anahtar kelime nedir ve seo için neden önemlidir

7 Maddede Doğru Anahtar Kelime Seçiminin SEO için Kritik Önemi

Anahtar kelime, (arama sorgusu / arama terimi) basitçe ifade etmek gerekirse; Google ve diğer arama motorlarında bir kullanıcının belli bir ürüne ya da bilgiye erişmek için gerçekleştirdiği arama sorgusudur.

SEO (arama motoru optimizasyonu) çalışmalarının tüm amacı bu arama sorgularında web sayfalarının üst sıralarda çıkmasını sağlamaktır.

SEO çalışmalarının başarısı büyük oranda doğru anahtar kelimelerin hedeflenmesinde yatmaktadır.

Bu nedenle bu yazıda öncelikle anahtar kelime nedir, anahtar kelimelerin nitelikleri nelerdir ve arama niyeti ile nasıl bir ilişkisi vardır bu temel noktaları ele alacağız ve doğru anahtar kelimelerin seçilmesi noktasında zihninizde bir şeyler şekillenmiş olacak.

Arama sorguları, bir veya daha fazla sözcükten oluşabilir. Tek bir sözcükten oluşmak zorunda değildir, hatta 10 sözcükten oluşan arama sorgusu bile anahtar kelimedir.

Dolayısıyla burada esas olan arama sorgusunun kendisidir ve anahtar kelime ile kast edilen de tam olarak budur.

Anahtar Kelimelerin Nitelikleri

Arama terimleri sadece SEO için değil SEM (arama motoru pazarlaması) için de önemlidir. Zaten SEO ve SEM birbirini tamamlayan iki dijital pazarlama yaklaşımıdır.

Arama sorguları bir takım temel nitelikler bakımından değerlendirilir. Bunları, anahtar kelime araştırması yaparken kullanacağımız için bilmemizde yarar var.

1. Anahtar Kelimelerde Aranma Hacmi

Bir arama teriminin aylık aranma sayısı hacim olarak ifade edilir. Hacim ne kadar fazla ise o arama terimi o kadar popülerdir.

Aranma hacmi yüksek arama sorgularında iyi sıralamalar almak ciddi bir organik trafik demektir.

2. Arama Sorgularında SEO Zorluğu

Bir arama sorgusunun SEO zorluğu, arama motorlarında ilk sayfaya gelme süresi olarak da tanımlanabilir.

Zor arama terimleri genelde çok daha uzun sürede çıkarken, kolay ve rekabetin düşük olduğu arama terimleri çok kısa sürede ilk sayfaya gelebilmektedir.

SEO zorluğu, Semrush üzerinde KD yani keyword difficulty olarak görebileceğiniz kıymetli bir metriktir.

3. Arama Terimlerimde Rekabet Yoğunluğu

Rekabet yoğunluğu SEM ile ilgili bir parametredir yani ilgili arama sorgusunda reklam verdiğinizde nasıl bir rekabet düzeyi ile karşı karşıya olduğunuzu belirtir.

Yani rekabet yoğunluğu reklamlarda üst sırada çıkma şansınızı belirler. Şunu da belirtmekte fayda var, bir arama teriminin rekabet yoğunluğu yüksek ise o kazançlı bir anahtar kelimedir.

Semrush üzerinde Com. olarak kısaltılan bu metriğin SEO zorluğu ile hiç bir ilgisi yoktur. Hatta, SEO zorluğu tavan olan pek çok hacimli anahtar kelimede rekabet yoğunluğu son derece düşüktür (çünkü bu arama sorguları çok genel olduğundan dönüşüm oranı düşüktür.)

4. TBM (Tıklama Başına Maliyet)

TBM, doğrudan SEO ile ilgili bir kavram değildir, reklam verenlerin dikkate aldığı bir değerdir. Bun göre her anahtar kelimenin bir fiyatı vardır.

Reklam veren talebi arttıkça reklamın tıklama başına maliyeti artar, talep azsa veya hiç yok ise o arama teriminden çok ucuza trafik elde etme şansınız var demektir.

TBM doğrudan SEO ile ilgili bir kavram değil, doğru fakat bir arama sorgusunun reklam maliyeti arttığında SEO ihtiyacı doğar.

