site dışı seo stratejileri hakkında en detaylı yazı

Site Dışı SEO Nedir? (16 Güçlü Site Dışı SEO Stratejisi ile Organik Trafiğinizi Artırın)

Sitenizin Google ‘da çok iyi bir sıralama almasını ve daha çok organik ziyaretçi trafiği edinmesini istiyorsanız kesinlikle Site içi SEO dan daha fazlasına ihtiyacınız olacaktır.

Site dışı SEO çalışmaları, başarılı bir arama motoru optimizasyonu sürecinin önemli bileşenlerinden biridir.

Off Page SEO ‘nun tam olarak ne ifade ettiğini, sitemizin arama sonuçlarındaki organik görünürlüğünü artırmak için nasıl kullanabileceğimizi ve hangi alt başlıklardan oluştuğunu öğrenelim.

Site Dışı SEO (Off Page SEO) Nedir?

Site dışı SEO, kaliteli içerikler yayınlama, sayfaları arama motorları için optimize etme ya da sayfa açılma hızını artırma gibi tamamen site içerisinde gerçekleştirilmesi gereken düzenlemelerin dışında kalan SEO çalışmalarını içerir.

Çoğu arkadaşımız eski alışkanlıkların bir gereği olarak Off Page SEO ve backlink kavramını birbiri yerine kullanmaya devam ediyor. Halbuki backlink inşasından çok daha fazla site dışı seo tekniği var.

Bunlardan bazıları,

  • Sıfırdan marka inşa etmek (markalaşma)
  • Sosyal medya pazarlaması
  • Influencer marketing
  • eKitap Yazıp Ücretsiz Dağıtmak

Site içi SEO & Site Dışı SEO

Site içi SEO, tamamen siteniz içerisinde gerçekleşen ve arama motorlarının sayfalarınızın içeriğini çok daha iyi anlamasına yardımcı olan tekniklerden oluşur. Kaliteli içerikler oluşturma, görselleri SEO uyumlu hale getirme, H1 – H6 başlıkları düzgün kullanma gibi teknikler On Page SEO kapsamına girmektedir.

Site dışı SEO ise web siteniz üzerinde görünmesi mümkün olmayan tamamen dış dünyada gerçekleştirilen teknikleri kapsar.

Site Dışı SEO Neden Çok Önemlidir?

Site dışı SEO ‘yu sitenizin domain otoritesini inşa etmek olarak düşünün. Güçlü bir domain otoritesi olmadan siteniz sektördeki güçlü ve otoriter rakiplerden daha iyi bir sıralama almakta zorlanacaktır.

Bunun temel nedeni arama motorlarının yüksek otoriteye sahip web sitelerine daha çok güvenmesi ve arama sonuçlarında bu tür güvenilir sitelerin sonuçlarına daha çok yer vermeye çalışmasıdır.

İnsanların sitenize güvenmesi, sosyal medya kanallarında içeriklerinizi paylaşması ve bağlantı vermesi otoriter bir site olmaya başladığınızı gösteren güçlü sinyallerdir ve rakiplerinizi geçmeniz için bu sinyallerin Google tarafından fark edilmesi gerekir.

İşte site dışı SEO çalışmalarının tüm amacı sitenizin otoritesini artırmak ve güvenilir bir kaynak olduğunu göstermektir.

Site Dışı SEO Stratejisi 1 – Backlink İnşası

Güçlü ve doğal backlinkler Google sıralama algoritmasının önemli bir parçası olmaya devam ediyor. Yakın bir gelecekte de bunun değişeceğini düşünmüyorum.

Fakat burada gerçekten sitenizin daha iyi sıralama almasına yardımcı olacak kaliteli backlinklerin özelliklerini iyi anlamak ve buna göre stratejiyi uygulamak önem kazanıyor.

Yüksek domain otoritesine sahip ilgili sitelerden doğal bir şekilde gelen bağlantılar en çok ihtiyacınız olan linklerdir. Bunun dışındaki backlinkleri almak için çok iştahlı olmamanızı tavsiye ederim. Çok sayıda kalitesiz link almak yerine az sayıda otoriter siteden link edinmek 1 numaralı kuralınız olmalıdır.

Otoriter Sitelerden Backlink Edinmeye Odaklanın

Sitenizin otorite kazanması için otoriter sitelerden güçlü backlinkler edinmesi gerekir. Bir web sitesinin otoritesi MOZ, SEMRUSH, AHREFS gibi araçlarla ölçülebilir.

