SEO Stratejisi (7 Adımda Organik Trafiğinizi Katlayın)
İçerik ve SEO birbiriyle doğrudan bağlantılıdır. İçerik berbatsa en iyi optimizasyon bile sitenize yardımcı olamaz.
Bu nedenle arama motoru optimizasyonu yalnızca “SSL sertifikası kullanmak” veya “otoriter backlinkler almak” ile ilgili değildir . Temelde, SEO harika içerik üretmek ve onu insanlara daha ulaştırmak (içerik tanıtımı) ile ilgili bir süreçtir.
Bu kılavuzda, bu bilgiyi uzun vadede harika sonuçlar getirebilecek sürdürülebilir bir SEO stratejisine nasıl dönüştürebileceğinizi öğreneceksiniz.
SEO Stratejisi Nedir?
SEO stratejisi, web sitenize daha fazla organik trafik edinme sürecinde arama motoru optimizasyonuna nasıl yaklaştığınızı ifade eder. Bir SEO stratejisi amaç ve bu amaca nasıl ulaşılacağına dair bir plandan oluşmalıdır.
İyi bir SEO stratejisi bütünseldir. Arama motoru optimizasyonunun tüm temel parçalarını içermeli, bağlantılarını anlamalı ve her birinde başarıya ulaşmak için temel adımları belirlemelidir.
SEO stratejisi = hedef + uygulanabilir plan
1. Hedef
SEO stratejinizin takip edilmesinin kolay olduğundan emin olmak için iyi bilinen SMART hedefleri kriterlerini takip edebilirsiniz:
- Spesifik – belirsiz bir SEO stratejisi ya hiç sonuç getirmez veya nasıl bir sonuç getireceğini öngöremezsiniz.
- Ölçülebilir – hangi SEO metrikleri stratejiniz için önemli, bunları önceden belirleyin ve SEO çalışmalarına başlamadan önce tüm metrikleri ölçüp kaydedin.
- Ulaşılabilir – gerçekçi olmak da son derece önemlidir. Bütçenizi, yeteneklerinizi, rakplerinizi dikkate alarak ulaşılabilir bir hedef belirleyin.
- Alâkalı – hedefiniz ticari bakış açısıyla mantıklı olmalıdır.
- Zaman bağımlı – gerçekleşmesi hedeflenen önemli kilometre taşlarının yer aldığı bir zaman çizelgesi oluşturun.
2. Uygulanabilir Plan
İyi bir SEO stratejisi, uzun vadeli planlama gerektirir ve ölçeklenebilir, esnek bir dizi iyi düşünülmüş adımdan oluşmalıdır.
Esneklik, bir SEO stratejisi ile SEO tekniği arasındaki temel farktır.
Bir örnek vereyim:
Muhteşem içerikler oluşturmak bir stratejidir ve bu strateji çeşitli SEO tekniklerini içerebilir, fakat strateji içerdiği çeşitli SEO tekniklerinden başlı başına bir tanesine bağımlı değildir. Bu tekniklerden biri başarısız olsa bile, plan düzeltilecek, ancak muhteşem içerikler oluşturma stratejisi değişmeyecektir.
Bu kılavuzda, sürdürülebilir SEO sonuçları elde etmek için 7 temel adımı birlikte öğreneceğiz.
1. Adım : Anahtar Kelime Araştırması Yapın
Her SEO yolculuğu, nişin uygun bir analiziyle başlar.
İnsanların hangi içeriği aradığını ve onu bulmak için hangi anahtar kelimeleri kullandıklarını bulmanız gerekir ve bu sürece anahtar kelime araştırması denir.
Yaklaşmanın iki temel yolu vardır:
a) Konu Bazlı Anahtar Kelime Araştırması
Konuya dayalı anahtar kelime araştırmasına başlamak için, bir tohum anahtar kelimeye (seed keyword / çekirdek anahtar kelime) ihtiyacınız var. Bu anahtar kelime sizin konuya (niş) giriş için kullandığınız genel anahtar kelimedir.
Diyelim ki bir “kadın çanta” konulu bir e-ticaret sitesi açmak istiyorsunuz. Bu durumda sizin tohum anahtar kelimeniz “kadın çanta” olacaktır.
“kadın çanta” anahtar kelimesini Semrush, KWFinder vb araçlarda aratarak bu tohum anahtar kelime ile ilgili diğer tüm anahtar kelimeleri elde etmiş olursunuz.