Özellikle çok yüksek maliyetli kelimelerde üst sıralarda çıkmak istediğinizde yoğun bir SEO zorluğu ile karşılaşmanız olasıdır.

4. Anahtar Kelime Uzunluğu

Bir arama sorgusunun birden fazla sözcükten oluşabileceğinden söz etmiştim. Tek sözcükten oluşan arama terimleri çok geneldir örneğin “oyuncak” oldukça genel bir arama terimidir.

Fakat “5 yaş kız oyuncakları” çok daha özelleşmiş ve adrese teslim anahtar kelimedir. Dolayısıyla, bir arama sorgusu ne kadar uzun ise o kadar spesifiktir.

Spesifik arama terimlerine biz uzun kuyruklu anahtar kelimeler diyoruz. Bunların en tipik özelliği düşük aranma hacmi ve yüksek dönüşüm oranına sahip olmalarıdır. İşin enteresan yanı, genelde aranma hacimleri düşük olduğundan bu arama sorgularının SEO zorluğu çok daha azdır.

Anahtar Kelimeler ve Arama Niyeti

Arama niyeti (user intent) veya arama amacı kullanıcının belli bir arama sorgusunu gerçekleştirirken hangi amacı taşıdığını ifade eder. (Burada arama niyeti ile ilgili başlı başına bir makale yazmıştım, göz atabilirsiniz.)

Kullanıcı arama amacını bir kaç kategoriye ayırmamız mümkündür,

  • Satın alma amacı (işlemsel / transactional)
  • bilgi alma amacı (informational intent)
  • gezinme amacı (navigational)
  • ticari araştırma amacı (satın alma öncesi aşama)

Bu kategorilere ilaveler yapılabilir fakat temel olarak arama niyetini bu 5 alt kategoride değerlendirebiliriz.

Şimdi bunları tek tek açalım ve örneklendirelim.

1. Satın Alma Amacı Taşıyan Arama Sorguları

Satın alma amacı, kullanıcının belirgin bir satın alma eğilimi taşıdığı arama sorgularında / anahtar kelimelerde karşımıza çıkmaktadır.

Kişi gerekli araştırmaları yapmış, satın alma işlemini gerçekleştirmeye karar vermiştir. Dolayısıyla bu arama amacını taşıyan anahtar kelimelerin dönüşüm oranı tahmin edebileceğiniz gibi çok yüksektir.

Örnekler:

  • kasko teklifi al
  • uygun fiyatlı beyaz gömlek
  • ucuz ayakkabı sitesi
  • seo hizmeti satın al
  • pazarlama bültenine kaydol
  • 200 lira altı internet paketine abone ol

gibi..

Bu örnekler çoğaltılabilir. Genel olarak satın alma / eyleme geçme modunda olan kullanıcılar, bu arama amacını yansıtacak belli sözcükleri daha çok kullanır “satın al, üye ol, fırsatı yakala, yer ayırt” .. vb.

2. Bilgi Edinme Amacı Taşıyan Arama Terimleri

Bu tür anahtar kelimelerin amacı, adından da anlaşılacağı üzere bilgi edinmektir. Ayrıca, bilgi edinme amacına yönelik arama sorguları doğrudan satış ve dönüşüm de getirmez fakat marka bilinirliğinin artmasına yardımcı olur, farkındalık oluşturur.

Bilgi edinme amacı taşıyan anahtar kelimelere örnek verelim,

  • patlıcan musakka nasıl yapılır?
  • aspirinin etken maddesi nedir?
  • Google ‘da birinci sıraya gelmek için ne yapmalıyım?
  • en iyi bilgisayar koltuğu

vb. örnekler çoğaltılabilir.

Bilgi edinme amacı çoğu zaman bir problemin çözümüne yöneliktir. Kullanıcı bir sorun yaşıyor da internette bu sorunun çözümünü bir anahtar kelime ile aratıyordur.

Eğer bu sorunun çözümüne en iyi cevabı veren güzel bir içerik oluşturur ve SEO çalışması ile bu anahtar kelimeden iyi bir organik trafik alırsak, belki bu trafik sunmuş olduğumuz hizmeti hemen satın almayacaktır, fakat çözümlerimiz ve markamız hakkında bilgi sahibi olacaktır.

