yeni siteler için seo süreci

Yeni Siteler için SEO Süreci Nasıl İlerlemeli? (Sandbox Etkisi Nedir?)

Yeni siteler için SEO diye bir şey gerçekten var mı? Sitemizi açarız, içerikleri yayınlarız. Yeni site eski site bize fark etmez diyorsanız aşağıda bu konuyla ilgili yaptığım çalışmaya bir göz atmanızı öneririm.

Bundan yaklaşık 4 ay kadar önce sıfır bir alan adı satın alarak belli sayıda içerik ekledim ve siteyi öylece kendi haline bıraktım.

Bu süreçte siteye herhangi bir çalışma yapmadım. Ne site içi optimizasyon, ne geri bağlantı ne de en ufak bir değişiklik söz konusu. Hatta tema ve eklentileri de güncellemedim.

Ve grafikte göreceğiniz üzere, yaklaşık iki buçuk ay sonra birden web sitesinin organik görünürlüğü artmaya başladı.

Yazının ilerleyen bölümlerinde neden böyle olduğunu ayrıntılı olarak açıklıyor olacağım şimdilik yeni web siteleri için arama motoru optimizasyonu konusunda nasıl bir bakış açısına sahip olmamız gerektiğini anlamaya çalışalım.

Yeni Siteler için SEO

Yayın hayatına yeni başlayan bir web sitesi doğal olarak yeteri kadar otoriteye sahip olamayacaktır. Bu aşamada bir web sitesinin Henüz emekleme aşamasında olduğunu ve önünde kat etmesi gereken bir yol olduğunu söyleyebiliriz.

Bu nedenle yeni web sitelerinin hacimli ve zor anahtar kelimelerde ilk sıralarda yer alması çok olası değildir. Açıldıktan kısa bir süre sonra web sitelerinin büyük bir yüzdesinin tamamen kendi kaderine terk edildiğini biliyor muydunuz?

Google, sizin dükkanı kapatıp gitmeyeceğinizi görmek istiyor bu nedenle 1 yıl boyunca istikrarlı bir şekilde web sitenizde güncel içerikler yayınlamaya gayret etmelisiniz.

Hemen en hacimli ve zor anahtar kelimeleri hedefleyen içeriklerden başlarsanız büyük bir hayal kırıklığı yaşarsınız çünkü henüz Google size güvenmiyor ve ne kadar güçlü optimizasyon yaparsanız yapın size bir sınır çiziyor ve o sınırı geçmenize kesinlikle izin vermiyor.

Google Sandbox Etkisi

Yeni yayına başlayan web sitelerinin arama sonuçlarında daha az görünür olduğu bir sır değil.

Özellikle hacimli, orta ve üst düzey rekabete sahip anahtar kelimelerde güçlü bir SEO da yapsanız siteniz yeni olduğu için güçlü bir blokaj ile karşılaşırsınız.

Sanki görünmez bir el daha iyi bir sıralama almanıza müdahale ediyormuş gibi hissedersiniz. İşte süreç Google Sandbox olarak adlandırılmaktadır.

Sandbox aslında SEO cular arasında tartışmalı konulardan biri. Bazı SEO cular Sandbox diye bir şey olmadığını, bunun bir efsane olduğunu savunurken bazıları yeni web sitelerinin aramada belli bir süre hiç varlık gösteremediğini gerekçe göstererek adına Sandbox densin ya da denmesin, yeni web sitelerinin organik görünürlüğünün belli bir süre boyunca kısıtlandığını düşünmekte.

Açıkçası ben de bu görüşe katılıyorum. Yeni bir web sitesinin hacimli anahtar kelimelerde en azından 3-4 ayını doldurmadan iyi bir sıralama aldığına şahit olmadım.

Sandbox ‘tan Çıkmak Ne Kadar Zaman Alır?

Web sitenizin bulunduğu alana, ürettiğiniz toplam içeriğe ve tanıtım çalışmalarınızın yoğunluğuna bağlı olarak bir web sitesinin Sandbox tan çıkması kabaca 3-9 ay arasında değişebilmektedir.