Örneğin KWfinder aracında tohum anahtar kelimemizi aşağıda gösterdiğim gibi girelim,
KWFinder aracı Mangools ‘a ait ve aracın verdiği anahtar kelimeleri görebilmek için ücretsiz üyelik oluşturmanız gerekiyor fakat kredi kartı bilgilerinizi girmeniz istenmiyor. Burada tohum anahtar kelimemizin zorluk derecesinin 30 olduğunu görüyoruz
Yukarıda ekran görüntüsünde yer almıyor ama hemen alt kısımda export seçeneği de mevcut csv olarak çıktı alabilir, veya panoya bu anahtar kelimeleri kopyalayabilirsiniz. KWFinder çok güzel bir araçtır.
Autocomplete, Questions gibi sekmeler de mevcut buradan Google SERP otomatik tamamlama ve sorular üzerinden elde edilen anahtar kelimelere ulaşabilirsiniz.
Anahtar kelime araştırması sürecini biraz daha derinleştirmek istersek yapmamız gereken aşağıdaki görselde olduğu gibi ilgili anahtar kelimelerden birinin üzerine gelerek o anahtar kelimeyi tohum olarak kullanmaktır.
Böylece uzun kuyruklu, rekabet oranı düşük fakat dönüşüm oranı yüksek anahtar kelimeler elde edebiliriz.
Bu şekilde, her bir anahtar kelime yeni bir arama için bir tohum anahtar kelime olabileceğinden, yeni anahtar kelimeler bulmak için sonsuz fırsat oluşur ve bu da gerçekten iyi dönüşüm ve satış getirecek pek çok anahtar kelimeye kolayca ulaşmamızı sağlar.
b) Rakip Bazlı Anahtar Kelime Araştırması
Rakip bazlı anahtar kelime araştırması rakiplerinizin alan adları ya da URL leri ile gerçekleştirilir temel mantığı rakiplerin sıralama aldığı, trafik elde ettiği anahtar kelimeleri elde etmektir.
Bu araştırma size, nişinizde hangi anahtar kelimelerin daha önemli olduğu ve rakiplerinizin kolayca trafik aldığı rekabeti düşük anahtar kelimeleri keşfetme fırsatı sunar.
Örneğin aşağıda trendyol ‘un kadın sırt çantası ile ilgili kategori URL sini giriyoruz özellikle pazaryerleri için site adresi yerine mutlaka ilgili kategorileri girmeniz gerekir aksi halde birbiriyle ilgisiz milyonlarca anahtar kelime ile karşılaşabilirsiniz.
Bu arama ile aşağıdaki anahtar kelimelere ulaşıyoruz. Demek ki Trendyol ‘un bu kategorisi bu anahtar kelimelerden trafik alıyor.
Anahtar Kelime Araştırmasında Üç Sac Ayağı Kuralı
İdeal bir anahtar kelime ararken, şu 3 hususa eşit derecede dikkat etmelisiniz:
- Popülerlik – Arama hacmi ve genel arama eğilimi nedir, anahtar kelime SEO kampanyası yapmaya değecek kadar popüler mi, Google Trendler üzerinde arama eğilimi yıllara / aylara göre nasıl değişiyor?
- Zorluk – Anahtar kelimede iyi bir sıralama almanız mümkün mü? Eğer yeni bir site için aşırı zor bir anahtar kelimeyi hedefliyorsanız hedefe ulaşmanız çok uzun zaman alabilir.
- Alaka düzeyi – İçeriğiniz anahtar kelimenin arkasında yatan arama niyetine uygun mu?
Bu üç sac ayağından birini dikkate almadan gerçekleştireceğiniz anahtar kelime araştırmasının verimli olması mümkün değildir.
2. Adım : Konuları Belirleyin ve Bir İçerik Planı Oluşturun
Başta Google olmak üzere arama motorları yıllar öncesine göre çok daha akıllı. Şu 3 anahtar kelimeye bakın:
- kamp çadırı yorumları
- en iyi kamp çadırı
- kamp için en iyi çadırlar
İlk bakışta size de üç farklı anahtar kelime, değil mi? Evet, bu üç arama sorgusu aslında birbirinden farklı..
Mesele şu ki, bu arama sorguları (anahtar kelimeler) Google’ın gözünde neredeyse aynılar.