3. Gezinme Amacı Taşıyan Anahtar Kelimeler

Bu tür anahtar kelimelerde amaç belirli bir sayfaya ulaşmaktır. Kullanıcı hangi sayfaya erişmek istediğini biliyor ve Google ‘da doğrudan ilgili sayfayı aratarak erişmek istiyor demektir.

Gezinme amacı taşıyan anahtar kelimelere örnek verelim,

  • E-devlet giriş
  • trendyol mağaza destek sayfası
  • Sezen Aksu instagram

vb.

Eğer insanların sıklıkla aradığı bir marka değilseniz bu tür navigasyonel anahtar kelimeleri SEO stratejinizin bir parçası olarak hedeflemenin çok da bir anlamı olmayacaktır.

4. Ticari Araştırma Amacı Taşıyan Arama Sorguları

İnsanlar satın almadan önce yorum ve incelemeleri okumayı, ürün hakkında kapsamlı araştırmalar yapmayı sever. Ticari araştırma olarak değerlendirilebilecek bu arama amacı tipik bir satın alma öncesi hazırlık sürecidir.

Bu tür arama terimleri için blog yazıları da ürün sayfaları da Google ilk sayfada çıkabilmektedir. Eğer ticari araştırma amaçlı anahtar kelime daha çok bilgi almaya dönükse blog sayfaları daha iyi performans gösterir.

Yok, fiyat ve farklı model arayışı söz konusu ise ürün ve katalog sayfalarının daha iyi performans gösterdiğini söyleyebiliriz.

Örnekler:

  • en iyi yürüyüş ayakkabısı
  • kedilerin en sevdiği yaş mama
  • en iyi seo ajansı
  • 4 kişilik uygun tatil

Ticari araştırma niyeti ile arama yapan kullanıcılar doğrudan ürün satın alma modunda değildir fakat satın almaya epey yakındır.

Bu tür arama terimlerini hedeflemek akıllıcadır. Çünkü ürün veya hizmet satın almaya hazır olduklarında ilk akıllarına gelecek olan kuvvetle muhtemel siz olacaksınız.

O yüzden, bu arama sorgusu doğrudan satın alma amacı taşımıyor diye düşünmeyin, marka farkındalığı oluşturan, internet kullanıcılarını web siteniz ve ürünlerinizle tanıştıran her anahtar kelime önemlidir, şu kadar var ki arama amacı bize bazı anahtar kelimelerin diğerlerinden daha önemli olduğunu söyler.

Negatif Anahtar Kelimeler

Negatif anahtar kelimeler gerek Google Ads kampanyalarımızda gerek SEO çalışmalarımızda hedeflemek istemediğimiz anahtar kelimelerdir.

Örneğin, İngilizce kursu satmak için bir web sitesi oluşturdunuz ve doğal olarak İngilizce kursu arama sorgusunda bir reklam kampanyası düzenlediniz.

İngilizce kursu geniş bir kapsama sahiptir. İnsanlar “ücretsiz İngilizce kursu” veya “İngilizce kursu indir” şeklinde de hacimli aramalar yapıyor olabilir.

Oysa bu bizim çok da istediğimiz bir şey değil, çünkü biz kurs satmaya çalışacağız. Ücretsiz veya İndir gibi sözcükler bu durumda negatif (istenmeyen) arama terimleri olacaktır.

Reklamlarımızdan en iyi dönüşümü almak için hedeflememiz gereken anahtar kelimeleri belirlediğimiz gibi bize satış ve dönüşüm getirmeyecek, reklam bütçemizi boş yere harcatan negatif anahtar kelimeleri de önceden tespit etmeliyiz.

Ücretsiz SEO, ücretsiz backlink gibi aramalar yapan kullanıcıların en azından bu aşamada ücretli bir SEO danışmanlığı hizmeti almayacağı çok nettir.

Bu tür anahtar kelimeleri SEO çalışmalarında hedeflemek tamamen stratejinize kalmış. Eğer orta ve uzun vadede bu trafikten dönüşüm alacağınıza inanıyorsanız neden olmasın?

Bölge ve Yer İşaret Eden Arama Terimleri

Bazı anahtar kelimeler belli bir bölge , il , ilçe, semt, mahalle gibi isimler içerir. Burada belirgin şekilde bir coğrafi hedefleme söz konusudur.