Örneğin, MOZ DA skoru bir alan adının domain otoritesini gösterir. PA ise sayfa otoritesini gösterir. Domain otoritesi kadar sayfa otoritesi de önemli bir metriktir. PA değeri yüksek bir sayfadan sitenize gelen bağlantı çok daha güçlüdür.

Ahrefs domain otoritesini puanlamak için DR (domain rating = alan adı derecesi) metriğini kullanır. Popüler pazar yerlerinden hepsiburada.com ‘un alan adı derecesini görüyorsunuz. (Ücretsiz > Ahrefs Backlink Checker)

site dışı seo stratejileri

Farklı araçlara göre tam hesaplama şekli değişmekle birlikte bir alan adının otorite puanı genel olarak aşağıdaki kriterlere göre belirlenir.

  • Toplam backlink sayısı
  • Toplam alan adı ve farklı IP sayısı,
  • Dofollow backlink sayısı
  • Nofollow backlink sayısı

Olabildiğince Farklı Domainden Backlink Almaya Çalışın

Toplam backlink sayısından çok daha önemli olan bu backlinklerin olabildiğince farklı sayıda domaine dağılmasıdır.

Ahrefs Backlink Checker aracında bir alan adını sorgulattığınızda bağlantı verenler (referring domains) kısmı backlinklerin ne kadar farklı sayıda domain üzerinden geldiğini görmenizi sağlar.

dış seo optimizasyonu konusunda her şey

Örneğin 750 farklı domain üzerinden gelen 1000 adet backlink, 10 farklı domain üzerinden gelen 1000 adet backlinkten çok daha değerlidir.

Bir çalışmada, Google arama sonuçlarında ilk sayfada yer alan web sitelerinin alt sıralarda yer alan sitelere göre çok daha fazla tekil domain üzerinden backlink aldıklarını göstermiştir.

Bu nedenle her zaman olabildiğince farklı sayıda kaliteli alan adı üzerinden backlink almaya çalışmanızda fayda var.

İlgili Sitelerden Backlink Edinmeye Odaklanın

Sitenize bağlantı veren sitenin konu bakımından sizin sitenizle ilgi düzeyi backlink kalitesini etkileyen önemli faktörlerden biridir.

Örneğin SEO hizmeti veren bir site, dijital pazarlama, SEO, web tasarım konulu sitelerden link almayı hedeflemelidir.

SEO konulu sitelerden gelen bağlantılar bir SEO sitesi için elbette en alâkalı bağlantılardır. Fakat dijital pazarlama da SEO ile yakından ilişkili bir alandır.

Bu nedenle SEM hizmeti veren bir siteden bağlantı gelmesi de anlaşılabilir bir durumdur. Fakat su tesisatı işi yapan siteden SEO hizmeti veren bir siteye gelen bağlantının anlaşılabilir bir tarafı yoktur.

Sitenizle aynı ya da yakın konudaki sitelerden backlink almaya çalışmak en doğru stratejidir fakat link profilinizin sağlıklı görünmesi adına haber sitelerinden ve bloglardan bir miktar backlinke sahip olmanız da oldukça normaldir.

Site Dışı SEO Stratejisi 2 – Markalaşma

Off Page SEO sadece backlink almaktan ibaret değildir. İşletmenizi bir marka haline getirmek en güçlü dış SEO tekniklerinden biridir.

Markalaşma bir bakıma bilinir olma ve hedef kitlenin tanıdığı güvendiği bir işletme olmak demektir. İnsanlar markalara güvenir, marka sitelerden alışveriş yapmayı sever.

Bu yüzden Google insanların güvendiği, marka olmuş web sayfalarının arama sonuçlarında daha çok tıklandığını fark ederek markalaşmayı bir site dışı sinyal olarak değerlendirerek sıralama algoritmasına dahil etmiş gibi görünüyor.

Aslında uzun bir süredir arama sonuçlarını yakından takip eden biri olarak markaların arama sonuçlarındaki baskınlığının zamanla arttığını görebiliyorum.

Peki markalaşma konusunda kriterler nedir, tıpkı backlinklerde aradığımız bir takım kalite faktörleri gibi bir markanın diğerinden ne kadar büyük ya da güvenilir olduğunun ölçütü nedir?

Marka Adını İçeren Organik Arama Sayısı (Branded Searches)

Markalaşma konusunda ne kadar başarılı olduğunuzu gösteren en önemli parametre marka adını içeren organik arana sayılarının giderek artmasıdır.