Bu süreci hızlandırmak için yapabilecekleriniz ise şöyle;

  • Web sitenizi eksiksiz olarak en hızlı şekilde oluşturun.
  • Hakkımızda ve iletişim sayfalarını mutlaka ekleyin.
  • Eğer web siteniz gerçek dünyada bir işletme ise, Google haritalar kaydı oluşturun.
  • Haftada 2 kez blog içeriği yayınlayın (daha fazla olması elbette daha iyi fakat daha çok içerik yayınlayacağım diye kaliteyi düşürmemelisiniz.)
  • Google Ads ile web sitenizi, hizmet ve ürünlerinizi tanıtın ve marka sinyallerini tetikletin.
  • Sosyal medya kanallarında belli bir kitleye sahipseniz sayfalarınızı paylaşarak sitenize ziyaretçi çekin.
  • İlgili sitelerden ve faydalı içeriklerin gövdesinden geri bağlantılar edinin (anahtar kelimeleri anchor text olarak kullanmayın ve aşırıya kaçmayın)

Google Sandbox Hakkında Ne Diyor?

Google bugüne dek, Sandbox ‘ın varlığını asla doğrulamadı. 2005 yılında, Google arama kalitesi ekibinin eski başkanı Matt Cutts, bu konudaki görüşünü ilk kez dile getirdi.

Cutts, Sandbox’ın olmadığını, ancak bazı nişler için algoritmanın benzer bir etkiyle çalışıyor olabileceğini ifade ederek üstü örtülü bir şekilde Sandbox ‘ın varlığını doğrulamış oldu.

2012’de Cutts, YouTube’da Google’ın yeni sitelere nasıl yaklaştığı hakkında yeni bir açıklama yaptı.

Sandbox kelimesinden söz edilmeyen konuşmada “Google sitemi nasıl görüyor?” ve alan adı yaşının ne kadar önemli olduğuna yönelik soruya Cutts şu yanıtı verdi:

“Altı aylık bir alan adı ile bir yıllık alan adı arasındaki fark aslında pek fazla değil En az birkaç aydır sitenizin online olması yeterli, birkaç aydır ortalarda olduğunuz sürece, arama sonuçlarında pekâla görünebilirsiniz (…) Devam edip bir web sitesi satın almanın, insanlara neyin geleceğini söylemek için bir yer tutucu sayfa oluşturmanın ve devam edip web sitesini geliştirmenin genellikle sorunsuz olduğunu söyleyebilirim. Ve web sitenizi yayına aldığınız zaman, genellikle iki ya da üç ayını zaten tamamlamış olacak.”

İlgili videoyu da buraya ekliyorum:

Yeni Siteler için SEO Önerileri

Web siteniz daha yolun başındaysa yalnız değilsiniz. Bu süreci doğru yönetebilirseniz çevrimiçi görünürlüğünüz zamanla artacak ve Google ‘dan çok sayıda kaliteli organik ziyaretçi gelecektir.

Aşağıdaki önerileri lütfen dikkate alın. Burada sizlere yardımcı olmak amacıyla paylaştığım her şey geçmişte yaptığım yanlışlara dolayısıyla da acı tecrübelere dayanıyor. (Aynı hataları siz yapmayın.)

  • Alanınızla ilgili kaliteli özgün içerikler oluşturmaya odaklanın.
  • Aranma hacmine bakmadan, insanlara faydalı olmaya yönelik içerik oluşturmaya sabırla devam edin.
  • Aranma hacmi yüksek, rekabetli anahtar kelimeleri hedefleyen sayfaları (mümkünse) 6-9 ay sonra oluşturun.
  • Sandbox ‘tan çıkmak için acele etmenize gerek yok, bu süreci bir staj gibi değerlendirin ve web sitenizi nasıl daha kaliteli hale getirebileceğinize odaklanmaya çalışın.

Dikkat Etmeniz Gerekenler ve Sonuç

Yeni bir web sitesinin hiç bir organik tıklama almadan ve belli bir ziyaretçi kitlesine sahip olmadan geri bağlantı (backlink) edinmesi kırmızı bayrak yemesine (red flag > web sitenizin şüpheli olarak işaretlenmesi) neden olabilir.

SEO sabır gerektiren bir süreçtir. İnsanız, doğamız gereği hemen her şeyin sonucunu hemen görmek istiyoruz fakat SEO bu şekilde yürümüyor. İçeriklerinizi oluşturmaktan tutun da, web sitenizin tanıtımını yaparak marka farkındalığı oluşturmaya kadar birbirini tümleyen pek çok aşama söz konusu.

Fakat gözünüz korkmasın, SEO zor değil. Sadece çalışmanız ve sonuçları hemen göremediğiniz için pes etmemeniz gerekiyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir