dizini anlamına gelir. Bir tür veritabanı gibi düşünülmelidir. Arama motorları, tarama işlemi sırasında toplanan bilgileri depolamak ve almak için dizinleri kullanır.
Dizinlenebilirlik (Indexability)
Bir arama motoru botunun bir web sayfasını ne kadar kolay anlayabileceği ve dizinine ekleyebileceğini ifade eden terimdir.
Dizine Eklenen Sayfa (Indexed Page)
Bir tarayıcı tarafından keşfedilen, bir arama motoru dizinine eklenen ve alakalı sorgular için arama sonuçlarında görünmeye uygun olan bir web sayfası.
Doorway Pages (Giriş Sayfaları)
Kullanıcıları farklı bir web sitesine / sayfasına yönlendirmek amacıyla belirli anahtar kelimelerde arama motorlarında yükselmek için oluşturulan web sayfalarıdır. Bu tür sayfalar oluşturmak Google Webmaster Yönergelerini ihlal eder ve sitenizin manuel işlem cezasına maruz kalmasına neden olabilir.
Doğrudan Trafik
Google Analytics ‘te, URL’yi doğrudan tarayıcıya yazarak veya bir yer işaretini tıklayarak doğrudan siteye giden kullanıcılar, doğrudan trafik olarak bilinir. Google ayrıca tanımlayamadığı tüm trafik kaynaklarını doğrudan trafiğe dahil edecektir.
Domain Geçmişi
Backlinkler ve alan adı üzerine kurulan web sitesini ifade eder. Bir domain daha önce ceza aldıysa bu problem yeni alan adının yeni sahibi için büyük bir problem demektir. Bir alan satın almadan önce her zaman alan geçmişini kontrol etmeniz önerilir.
Dwell Time (Bekleme Süresi)
Bir kullanıcının SERP üzerinde bir arama sonucuna tıklaması ve ziyaret ettiği web sitesinden tekrar SERP ‘e (arama motoru sonuç sayfasına) dönmesi arasında geçen süreyi ifade eder. Kısa bekleme süresi (örneğin, 5 saniyeden az), arama motorları tarafından içeriğin düşük kaliteli olduğunu gösteren bir sinyal olarak değerlendirilebilir.
E-A-T
Uzmanlık (Expertise), Yetkililik (Authoritativeness) ve Güvenilirlik (Trustworthiness) , Google Arama Kalitesi Değerlendirme Yönergelerinden gelen ve EAT olarak bilinen bir kavramdır. EAT, Google ‘ın kaliteli içeriği ayrıştırmak için kullandığı bazı sinyaller barındırır ancak doğrudan bir sıralama faktörü olduğuna dair elimizde bir kanıt yoktur.
Google ‘ın, özellikle finans veya sağlık gibi Your Money Your Life (YMYL) alanlarında faaliyet gösteren sitelerden gelen hatalı bilgilerin yayılmasını durdurmak amacıyla E-A-T sinyallerinden güçlü bir şekilde yararlandığı düşünülmektedir.
E-ticaret
Çevrimiçi fiziksel ya da dijital ürün alım satımı. E-ticaret sitenizi adım adım nasıl SEO uyumlu hale getirebileceğinize ilişkin kapsamlı rehber : E-Ticaret Siteleri için Adım Adım SEO Rehberi
Etkileşim Metrikleri
Kullanıcıların web sayfaları ve içerikle nasıl etkileşime girdiğini ölçmeye yönelik yöntemleri ifade eder. Etkileşim metrikleri şunları içerir:
- Tıklama oranı
- Dönüşüm oranı
- Hemen çıkma Oranı
- Sayfada/sitede geçirilen süre
- Yeni ve geri gelen ziyaretçiler
- Sıklık ve yenilik
- Bekleme süresi (dwell time)
Entities (Varlıklar)
İnsanlar, yerler, kuruluşlar, web siteleri, etkinlikler, gruplar, gerçekler gibi gerçek dünyadaki obje ve varlıkları ifade eder. Google metin tabanlı aramadan entity odaklı aramaya geçiş yapmaktadır. Varlıklar, Semantik Web ‘in bir parçasıdır ve Google ‘ın içerikleri daha iyi anlamasına yardımcı olan temel öğelerdir.