Örnek vermek gerekirse:

SEO yerine Google ‘da Webilkon SEO aramasının yapılması ya da ayakkabı yerine Trendyol Ayakkabı aramasın yapılması marka adını içeren organik aramalardır.

Markanızın anahtar kelimeye eklenerek aranması Google için çok güçlü bir sinyaldir ve markasız olarak da anahtar kelimede yükselmenize yardımcı olur.

Marka aranma hacminin artışını görmek için tamamen ücretsiz bir araç olan Google Trendler ‘den yararlanabilirsiniz. Aşağıdaki ekran görüntüsünde TikTok ‘un 3 yılda sıfırdan başlayıp nasıl zirveye tırmandığını görüyorsunuz.

iç dış seo eoptimizasyonları

Markalaşma işinize yapacağınız en büyük yatırımlardan biridir ve Google güncellemelerini hasarsız atlatmanın, anahtar kelimelerde sık yaşanan sıralama değişimlerinin çözümü de güçlü bir marka olabilmekten geçmektedir.

Markalaşmanın zaman alan bir süreç olduğunu ve güçlü bir marka haline gelmek için çoğu zaman bir kaç yıl gerektiğini unutmayın.

Site Dışı SEO Stratejisi 3 – Misafir Yazarlık

Misafir yazarlık ülkemizde yeteri kadar popüler değil yine de uygulandığında katkısı oldukça büyüktür. Misafir blog yazarlığında temel amaç bir okuyucu kitlesi edinmek ve blogunuzun bilinirliğini artırmaktır.

Sektörünüzde belli bir okuyucu kitlesine sahip sitelerde bir kaç faydalı içerik yayınlamak ve yorum alanından gelen sorulara tek tek dönüş yapmak markalaşmanıza ve bir kitle oluşturmanıza yardımcı olur.

Misafir blog yazarlığının bir diğer önemli artısı içerik yayınladığınız kaliteli ve otoriter blogdan backlink alma fırsatıdır.

Bu backlink değerlidir çünkü büyük olasılıkla sitenize tıklama getirecektir. (Daha önce yazdığım yazılarda en kaliteli backlinklerin aslında az da olsa referral trafik getiren bağlantılar olduğundan söz etmiştim.)

Site Dışı SEO Stratejisi 4 – eKitap Yayınlamak

Faydalı ipuçlarından oluşan 25-30 sayfalık bir PDF oluşturmak bir kaç gününüzü alır. Kitapta çok can alıcı konulara değinin.

Sektörünüzde en çok eksikliği hissedilen konularda problem çözen bilgilere yer verin. E-kitabınızın sayfalarından sitenizdeki önemli ve ilgili içeriklere atıflar yapın (kare kod ile link verirseniz daha şık olur).

Hazırladığınız e-kitabın tanıtımını yapın.. Sosyal medyada, forumlarda ve sektörünüzdeki bloglarda bu e-kitabın dağıtılmasını kolaylaştırın ve olabildiğince fazla kişiye ulaşmasını sağlayın.

Bu taktik doğrudan ziyaretçi sayınızın artmasına ve yeni backlinkler edinmenize yardımcı olmakla kalmaz işlerinizin artmasına da yardımcı olur.

Site Dışı SEO Stratejisi 5 – Sektöre Özel Çalışmalar

Sektöre katkı sağlayan çalışmalar (case study / deney / araştırma vb.) yaparak sitenizde paylaşırsanız insanlar link vererek çalışmalarınızı takdir eder. Eğer rakiplerinizin o değerli linklerini edinmek istiyorsanız sektöre katkı sağlamanız şart.

Örneğin bir SEO danışmanlığı firması, Google sıralamalarında etkisi olduğunu düşündüğü bir faktör için test çalışması yaparak sonuçları sitesinde paylaşabilir.

Pek çoğumuz bu tür çalışmaları çok heyecan verici bulur ve zamanını böyle çalışmalar için harcayarak sektörüne katkıda bulunan insanlara minnet duyarız.

İnfografikler hazırlamak, viral olma potansiyeli yüksek blog yazıları yazmak, bilimsel makaleler yayınlamak da dahil olmak üzere çok daha fazla içerik pazarlaması stratejisi var. ,

Yaptığınız iş için en uygun içerik pazarlaması kanallarını kullanarak dış seonuza katkı sağlayabilirsiniz.