Neden? Çünkü arkalarındaki arama niyeti aynı: Kullanıcı kamp çadırı satın almak istiyor ve satın almadan önce bazı yorum ve incelemelerden yararlanarak en doğru ürünü bulmak istiyor.
Yani bu 3 anahtar kelimeye odaklanarak 3 farklı içerik yazmak yerine harika bir kamp çadırı incelemesi yazabilirsiniz. Bu anahtar kelimelerin tamamından da çok iyi sıralamalar almanız mümkün.
Anahtar Kelimeye Değil Konuya Odaklanın
Google geliştirdiği yeni algoritmalar ile arama sorgularının arkasında yatan kullanıcı amacını çok daha iyi bir şekilde algılayabiliyor.
Bu nedenle aslında aynı kullanıcı amacını taşıyan birden fazla anahtar kelimeleri konu olarak gruplandırmamız gerekiyor.
Aynı konudaki anahtar kelimeler için bir tek içerik üreterek hem keyword cannibalization (anahtar kelime yamyamlaşması) probleminin önüne geçmiş oluruz hem de farklı arama sorguları için elimizde çok güçlü ve kapsamlı bir içerik olduğundan daha iyi organik trafik alırız.
Örneğin,
- en iyi kadın çanta modelleri
- bu yılın en güzel kadın çantaları
- en şık kadın çantaları
Şeklindeki arama sorguları için farklı içerikler üretmeniz gereksizdir. SEO için en doğrusu bu üç farklı arama sorgusu için tek içerik oluşturmaktır.
Bir İçerik Planı Oluşturun
İçerik planı oluşturmak aslında roket bilimi gibi karmaşık bir süreç değildir. Tek yapmanız gereken tüm içerik fikirlerini yazmak ve bunları nasıl yayınlayacağınıza dair bir plan oluşturmaktır.
Bunun için farklı anahtar kelimeleri konulara göre gruplayabileceğiniz bir Google Sheet veya Excel dosyası kullanabilirsiniz.
Çeşitli Arama Niyeti Türlerini Hedefleyebilirsiniz
Bazı anahtar kelimeler ve konular satın alma amacına yöneliktir. Örneğin, “bluetooth kulaklık fiyatları” böyle ticari bir anahtar kelimedir.
Fakat her anahtar kelime ve bu anahtar kelimelerde iyi sıralama almak için oluşturduğunuz içeriklerin ticari olması yani satış hedeflemesi gerekmez.
Bazen insanlara bir konuda bilgi vermek için güzel bir blog içeriği oluşturmak doğrudan satış getirmese bile, potansiyel müşteriler edinmenize yardımcı olabilir bu nedenle bazı içerik türleriniz satış odaklı değil bilgi odaklı olmalıdır.
Hedefleyebileceğiniz çok sayıda bilgilendirici anahtar kelime olacaktır. Bunlar size doğrudan satış getirmeyebilir ancak dolaylı yoldan bazı önemli faydaları vardır:
- Kendi alanınızda otorite olmanıza yardımcı olur.
- Marka bilinirliğiniz artar, güven oluşturursunuz.
- Web sitenizin genel ziyaretçi trafiği artmış olur.
İçerik Yayınlama Planınızda İstikrar Olması Çok Önemli
Bir ay boyunca 10 tane içerik yayınlayıp geri kalan aylarda hiç içerik yayınlamamak yerine her ay 1-2 tane içeriği düzenli olarak yayınlamak hem SEO açısından sitenin güncel kalmasını sağladığı için faydalıdır hem de okuyucularınıza sunacak yeni içerikleriniz olmuş olur.
3. Adım : Muhteşem Ötesi “10x İçerikler” Yayınlayın
Muhteşem ötesi içerikler oluşturmadan SEO da kalıcı başarıya ulaşmanız söz konusu olamaz. Rakiplerinizden her konuda olduğu gibi, içerik konusunda da 10 adım önde olmak zorundasınız.
10x içeriğin tanımı son derece basittir.
Beli bir anahtar kelime veya konu için Google arama sonuçlarında karşınıza çıkacak en iyi sonuçtan 10 kat daha iyi bir içerik.
Peki, muhteşem ötesi 10x içerik nasıl yazılabilir?
- Konuyla ilgili daha önce yayınlanmış en iyi içeriği bulun ve derinlemesine analiz edin. Bu içerikte neler eksik? Neler olsaydı aslında daha iyi bir içerik olurdu, bunu düşünün.