.edu Uzantılı Backlinkler
Eğitim kurumları .edu uzantısı (TLD) kullanır. Örneğin, metu.edu.tr. Böyle bir siteden gelen geri bağlantı ise, .edu backlink olarak bilinmektedir.
.edu sitelerinden gelen bağlantılar ‘elde edilmesi zor’ olarak kabul edilir ve bağlantı oluşturma için daha fazla değere sahip olduğu varsayılır. Oysa gerçekte Google açısından bu bağlantıların bir ayrıcalığı olduğuna dair elimizde somut bir veri yoktur. Öte yandan, çoğu edu uzantılı eğitim sitesi bu nedenle yoğun SPAM ‘a maruz kaldığından Google sıralama algoritmasının bir süredir edu backlinkleri dikkate almamaya başladığını görmekteyiz.
Editoryal Backlinkler
Backlink verilen site talepte bulunmadan veya ödeme yapmadan bir web sitesi tarafından diğerine verilen backlinklerdir.
Editör, içeriği oluştururken yararlandığı kaynaklara backlink çıkışları yapar. Bu nedenle editoryal backlink adı verilmektedir. En doğal ve sıralama algoritması bakımından en etkili backlink türü olarak bilinir.
Featured Snippet (Öne Çıkan Snippet)
Öne çıkan snippet (sıfırıncı konum olarak da bilinir.) belirli arama sorguları için, (genellikle kim/ne/nerede/ne zaman/neden/nasıl vb..) Google tarafından organik arama sonuçlarının üzerinde cevap olarak gösterilen özel bir kutuyu ifade eder.
Bu kutu, bir özet (paragraf, liste, tablo veya video biçiminde) ve ayrıca yayın tarihi, sayfa başlığı, yanıtın geldiği web sayfasına bağlantı ve URL içeren ve normal arama sonuçlarından ayrışan öne çıkan bir arama sonucudur. (Ayrıca burada yer alan içeriğimizde rich snippets konusu hakkında bilgi alabilirsiniz)
Gelen Bağlantı (Inbound Link)
Harici bir web sitesinden sitenizdeki bir web sayfasına bağlantı verilirse bu gelen (inbound) link olarak adlandırılır. Örneğin, WEBİLKON Google ‘a bağlantı verdiğinde, bu Google tarafında bir inbound link olarak kabul edilir. Benzer mantıkla Google, WEBİLKON ‘a link verecek olsa, bu WEBİLKON tarafında bir inbound (gelen) bağlantı olarak kabul edilir.
Gizli Semantik İndeksleme (LSI)
Arama motorlarının bir kelimenin doğru bağlamını belirlemesine yardımcı olmak için tasarlanmış bir bilgi alma yöntemi olduğu düşünülmektedir. LSI, Google tarafından kullanılan bir teknoloji değildir. Konuyla ilgili kapsamlı bilgiye burada yer alan makalemizden ulaşabilirsiniz.
Google Bombası
Şaşırtıcı veya tartışmalı bir arama ifadesi için bir web sitesini birinci sıraya koymayı amaçlayan bir uygulama. Google bomb, çok sayıda web sitesinin belirli bir web sayfasına, o terim için sıralamasına yardımcı olmak için belirli bağlantı metniyle bağlantı vermesiyle gerçekleştirilir.
Örneğin, Google Bomb ile 2003’te Başkan George W. Bush’un Beyaz Saray biyografisi, “rezil edici başarısızlık” aramasında ilk sıraya yerleşmiştir.
Googlebot
Google’ın yeni web siteleri ve web sayfaları bulmak ve dizinine eklemek için kullandığı web tarama sistemi.