Site Dışı SEO Stratejisi 6 – Video Pazarlaması Yapmak

Bilgiye ulaşmak için videoyu tercih edenlerin oranı giderek artıyor. Bunu doğrulayan en büyük veri ise YouTube ‘un Google ‘dan sonra en büyük arama motoru haline gelmiş olması.

Video içerikler Google organik arama sonuçlarında da ağırlığını giderek artırıyor ve insanlar YouTube ya da Facebook ‘ta sadece sevimli köpek, komik kedi videoları izlemiyor.

Biraz olsun dijital öngörüye sahip herkes şu gerçeğin farkında: zamanla video diğer içerik türlerinin tamamını domine edecek.

Şimdiden YouTube ‘da bir kanal açarak video içerikler üretmeye başlamanızda fayda var. Ayrıca videolarınızın altına ilgili içeriklerinizin bağlantılarını ekleyerek YouTube üzerinden kaliteli referral trafik de çekebilirsiniz.

YouTube kanalınızdan alacağınız backlink, nofollow bile olsa ilgili bir kaynağa ait olduğu ve ziyaretçi getireceği için değerlidir.

  • Videolarınızın giriş kısmına mutlaka bir logo intro animasyonu ekleyin
  • Sitenizde zaten var olan içeriklerden yararlanarak kaliteli videolar oluşturabilirsiniz.
  • Hazırladığınız videoları ilgili içeriklere de gömün
  • Sitenizden YouTube kanalınıza bağlantı verin
  • Video oluşturma konusunda üretken olmaya çalışın

Site Dışı SEO Stratejisi 7 – Sosyal Medyada Var Olmak

Sosyal medya kullanımı ülkemizde olduğu gibi dünyada da giderek artıyor. İnternet kullanıcılarının %93 ‘ü sosyal medya kanallarını etkin bir şekilde kullanıyor.

İnsanlar bir satın alma gerçekleştirmeden önce sosyal medya sayfalarını ziyaret ederek markanın paylaşımlarını inceleme ihtiyacı hissediyor. Sosyal medya özellikle marka farkındalığı, satış ve dönüşümlerin hızlanması açısından önemli.

Off Page SEO açısından sosyal medya paylaşımları bir sıralama faktörü değil. Bir içeriğinizin Facebook ‘ta 20 beğeni 3 paylaşım alması sıralamanızı değiştirmez.

Fakat sosyal medya üzerinden içeriğinize trafik gelmesi, bu içerikten diğer içeriklerin ziyaret edilmesi ve zamanla doğrudan ziyaretçi sayınızın artması sıralamalarınıza olumlu yansır.

Sosyal medya kanallarında yapacağınız paylaşımlar direkt sıralama faktörü olmasa bile dolaylı yoldan sitenizin markalaşması, doğrudan ziyaretçi trafiğinin artması ve sadık bir kitle oluşturması noktasında etkilidir.

Sosyal medyayı potansiyel müşterilerinizin ürün veya hizmetleriniz hakkında sorularına cevap aradıkları bir mecra olarak da düşünebilirsiniz.

Müşteri hizmetlerine ulaşmak yerine Twitter paylaşımlarının altında yaşadığı sorunu anlatan ve çözüm arayışında olan kullanıcılara denk gelmişsinizdir.

Site Dışı SEO Stratejisi 8 – Dijital Basın Bültenleri (Dijital PR)

Dijital basın bültenleri markanızın dijital mecrada bilinirliğini ve sitenizin doğrudan ziyaretçi sayısını artırmak için çok etkili bir yöntemdir.

Yüksek otoriteli ve geniş okuyucu kitlesine sahip haber siteleri tercih edilmeli ve her haber sitesi için özgün bir metin hazırlanmalı fakat konu aynı olmalıdır

Haber metinleri gerçekten haber formatında hazırlanmalı ve içerisinde mutlaka marka adınız ve tercihen kullanılan görselde firma logonuz yer almalıdır

Eğer haber içeriğinden backlink alırsanız mutlaka nofollow ve marka adı üzerinden alın. Bülten içeriği yeterince merak uyandırıcı ise insanlar firma adınızı Google ‘da aratarak sitenize ulaşacaktır.

Basın bülteninin amacı marka farkındalığı oluşturmaktır. Basın bülteni çalışması ile haber sitelerinin tanıtım adı altındaki link satışları aynı şey değildir.

Basın bülteni haber niteliğindedir ve bir anda sitenizden farklı mecralarda söz edilmesini ve bu şekilde site dışı SEO sinyalleri oluşturmayı amaçlar.