- Konuyla ilgili kapsamlı araştırmalar yapın, diğer blog içeriklerine göz gezdirin ve güzel şeylerden ilham alın.
- İçeriğinizi en iyi hale getirmek için gayret edin.
Rakiplerinizden daha iyi bir içerik yazmak istiyorsanız bunları düşünmenizde fayda var.
- Konuyu daha kapsamlı nasıl ele alabilirim?
- Konuya daha güncel bilgilerle nasıl donatabilirim?
- Bir uzman görüşü ekleyebilir veya iddiaları kişisel deneyim veya veri/araştırma/çalışma yoluyla destekleyebilir miyim?
- Gönderiyi daha ilginç hale getirecek zengi medya öğeleri (infografikler, çizelgeler, gifler, ekran görüntüleri, videolar) ekleyebilir miyim?
- Gönderinin tasarımını görsel olarak daha çarpıcı hale getirebilir miyim?
- Sayfanın UX ‘ini (kullanıcı deneyimi) iyileştirebilir miyim? (okunabilirlik, sayfa hızı, yanıt verme)
İçeriğinizi oluştururken doğru adımları izlediğinizden emin olmak için burada yer alan Google arama kalitesi yönergelerine mutlaka göz atın.
Google, içeriğinizin kalitesini değerlendirmek için EAT (Uzmanlık, Yetkililik, Güvenilirlik) adlı bir mekanizmadan yararlanıyor. EAT aslında YMYL siteleri (Your Money, Your Life) – tıp, finans ve potansiyel olarak e-ticaret siteleri için çok daha önemlidir. Ancak diğer web siteleri için de önemli olduğunu biliyoruz.
EAT bir sıralama faktörü değildir daha doğrusu bir sıralama algoritmasının parçası olduğunu söyleyebiliriz. Son yıllarda EAT sinyallerinin algılanmasını iyileştirmeye dönük yapılan güncellemeler de bunu doğrulamaktadır.
EAT nin genel amacı hakkında yazdığınız alanda gerçek bilgi ve uzmanlığa sahip olduğunuzu göstermektir.
Peki bu konuda neler yapabilirsiniz?
- Yazar profilinizin otoritesini artırın (yazar olarak alanında söz sahibi biri olmaya çalışın, ücretsiz e-kitap yazıp dağıtın, forumlarda sorulara cevap verin vb..)
- Yazar profilinize profesyonel nitelikler ekleyin (12 yıllık dijital pazarlama deneyimi, Alanında En Çok Satan ABC kitabının yazarı vb.)
- Sektörünüzde yer alan belli bir okuyucu kitlesine sahip web sitelerine katkıda bulunarak kendinizi tanıtmak.
- Markanızın tanıtımını yapmak (Bunun için mutlaka backlink almak gerekmez, bağlantısız bir şekilde markanızdan söz edilmesi de EAT açısından önemlidir.)
- Marka bilinirliğini artırmaya dönük her türlü çaba da EAT konusunda size yardımcı olur.
Rakiplerinizi Analiz Etmek Güçlü Bir SEO Stratejisinin Parçasıdır
SERP ‘deki ilk on rakibin analizi belli bir anahtar kelimede sıralama almak için ne gerektiği konusunda yaklaşık bir fikir sahibi olmanızı sağlayacaktır.
Bunun için önerdiğim yöntem, Semrush veya Ahrefs gibi araçlarla rakiplerinizin o anahtar kelimede sıralama aldığı sayfaya gelen backlinklerin sayısını (farklı IP üzerinden) dikkate almak, rakiplerinizin domain otorite skoru (Semrush ‘ta AS, MOZ ‘da DA , Ahrefs ‘te DR) metriklerini ve ilgili içeriklerin kelime sayısı cinsinden yaklaşık uzunluğunu bulmak ve bunları bir Google e-Tablolar dökümanına kaydederek kendi sitenizin durumuyla karşılaştırmaktır.
Burada asıl amaç rekabeti, yayınladıkları içeriğin gücünü ve sahip oldukları otoriteyi en doğru şekilde değerlendirmektir.
Peki ya içerik uzunluğu?
Şu veya bu uzunlukta içerik yazmanın Google’da daha iyi sıralama almak için önemli olduğunu mutlaka duymuşsunuzdur.
Aslında bu doğrudur.
