WordPress Kalıcı Bağlantı (Permalink) Ayarları Nasıl Olmalı?

WordPress hepimizin severek kullandığı, SEO uyumlu harika bir altyapı. Peki WordPress altyapılı sitemizde permalink ayarlarını nasıl yapmalıyız?

WordPress Kalıcı Bağlantı (Permalink) Nedir?

Kalıcı bağlantı (permalink) bir yazı veya sayfanın nihai URL adresini ifade eder. Kalıcı bağlantı yapısının Google sıralamaları üzerinde önemli ve doğrudan bir etkisi yoktur. İster sonunda ters slash olsun, ister olmasın, ister kategori kullanın, isterseniz sayfa adını kullanın. Fark etmez.

WordPress kalıcı bağlantı ayarları Admin Paneli > Ayarlar > Kalıcı Bağlantılar yolu üzerinden yapılabilmektedir.

SEO ‘da en iyi verimi almak için her zaman aşağıdaki gibi ayarlamanızı öneriyorum. Böylece Google üzerinden gelen ziyaretçiler URL ye bakarak sayfanın / içeriğin ne hakkında olduğunu bir bakışta anlayabilecektir.

SEF Link Nedir?

SEF, Search Engine Friendly ifadesinin kısaltmasıdır. Arama motoru dostu link anlamına gelir. SEF URL veya SEF link yapısı olarak da karşınıza çıkabilir.

Arama motoru dostu URL yapısının özellikleri

  • Özel karakterler içermez
  • Türkçe karakter içermez
  • Büyük harf içermez
  • Sözcükler – ile ayrılır
  • Alt tre _ kullanılmaz
  • ?, *, & gibi karakterler bulunmaz
  • Anlamlı sözcüklerden oluşur

Bir Yazının / Sayfanın Kalıcı Bağlantısını Değiştirme

Bir sayfanın kalıcı bağlantısını WordPress üzerinden ilgili sayfanın düzenleme ekranında değiştirebilirsiniz fakat URL değiştirdiğinizde 301 yönlendirmesi de yapsanız sayfanız Google ‘da yeni indekslenmiş gibi değerlendirilir.

URL değişikliği sayfanın tekrar sıralamaya girmesi, içeriğin işlenmesi gibi bir dizi işlem nedeniyle ciddi vakit kaybına neden olabildiğinden mecbur kalmadıkça sayfanızın kalıcı bağlantısını değiştirmemenizi öneriyoruz.

WordPress Permalink (Kalıcı Bağlantı) Diğer Ayarlar

Diğer permalink ayarları üzerinde çalıştığınız projeye göre gerekli olabilir. Böyle bir durumda her ne kadar yukarıda verdiğimiz ayar SEO açısından en iyi kalıcı bağlantı ayarı da olsa, URL yapısının Google algoritması için tek sıralama kriteri olmadığını, çok küçük etkisi olduğunu asıl olanın ise içerik ve kullanıcı deneyimi olduğunu asla unutmamalısınız.

WordPress Düz Permalink Ayarı

Düz permalink ayarı sadece sayfa / yazı id değerini içerir. Örneğin webilkon.com/?p=129 gibi. PHP de sayfa id adresini get parametresi olarak kullanıp sayfa verilerini çekmekle aynıdır. Bu ayar SEO uyumlu değildir çünkü kullanıcı link üzerinden sayfa içeriğini anlayamaz.

WordPress Gün ve İsim Kalıcı Bağlantı Ayarı

Gün ve isim ayarı şu şekildedir https://www.webilkon.com/2023/02/04/ornek-yazi/ . Bu ayar yukarıdakine göre SEO açısından daha iyidir fakat yazı ismi kök domainden uzaklaşmış ve URL de lüzumu olmadığı halde yıl – ay – gün şeklinde tarih kullanılarak URL uzatılmıştır.

WordPress Ay ve İsim Kalıcı Bağlantı Ayarı

Ay ve isim ayarı şu şekildedir https://www.webilkon.com/2023/02/ornek-yazi/ burada yukarıdaki permalink ayarından tek fark gün sayısının yer almaması.

WordPress Sayısal Permalink Ayarı

Şu şekildedir https://www.webilkon.com/arsivler/123 burada sorgu parametresi yerine doğrudan sayfa id numarası ve ön ek olarak da arsivler ifadesi yer almaktadır.

WordPress Özel Permalink Yapısı

Özel kalıcı bağlantı ayarı için bu alanda oynama yapabilirsiniz. Ekleyebileceğiniz permalink değişkenleri hemen kutunun altında yer almaktadır. Ben, özellikle merak edildiği için sondaki eğik çizgiyi kaldırmayı gösteriyorum.

Sonda bulunan eğik çizginin SEO açısından bir artısı veya eksisi bulunmamaktadır. Google için her iki kalıcı bağlantı ayarı da SEO uyumlu URL yapısı kapsamında değerlendirilebilir.

E-Ticaret Siteleri ve Portallar için En Doğru WordPress Kalıcı Bağlantı Ayarları

Normalde, kalıcı bağlantının olabildiğince kısa ve kök domaine yakın olması idealdir fakat uygulamada bu pek mümkün olmayabiliyor.

Özellikle binlerce içeriğin veya ürünün girişinin yapıldığı sitelerde kategori temelli bir organizasyon olmak zorunda ve bunun kalıcı bağlantılara da yansıması gerekebilmektedir.

Aslında bu temelde Google ‘a sayfa hiyerarşisini göstermek için gerekli. Eğer bir ürün sayfasının URL is ile kategori sayfasının URL si aynı düzeyde olursa hiyerarşik olarak bu sayfalar eşit ağırlığa sahip olur ki bu hiç istemediğimiz bir durum.

Çözüm kategori temelli organizasyon.

Yalnız burada size ek bir ayar önermekteyim. Bu ayarı RankMath veya Yoast SEO üzerinden gerçekleştirebilirsiniz.

Bu ayar, “Strip Category Base” ayarı ve kategori URL lerinden gereksiz “category” ibaresini kaldırıyor.

SONUÇ

Bu içerikte wordpress kalıcı bağlantı ayarı en iyi SEO verimliliği için nasıl yapılmalı bunu etraflıca anlatmaya çalıştım. Aklınıza takılan konuları yorum kısmından sorarsanız gereken ilave bilgileri içeriğe ekleyebilirim.