Google Dans
2002’den başlayarak, Google’ın arama dizinini yaklaşık olarak her ay güncellediği değişken bir süre için kullanılan bir terim.
Google Panda Algoritması
İlk olarak Şubat 2011’de kullanıma sunulan büyük bir Google algoritması güncellemesidir ve ardından çok sayıda güncelleme gelmiştir. Google Panda’nın amacı, genellikle “content farmlar” tarafından üretilen düşük değerli içeriğin webdeki görünürlüğünü ortadan kaldırmaktı. 2016 yılında Panda, Google ‘ın temel sıralama algoritmasının bir parçası haline getirildi.
Google Hummingbird
Bir ay boyunca kullanılmaya başlandıktan sonra Eylül 2013’te resmi olarak duyurulan bir Google arama algoritması. Hummingbird ‘ün amacı, daha iyi sonuçlar sağlamak için belirli anahtar kelimeler yerine sorguların tam bağlamını (yani Semantik Search) daha iyi anlamaktır.
Google Penguen Algoritması
Nisan 2012’de başlatılan büyük bir Google algoritmasıdır.Hemen ardından bir dizi güncelleme ve yenileme gelmiştir. Penguin ‘in amacı, aşırı optimizasyonu yapılmış sitelerin veya belirli spam taktiklerini (örneğin, düşük kaliteli bağlantılar oluşturma, anahtar kelime doldurma) aşırı derecede kötüye kullanan siteleri hedef almaktı. 2016 yılında Penguin, Google’ın temel algoritmasının bir parçası olarak anlık çalışmaya başladı.
Google Pigeon Güncellemesi
24 Temmuz 2014’te başlatılan önemli bir Google yerel arama güncellemesinin adı Google tarafından değil, SEO endüstrisi tarafından verilmiştir. Pigeon güncellemesinin amacı, daha geleneksel Google sıralama sinyallerinden yararlanarak mesafeyi ve sıralama parametrelerini bulmaktır.
Google RankBrain
Büyük bir Google algoritma değişikliği olarak Ekim 2015’te tanıtıldı, ancak bundan aylar önce test edilmeye başlandığını biliyoruz. RankBrain ile Google, sıralama algoritmasına makine öğrenmesi özelliğini ekledi ve en önemli üçüncü sıralama sinyali olarak duyurdu. Haziran 2016 ‘da RankBrain’in her arama sorgusuna mutlaka dahil olduğu ve sıralamalar üzerinde doğrudan etkili olduğu ortaya çıktı.
Google SandBox
Yeni web sitelerinin optimizasyon çabalarının SEO getirilerini görmelerini bir süreliğine engelleyen, teorik ve tartışmalı (ancak Google tarafından yalanlanmayan ya da onaylanmayan) bir tür “kenarda bekleme süresi” olarak ifade edilebilir. Genelde sandbox rekabetçi anahtar kelimeleri hedefleyen yeni sitelerin karşılaştığı ve ancak bu yeni site yeterli otoriteye sahip olmaya başladığında ortadan kalkan bir süreçtir.
Google Arama Kalite Değerlendirici Yönergeleri
Google, web sitelerini manuel olarak incelerken referans olması için dahili kalite değerlendiricileri için bir yönerge belgesi kullanır. Orijinal dahili doküman ilk etapta gizliydi fakat Google bir süre sonra Arama Kalitesi Değerlendirici Yönergelerini çevrimiçi olarak yayınladı ve belli aralıklarla bu belge üzerinde güncellemeler yapmaya başladı.
Belgedeki bilgiler kaliteli içerik oluşturmaya yönelik önemli bir rehberdir ve EAT konseptine göre hazırlanmıştır. Yönergeler,doğrudan sıralama faktörü listesi değildir ve bu şekilde ele alınmamalıdır.