Genel olarak daha uzun içeriklerin Google ‘da daha üst sıralarda yer aldığını söylemek mümkün fakat bu her zaman doğru değil.
Backlinko tarafından 1 milyon web sitesi üzerinde yapılan bir çalışmada Google arama motoru sonuç sayfası (SERP 1.sayfa) üzerindeki sonuçların gönderi uzunluğunun ortalama 1.700 – 2.000 kelime arasında olduğu görülmüş.
Bu çalışma bize 500 – 600 kelimelik kısa içeriklerle iyi bir Google sıralaması elde etmenin zor olduğunu söylemektedir. Fakat bu her zaman doğru olmayabilir. Bazı içerik türlerinde, örneğin e-ticaret ürün sayfası açıklamasında 500-600 kelimelik bir içerik çoğu zaman oldukça uzundur çünkü beklenen kullanıcı davranışı içerik okumak değil, satın almadır.
Fakat bazı içeriklerde de konunun derinlemesine ele alınması, kapsamlı ve doyurucu bilgilere yer verilmesi önemlidir böyle bir durumda daha uzun içeriklerin Google ‘da çok iyi sıralamalar alması da normaldir.
Gerçek şu ki, ideal bir içerik uzunluğu yoktur. Belirli bir konuda çok uzun bir yazı yazdığınız için üst sıralarda yer alacaksınız diye bir kural da yoktur.
Aslında Google ‘da en iyi sıralamaları getiren kelime sayısı değil, uzun içeriğin daha kapsamlı olmasıdır.
Ayrıca bu tür derinlemesine, iyi araştırılarak oluşturulmuş kapsamlı içerikler çok sayıda backlink ve sosyal medya paylaşımı çekeceği için de daha iyi sıralama ile ödüllendiriliyor olabilir.
Bu nedenle içerik uzunluğuna odaklanmak yerine mümkün olan en iyi içeriği yazmaya odaklanın.
İçerik uzunluğundan çok daha önemli olan içerik kalitesi kriterleri
- Konuyu kapsamlı bir şekilde ele almak
- Kullanıcının arama niyetini anlamak
- Okuyucuya fayda veren içerikler üretmek, katkı sağlamak
- Harika bir kullanıcı deneyimi (içeriğin okunabilir olması, sayfa hızı vb)
- Dilbilgisi, yazım ve noktalama kurallarına tam uygunluk.
4. Adım: Sayfa içi Optimizasyon (On Page SEO)
Sayfa içi SEO ve Teknik SEO aslında bir bütün olarak Sayfa içi Optimizasyonu oluşturur. Sayfanızı arama motorları için optimize etmenin amacı içeriğinizin arama motorları tarafından kolay bir şekilde bulunmasını sağlamaktır.
Bununla birlikte sayfa düzeyinde optimizasyon bazı güçlü Google sıralama faktörleri için içeriklerinizi iyileştirmenize de olanak sağlar.
Bazı optimizasyonlar tek seferlik olabilir, SSL sertifikası yüklemek gibi.. Fakat sürekli gerçekleştirmeniz gereken, devamlılık isteyen iyileştirmeler de vardır.
İşte SEO stratejinize dahil etmeniz ve düzenli bir şekilde gerçekleştirmeniz gereken 4 sayfa içi SEO stratejisi
Görsel optimizasyonu (Görsel SEO)
Dosya boyutu büyük görseller sayfa hızını yavaşlatan en önemli nedenlerden biridir ancak görsel optimizasyonu sadece bir sıkıştırma eklentisi kurmaktan ibaret değildir.
İlk etapta şunları yapmanız gerekir:
- Doğru görsel türünü kullanın – genel kural, fotoğraflar için JPEG ve metin ya da ayrıntılı çizimler içeren görüntüler için PNG kullanmaktır fakat son dönemde oldukça popüler hale gelen ve neredeyse tüm modern tarayıcılar tarafından desteklenen WEBP formatı bunlardan çok daha avantajlıdır.
- Doğru resim boyutunu kullanın – içerik genişliğinizden çok daha büyük resimler kullanmayın (blog içerik genişliğiniz 800 piksel ise fotoğrafın 2500 piksel genişliğinde olması gerekmez bu durumda resizing yani yeniden ölçekleme işlemi yapmanız önerilir.)
Dahili Bağlantı İnşası
Site içi link inşasının en güzel yanı, tamamen sizin elinizde olmasıdır yani şu bağlantı kaldırıldı mı, bu site kapandı mı gibi bir derdiniz yoktur.