İzmir Konak ‘ta eczane arayan birinin acil hastası vardır ve ilaç alması gerekiyordur. Bu yüzden Sivas ‘daki bir eczanenin nerede olduğunu onu hiç ilgilendirmeyecektir.

Benzer şekilde en yakın restorantı arayan birine 100 km ötedeki kebapçıyı göstermek anlamsızdır.

Coğrafi hedefli arama sorguları bu yüzden doğrudan kullanıcıların bulunduğu ve aktif hizmet arayışında olduğu bölgede anlam kazanır.

Eğer bir yerel işletme iseniz, örneğin bir oto lastikçi olabilir; “en yakın lastikçi” veya “Kartal oto lastik” gibi arama terimleri için SEO yapmanız oldukça mantıklı.

Yukarıda da görebileceğiniz gibi bu tür bir coğrafi aramada, yerel işletmelerin yer aldığı bir harita ve yerel işletmelerin profil bilgileri yer almakta.

SEO Çalışmaları için Anahtar Kelime Seçimi

SEO da ideal arama sorgularının belirlenmesi için aşağıdaki kriterleri göz önünde bulundurmak akıllıcadır.

Düşük SEO Zorluğu: SEO zorluğunun düşük olması bir arama sorgusunun sizi çok yormadan iyi bir trafik getirebileceği anlamına gelir.

Çoğu zaman, kolay anahtar kelimelerde güçlü bir makale tek başına yeterlidir. Ek bir strateji kullanmadan ilk sayfaya gelebilirsiniz.

Yüksek Dönüşüm Potansiyeli: bir hedef arama sorgusunda, satın alma amacı varsa dönüşüm potansiyeli yüksektir. Bir de rekabet çok az veya yoksa, fırsat olarak düşünmelisiniz.

Bilgilendirici Arama Terimleri: Bilgilendirici arama sorguları ilk etapta size satış ve dönüşüm getirmeyebilir, fakat daha önce de vurguladığım üzere, markanızın daha geniş kitlelere ulaşmasına yardımcı olarak zamanla müşteri sayınızın artmasına imkân verir.

Önemli bir hatırlatma, her zaman sitenizin otoritesine uygun arama terimlerini seçmeye çalışın. Eğer siteniz çok yeni ise henüz bir otoriteniz olmayacağından, zorlu anahtar kelimeleri hedefleyen içerikler hazırlamayın (bunları sonraya bırakın).

Alanınızda yeteri kadar içerik ürettikten sonra, nispeten daha zor, ve bir süre sonra çok daha zorlayıcı arama sorgularında başarılı olacağınızdan şüpheniz olmasın.

PPC Kampanyaları için Anahtar Kelime Seçimi

PPC kampanyalarında , SEO dan farklı olarak harcamalarımızın en hızlı şekilde geri dönmesini hedefleriz. Bu da bizi doğru arama terimlerini hedefleme konusunda motive eden bir faktördür.

  • Satın alma amacı olan arama terimleri
  • Yüksek dönüşüm potansiyeli olan arama terimleri
  • Firma adı içeren arama terimleri
  • Ürün adı / hizmet adı içeren aramalar

PPC kampanyalarında özellikle broad yani geniş kapsam arama sorgularından kaçınmak isteriz. Çünkü bunlar reklam bütçemizi hızla tüketir ve satışa dönüşmez.

Anahtar Kelime Doldurma (Keyword Stuffing)

SEO da doğal olmayan her şey arama motorlarının hedefindedir. Bir sayfada birincil arama sorgusunun sürekli ve yoğun kullanımı da bu kapsamda değerlendirilebilir.

Doğallığı sağlamak çok zor da değildir. Varyant arama terimleri, uzun kuyruklular ve diğer alternatiflerle birlikte içeriğe doğal bir yayılım sağlanabilir.

Google yeterince akıllıdır, sürekli aynı arama terimini içerikte geçirmek sitenizi daha iyi bir noktaya getirmez, burada temel olan içeriğinizin konusunun net bir şekilde anlaşılmasıdır.

Bunun için de, URL içerisinde; H1 de meta title da ve metin içinde bir kaç kez anahtar kelimenizin yer alması yeterlidir.

Sonuç

Buraya kadar okuduğunuz için teşekkür ederim. SEO çalışmalarınızdan en iyi verimi almak için anahtar kelimelerle ilgili tüm incelikleri öğrenm