Google Trendler
En son arama trendleri, hikayeler ve konular hakkında veri görselleştirmelerini keşfedebileceğiniz bir web sitesi. Buradan ziyaret edebilirsiniz: Google Trendler
.gov Backlinkler
.gov uzantısı, kamu kuruluşlarının kullandığı bir top level domain (TLD) olarak bilinir. Örneğin, usa.gov. Böyle bir siteden gelen bağlantı, .gov backlink olarak adlandırılmaktadır.
Türkiye ‘de gov.tr uzantılı bağlantılar kullanılmaktadır çünkü .gov uzantısını sadece ABD kamu kuruluşları kullanabilir. Bunun dışındaki ülkelerde ülke koduna göre, gov.ru, gov.tr, gov.uk vb uzantılar kullanılabilmektedir.
Tıpkı edu uzantılarda olduğu gibi bu tür linkleri edinmek çok zor olduğundan dolayı SEO etkisinin yüksek olduğu yönünde bir hatalı kabul söz konusundur. Bu yanlış kabul gov uzantılı sitelerin SPAM lanması yoluyla backlink edinmenin önünü açmıştır. Google da bu durumun farkına vararak hem edu hem de gov uzantılı sitelerin sıralama algoritmasını etkilemesini engellemiştir.
Grey HAT (Gri Şapka) SEO
Google’ın Web Yöneticisi Yönergelerine kısmen uyan, fakat bir parça da black hat SEO taktiklerini kullanan böylece hem White Hat hem Black Hat SEO taktiklerini birlikte kullanan yaklaşımı ifade eder. Gri Şapka SEO masum değildir ve sitenizin cezalandırılmasına neden olabilir.
Gizli Metin (Hidden Text)
Anahtar kelimelerle doldurulmuş metinleri Google arama sıralamalarını manipüle etmek amacıyla kullanıcıların göremeyeceği şekilde sayfalara ekleme taktiğidir. Bu taktik, Google’ın Web Yöneticisi Yönergelerine aykırıdır ve manuel işlem cezasına neden olabilir. Örneğin, şu şekilde bir metin eklemek:
- Metni okunamayacak kadar küçük yapmak.
- Arka planla aynı renkte metin kullanımı (gizleme amaçlı).
- Metni ekran dışına itmek için CSS kullanma.
Misafir Blog Yazarlığı (Guest Posting / Blogging)
Kendi sitenize bir geri bağlantı karşılığında diğer web siteleri için içerik yazmayı içeren popüler bir backlink inşası taktiğidir.
Google Arama Konsolu (GSC : Google Search Console)
Google Arama Konsolu, siteleri dizine ekleme, hataların takip edilmesi, sayfa deneyimleri, genel organik performans da dahil olmak üzere birçok faydalı özellik sunar. Ayrıca sitemizin bir manuel işlem cezasına tabi olup olmadığını ve bu konuda ne tür bir aksiyon alabileceğimizi de Google Search Console üzerinden takip edebiliriz.
Harici Bağlantı (External Link)
External link olarak da bilinir. Bir web sayfasından farklı bir web sitesinin her hangi bir sayfasına verilen bağlantıyı ifade eder.
HTML
Köprü Metni Biçimlendirme Dili anlamına gelir. HTML etiketleri, web sayfaları ve web siteleri için SEO’nun etkinliğini artırmak amacıyla kullanılabilecek özel kod öğeleridir.
HTTP
Köprü Metni Aktarım Protokolü, verilerin bir bilgisayar sunucusundan bir web tarayıcısına nasıl aktarıldığını belirten protokoldür.
HTTPS
Köprü Metni Aktarım Protokolü (Secure), bir web sitesi ile web tarayıcısı arasında aktarılan verileri şifrelemek için bir Güvenli Yuva Katmanı (SSL) kullanır. HTTPS, küçük de olsa bir Google sıralama faktörüdür.
IP Adresi
IP, internet protokol adresinin kısaltmasıdır. IP adresleri iki farklı şekilde karşımıza çıkabilmektedir.