Ziyaretçileriniz sitenizin keyfini çıkarsın istiyorsanız site içi bağlantı inşasına önem verin çünkü iyi kurgulanmış bir site içi linkleme ziyaretçilerin sitede kolay gezinmesine ve aradığı içeriğe en hızlı şekilde ulaşmasına yardımcı olur.
Site içi bağlantılar ikiye ayrılır,
- Yapısal site içi linkler – header ve footer kısmında bulunan menüler, breadcrumb (ekmek kırıntısı menüsü), ilgili içerik kutuları vb.
- Bağlamsal site içi linkler – metin içeriğinin gövdesinden diğer ilgili içeriklere verilen metin bağlantılardır.
Ayrıca herhangi bir içeriğin anasayfadan en fazla üç tıklama kadar uzakta olması gerektiği genel bir kullanıcı deneyimi prensibidir, bağlantı inşasında bunu da göz önünde bulundurmanızda büyük fayda var.
“Önce Mobil” Yaklaşımı (Mobile First Approach)
Mobil uyumluluk, duyarlı (esnek / resonsive) bir tema kullanmak veya küçük ekranlı cihazlarda web sitenizin görüntülenebilir / okunabilir olmasından çok daha fazlasıdır.
Google bir süredir mobil öncelikli dizine eklemeyi (mobile first indexing) kullanıyor. Peki bunun anlamı nedir? Aslında çok basit.. eskiden Google web sitelerinize masaüstü kullanıcı gözüyle bakıyor ve bu şekilde indeksliyordu. Mobil cihaz kullanımının %90 ların üzerine çıkmasıyla web sitelerinize mobil bir kullanıcı gözüyle bakmaya başladı.
İşte “önce mobil” yaklaşımı doğrultusunda dikkat etmeniz gerekenler,
- Bir mobil cihazdan yayınladığınız her yeni sayfaya/yazıya bakın
- Mobil sıralamalar için SERP pozisyon takibi oluşturun (Masaüstü ve mobil sıralamalar birbirinden çoğu zaman farklıdır.)
- Mobil için Title ve Meta açıklamalarınızı kırpılmayacak şekilde optimize edin.
Giden Bağlantılar (Sayfadan Dışarı Doğru Verilen Linkler)
İçeriklerinizden diğer web sitelerine bağlantı vermenin site otoritesini azalttığına dair çok yanlış bir ezber var. Gerçekte böyle bir durum söz konusu değil.
Aslında içeriğinizle ilgili ve kullanıcılarınıza faydalı olmak şartıyla diğer ilgili ve otoriter sitelere link vermek sıralamalarınız üzerinde olumlu bir etkiye bile sahip olabilir.
Sadece şu noktalara dikkat edin,
- İlgili kaynaklara bağlantı verin
- UX odaklı bağlantılar verin, yan kullanıcılarım bu verdiğim linkten istifade eder mi?
- Düşük kaliteli web sitelerine bağlantı vermekten kaçının
- Rastgele linkler vermeyin, sağduyulu olun.
Google ‘dan John Mueller, katıldığı bir online web yöneticisi toplantısında webmasterlara bu konuda ışık tutacak şu bilgileri verdi:
“Bizim açımızdan diğer sitelere verdiğiniz bağlantılar içeriğinize değer katabilir, kullanıcı memnuniyetini artırabilir fakat doğrudan bir sıralama faktörü değildir. Fakat dolaylı da olsa Google arama kalitesini iyileştirmeye yardımcı olduğunu söyleyebiliriz.”
Buradan anlamamız gereken, her ne kadar içeriklerimizden farklı kaynaklara bağlantı vermek doğrudan bir sıralama faktörü olmasa da içeriğinizin kalitesini artırma, bu içeriğin konusunun bağlantı verdiği kaynaklarla ilgili olabileceğinden dolayı daha iyi anlaşılması ve kullanıcı memnuniyetini sağlama gibi ek faydaları vardır.
5. Adım : Kaliteli Backlinkler (Geri Bağlantılar) Edinin
Backlinkler halâ SEO ‘nun ayrılmaz ve oldukça önemli bir bölümünü oluşturmaktadır. Bu yüzden kaliteli ve ilgili sitelerden backlink edinmek çok zordur.
Joshua Hardwick bir tweetinde ile backlinklerin neden bu kadar önemli olduğunu enfes bir şekilde anlatmış,
Çeviri: “Web sitenize yüksek kaliteli backlinkler edinmekte zorlanıyor musunuz? İşte tam da bu yüzden backlinkler HALÂ bir sıralama faktörü.. “
Joshua Hardwick çok haklı.. kaliteli ve özellikle de sitenizin konusuyla ilgili backlinkler edinmek çok zor çünkü bunlar aynı zamanda sizin rakipleriniz.
Kaliteli Backlinkler Şu Özelliklere Sahiptir
- Kaliteli bir geri bağlantı kesinlikle sitenizin konusuyla ilgili bir siteden gelmelidir.
- Yemek tarifi sitesinden teknoloji bloguna neden backlink verilir, bu iki ilgisiz site neden birbirine link versin?
- Kaliteli backlinkler otoriter ve yüksek metrikli sitelerden gelir.
- Kaliteli geri bağlantılar kaliteli içeriklerden gelir, içerik kalitesi ve uzunluğu backlink kalitesini doğrudan etkiler.
Yüksek trafikli ve tıklama alan backlinkler aynı zamanda sitenize referral trafik de getirecektir bu trafik backlink kaynağının sitenizin konusuyla ilgili olduğunun da en önemli göstergesidir.
Haber sitelerinden alınan tanıtım yazıları aslında birer reklamdır. Sitenizin tüm backlinkleri haber sitelerinden gelen dofollow geri bağlantılardan oluşuyorsa doğal olmayan bir link profili oluşturmuşsunuz demektir.
Tek yönlü ve çeşitlilik içermeyen geri bağlantı profili inşası çeşitli Google cezalarına maruz kalmanıza da neden olabilir.
Ahrefs, Semrush gibi araçlardan yararlanarak rakiplerinizin hangi sitelerden backlink aldığını tespit edebilirsiniz. Bu şekilde rakiplerinizin geri bağlantı aldığı kaynaklara ulaşarak aynı geri bağlantıları siz de edinebilirsiniz.
Örneğin ilk sıradaki rakibiniz toplam 5 farklı siteden geri bağlantı almışsa siz de 5-6 farklı siteden kaliteli geri bağlantı aldığınızda ilk sıradaki rakibinizden daha iyi bir sıralama alabilir veya yaklaşabilirsiniz (sıralamaların sadece backlink sayısı ile hesaplanmadığını unutmayın.)
Backlink İnşası için Stratejiler
- PR çalışmaları / Haber sitelerinde tanıtım (sınırlı sayıda tutun.)
- Sektörünüzdeki blogları bulup iletişime geçin ve sponsor olun (60 x 60 px mini sponsor alanı satın alabilirsiniz güzel bir backlink inşası yöntemidir.)
- Yine sektörel bloglarda misafir blog yazarı olabilirsiniz bazı bloglar bunun için küçük bir ücret isteyebilir iletişime geçmenizde fayda var.
- Sitenizde ücretsiz bir aracı hizmete sunmak oldukça etkili bir link inşası stratejisidir.
- Çok kaliteli bir içerik yayınlayın ve bu içerikte daha önce kimsenin paylaşmadığı bilgiler içeren bir çalışmanın sonuçlarına yer verin (100 bin siteyi analiz ettik ve H3 Alt Başlık Kullanımının Sıralamalar Üzerindeki Etkisini Ortaya Koyduk.. gibi..) insanlar bu tür içerikleri çok sever ve gönüllü olarak bağlantı verir.
6. Adım : SEO Stratejinizin Performansını Takip Edin
Neyin işe yarayıp neyin yaramadığını görmek için sonuçları izlemek ve performans takibi yapmak, herhangi bir SEO stratejisinin çok önemli bir parçasını oluşturur.
Performans takibi için kullanmamız gereken 3 araç vardır bunlardan ilki Google Search Console (GSC) dir. İkincisi Google Analytics ‘dir.
Bu iki araç tamamen ücretsiz olup her web sitesi sahibi bu iki harika Google aracını sitesi için muhtemelen kullanıyordur.
Üçüncü olarak da hedeflenen anahtar kelimelere yönelik sıralama takibi yapmak için bir sıra takip aracına ihtiyacınız vardır.
Google Arama Konsolu
Search Console, web sitenizin Google arama üzerinde nasıl performans gösterdiğini gösteren bir dizi bilgi sunar.