- Paylaşımlı IP Adresleri: Çok sayıda web sitesi, bir sunucu veya bir grup sunucu (diğer adıyla sanal barındırma) bir IP adresini paylaşır.
- Dedicated IP Adresleri: Bir web sitesine özel olarak tahsis edilmiş IP adreslerine karşılık gelir.
İkisi de daha iyi sıralamanızı sağlamaz; ancak, özel bir IP adresi site hızını artırabilir.
.htaccess Dosyası
URL’leri yeniden yazmak ve yeniden yönlendirmek için kullanılabilen bir sunucu yapılandırma dosyası.
İçerik (Content)
Bir izleyici kitlesine dağıtılması ve tüketilmesi amaçlanan bilgileri ileten kelimeler, resimler, videolar veya sesler (veya bunların herhangi bir kombinasyonu).
En önemli iki Google sıralama faktöründen biridir (diğeri backlink). Arama motorları, yararlı, bilgilendirici, değerli, güvenilir, benzersiz ve daha iyi trafik ve görünürlük ile ilgi çekici içeriği ödüllendirmek ister.
İçerik / Kod Oranı
Bir sayfada görüntülenen metin miktarının, sayfayı oluşturmak için kullanılan kod miktarına oranına içerik/kod oranı denir. Daha yüksek bir içerik/kod oranının daha iyi bir kullanıcı deneyimi sağladığı şeklinde genel bir kabul vardır ancak yapılan çalışmalar içerik / kod oranının doğrudan Google tarafından kullanılan bir sıralama faktörü olmadığını ortaya koymuştur.
İlk Bağlantı Önceliği
Site içi link inşasını ilgilendiren bir kavramdır. Bir web sayfasında aynı sayfaya giden iki site içi bağlantı varsa, Google’ın bu bağlantıları farklı şekilde ele alacağı varsayımına dayanır. Bu yaklaşıma göre bir sayfadaki aynı sayfaya giden ilk bağlantının metni SEO açısından daha büyük bir ağırlığa sahiptir. Oysa bu bilgi kesin bir kanıta dayanmamaktadır. Bir sayfaya bağlantı eklerken her zaman ilgili olmasına ve kullanıcıya faydalı olmasına özen göstermeliyiz.
JavaScript (JS)
Web sitelerine içerik, bağlantı, meta veri veya diğer öğeleri dinamik olarak eklemeyi mümkün kılan bir programlama dilidir. JavaScript, arama motoru botlarının web sayfalarını taramasını ve dizine eklemesini potansiyel olarak zorlaştırabilir ve web sayfasının kullanıcılar için yüklenmesi için gereken süreyi artırabilir. Bu açıdan çok gerekli değilse web sitemizde JS kullanmamak, gerekliyse de çok az kullanmak önerilir.
Korelasyon
İki veya daha fazla öğe arasındaki ilişkinin derecesini ifade eder. Algoritmaların kara kutu yapısı nedeniyle, genellikle SEO araştırmalarında, değişkenlerin arama sıralamalarındaki ilişkilerini ortaya çıkarmak için korelasyon kullanılır. Bununla birlikte, korelasyon bir neden sonuç ilişkisi değildir. Sadece bir ilişkiyi ortaya koymayı hedefler.
KPI (Key Performance Indicator)
KPI, “Key Performance Indicator” ifadesinin kısaltmasıdır ve “anahtar performans göstergesi” anlamına gelir. İşletmelerin pazarlama ve işletme hedeflerine ulaşıp ulaşmadığını ölçmek için kullandıkları bir ölçüm yöntemidir.
Makine öğrenmesi
Bir sistemin insan müdahalesi olmadan karmaşık bir süreci öğrenmek ve ayarlamak için verileri kullandığı bir Yapay Zeka alt kümesi.