Diğer faydalı özelliklerin (performans raporu, dizin kapsamı, site haritaları, geliştirmelere genel bakış) yanı sıra sitenizin hangi anahtar kelimeler için sıralandığını hızlı bir şekilde bulmak için harika bir araçtır.
Search Console, en iyi performans gösteren içeriğiniz ve anahtar kelimeleriniz hakkında aylık bir e-posta raporu da sağlar.
Eğer Search Console kurulumunuzu henüz yapmadıysanız, mutlaka yapın.
Google Analytics
Web sitenizi kaç kişinin ziyaret ettiğini, bu kişilerin nereden geldiklerini, hangi sayfaları ziyaret ettiklerini, sitede ne kadar zaman harcadıklarını ve çok daha fazlasını içeren trafiğiniz hakkında size genel bir bakış sunan Google’ın harika performans takibi aracıdır.
Sıralama Takip Aracı
Sıralama takibi için kullanılan araçların hepsi ücretlidir. Ücretsiz araçlar da ya günlük sıralama takibi yapmaz veya ekleyebileceğiniz kelime sayısı sınırlıdır.
Bu konuda yerli ve yabancı pek çok alternatif olduğundan sıralama takibi için şu aracı kullanın demek doğru değil neticede hepsi aynı işi yapıyor.
Fakat SEO stratejinizin başarısını ölçmek ve nasıl sonuçlandığını izlemek için sıralamaların takip edilmesi son derece önemli.
Şunu da göz önünde bulundurmanızda fayda var, sıralamalarda dalgalanmalar olur. Sıralamaya yeni siteler dahil olduğu için, ya da küçük güncellemeler gerçekleştiği için SERP de sıra değişimler çok sık görülür.
Özellikle 2.sayfa ve altında büyük sıralama değişiklikleri gerçekleşebilmektedir.
Bu nedenle, sıralama takibi yaparken günlük değişimleri dikkate almamanızı daha çok iki haftalık veya aylık sıralama değişimlerini takip etmenizi öneririm.
7. Adım : İçeriklerinizi Güncelleyin ve/veya Yeniden Yayınlayın
Bir içeriğin yaşam süresi, yayınla düğmesine bastığınızda başlayıp okuyuculara ulaştırmak için sosyal medya hesaplarında paylaştığınızda sona ermez.
Zamanla içeriğinizi yakından izlemeli, bu içeriğin nasıl performans gösterdiğini, eksikler varsa bunların neler olduğunu takip etmeli ve içeriğinizi geliştirmelisiniz.
Gerçekte en iyi içerikler bile zamanla güncelliğini ve tazeliğini kaybedebilir buna içerik bozulması da denir ve kaçınılmazdır.
Bunu önlemek için en başarılı içeriklerinizden başlayarak bir yenileme ve güncelleme takvimi oluşturmalısınız ve tüm içeriklerinizi bir plan doğrultusunda elden geçirmelisiniz.
Şöyle,
- İçeriği güncelleyin – daha iyi, daha güncel, daha kapsamlı hale getirin veya görselleri, alt başlıkları ya da UX ‘i iyileştirin.
- İçeriği yeniden yayınlayın – içeriği tamamen yeniden oluşturun veya daha küçük gönderileri daha büyük bir içerik halinde birleştirin.
- Hiç bir şekilde trafik almayan, güncelliğin yitirmiş konulara ait içerikleri yeniden yazmak veya güncellemek mümkün değilse tamamen silerek 404 hatası oluşmasını sağlayın.
SONUÇ
Burada paylaştığım SEO stratejisinin güzelliği basitliğinde yatmaktadır. İçeriğiniz için yeni konular bulabildiğiniz sürece bu SEO stratejisini ölçeklendirebilirsiniz.
Planınızı düzenli olarak (örneğin aylık) gözden geçirerek bunlara yönelik fırsatları aramanızda fayda var.
- Yeni içerik konuları
- Yeni backlink fırsatları
- Mevcut içeriklerinizi geliştirme
Yeterince uzun süre premium kalite, benzersiz ve değerli içerikler üretmeyi başarırsanız, harika sonuçlar göreceğinizden kuşkunuz olmasın.
Sadece ısrarcı olun, her zaman nicelikten çok kaliteye odaklanın ve SEO ‘nun bir kısa koşu değil, bir maraton olduğunu unutmayın.