Manuel Eylem (Manual Action)
Google tarafından verilen bir ceza türüdür. Bir Google çalışanının bir web sitesini manuel olarak Google’ın Web Yöneticisi yönergelerine uygun olup olmadığını doğrulamak için incelemesinden sonra verilen manuel işlem cezasını ifade eder. Cezalandırılan web sitelerinin sıralaması düşürülebilir veya arama sonuçlarından tamamen kaldırılabilir. Manuel eylemler, tüm web sitesi veya yalnızca belirli web sayfaları için söz konusu olabilir.
Meta Açıklaması
Bir HTML belgesinin “head bölümüne” eklenebilen bir etiket türüdür. Bir web sayfasının içeriğinin açıklaması olarak düşünülebilir. Bu içerik, sıralama algoritmalarında kullanılmaz, ancak genellikle arama sonuçlarında görünen “snippet” yani arama sonucunun en altında yer alan metindir. Doğru ve ilgi çekici meta açıklamaları, organik tıklama oranını artırabilir.
Siyah Şapka (Black Hat) SEO
Google’ın Web Yöneticisi Yönergelerine aykırı riskli SEO taktikleridir. Siyah şapka SEO yöntemlerinin günümüzde hiç bir geçerliliği kalmamıştır. Kısa süreli sıçramalara neden olsa bile mutlaka sonunda algoritmik ceza ya da manuel işlem cezası ile karşılaşırsınız. Black Hat SEO tekniklerinden uzak durmanızı şiddetle tavsiye ederiz.
Tarama Bütçesi (Crawl Budget)
Arama motorlarının belirli bir zaman diliminde bir web sitesinde tarayabileceği (ve taramak istediği) toplam URL sayısını ifade eden SEO sözlüğü kavramıdır.
Tarama Hatası
- Bir arama motoru botunun tarayamadığı URL’leri ifade eder.
- Durum kodu hatası döndüren URL’ler olarak da ifade edilebilir.
- Tarama hataları Google Search Console > Dizin bölümünden takip edilmelidir.
Tazelik (Freshness)
Tazelik, çevrimiçi yayınlanan içeriğin yaşını ifade eder. Google’ın belirli faktörlere bağlı olarak bazı sorgular için bazı konularda taze içeriğe öncelik verdiği söylenebilir . Örneğin, COVID duyuruları veya spor sonuçlarıyla ilgili aramalarda taze ve anlık bilgi kritik öneme sahiptir.
Query Deserves Freshness (QDF), bir arama sorgusunun özellikle son dakika haberlerinde, yinelenen etkinliklerde, bilgi aramalarında ve ürün sorgularında ne zaman güncel bilgileri göstermesi gerektiğini belirleyen bir Google algoritması bileşenidir.
Temel Web Verileri (Core Web Vitals)
Kullanıcı deneyimiyle ilgili sayfanın performansını ölçen bir dizi metriği ifade eder. Önemli Web Verileri, iyi bir kullanıcı deneyimine işaret eden ana sinyaller olarak Sayfa Deneyimi güncellemesiyle birlikte hayatımıza girdi.
- En Büyük İçerikli Boya (LCP) – yükleme performansı.
- İlk Giriş Gecikmesi (FID) – etkileşim.
- Kümülatif Düzen Kayması (CLS) – görsel kararlılık.
Google, Önemli Web Verilerini bir sıralama faktörü olarak onayladı, ancak alaka düzeyi ve içerik gibi diğer faktörlerin çok daha önemli olduğunu da belirtti.
Yinelenen İçerik (Duplicate Content)
Bir web sayfasında bulunan önemli miktarda içerik, aynı web sitesinde veya tamamen farklı bir web sitesinde başka bir yerde bulunan içerikle eşleştiğinde veya büyük oranda benzer olduğunda içerik yinelemesi (duplicate content) sorunu var demektir. Yinelenen içerik SEO açısından büyük bir problemdir.
Bu SEO Sözlüğünün Hazırlanmasında Aşağıda Listelenen Değerli Kaynaklardan İstifade Edilmiştir.