Site Dışı SEO Stratejisi 9 – Forumları Doğru Kullanmak

Forumların bir site dışı seo stratejisi olarak karşınıza çıkmasına şaşırmanız normal çünkü forumlar backlink paketi satanlar tarafından geçmişte imza backlink ve forum tanıtımı adı altında spamlandı, çoğu kaliteli forum çöpe dönüştü.

İnsanlar bu nedenle forumlardan uzak durmaya başladı. Gerçekte forumlar hedef kitlenizin bir araya gelerek vakit geçirdiği sosyal topluluklardır. Sitenizin konusuyla ilgili topluluk ve forumlar hizmetlerinizi tanıtabileceğiniz, insanları sitenizi ziyaret etmek üzere teşvik edebileceğiniz platformlardır.

Eğer pet ürünleri satan bir e-ticaret siteniz varsa evcil hayvan sahiplerinin birlikte vakit geçirdiği forumlar sitenize ziyaretçi çekebileceğiniz harika mecralardır.

Ayrıca Quora ve Reddit gibi sitelerde hemen her konuda bir araya gelen insanlar bulabilirsiniz. Bu tür siteleri de forum kapsamında değerlendirmek gerekir.

Quora ‘da insanlara yardımcı olmaya çalışarak sorularına cevap verin, spam yapmayın ve her cevabınızın içine sitenize ait bir link bırakmayın. Doğal olun, 3-4 cevabınızdan birinde uygun şekilde bırakacağınız bağlantı siteniz için hem ciddi bir ziyaretçi hem de kaliteli bir backlink fırsatı demektir.

Peki forumlardan nasıl yararlanabilirsiniz?

  • Forum sitenizin hedef kitlesinin vakit geçirdiği bir platform olsun.
  • Forumda sitenizdeki içeriklerle ilgili açılan konuları bulun
  • Uygun şekilde sorulara cevap verin ve sitenizdeki yazıda daha fazla bilginin yer aldığını söyleyin.
  • Spam yapmayın ve asla anahtar kelime üzerinden sitenize link vermeyin
  • Çıplak URL kullanarak içeriklerinize link vermeniz SEO açısından en etkili yöntemdir.
  • Reklamı andıran açıklamalar paylaşmayın sadece bilgi, insanların problemine çare olmak.
  • Forum kurallarını ihlal etmemeye de özen gösterin

Forumlarda bir de imza alanı var buraya da önemli bir hizmet sayfanızı ekleyebilirsiniz fakat amaç yine buradan tıklama almak olmalıdır o nedenle insanların tıklama olasılıklarını artıracak şekilde tanımlayıcı bir banner ya da anchor text üzerinden link almanız çok faydalı olur.

Site Dışı SEO Stratejisi 10 – Sözlükler

Ülkemizde sözlük kullanımı popüler. Ekşi sözlük, Uludağ ve İnci sözlük bu alanda oldukça başarılı sözlük siteleri.

Sözlükler bir bakıma forumlara benziyor ama bence sitenize ziyaretçi trafiği çekme konusunda çok daha büyük potansiyele sahip.

Ayrıca ekşi sözlük gibi platformlar spam konusunda oldukça hassas bu mecraları link edinmek amacıyla değil, markanızın bilinirliğini artırma ve trafik yönlendirme için değerlendirmelisiniz.

Sözlük insanı farklıdır, farklı ve aykırı olanı sever. SEO üzerinden örnek vermek gerekirse ben sözlükte “SEO Nedir?” konulu bir içeriği paylaşmam.

Çünkü bu içerikte yeni olan, heyecanlandıran bir mevzu yoktur.

SEO sürekli değişse de bu böyle. Fakat “15 günde hiç backlink almadan organik seo ile sıfırdan 30 bin organik tıklamaya nasıl ulaştım?” konulu daha bireysel ve çarpıcı bir içerik sözlüklerden muazzam bir trafik çekmenizi sağlayacaktır.

Sözlükleri Off Page SEO Stratejisi Olarak Kullanmanın İncelikleri

  • Popüler sözlükleri kullanın.
  • Tanıtım ve reklam kokan entryler açmayın
  • Sözlük okuyucuları için değerli olabilecek bir şeyler paylaşmanız gerek
  • Kimse sizin sitenizin ya da işinizin tanıtımını görmek istemez
  • Sırf link almak için entry açmaya zahmet etmeyin (siliniyorlar zaten)
  • Çarpıcı bir konu, heyecanladıran şaşırtıcı bir gelişme yakalayıp bunu anlatın ve altına URL link bırakın hepsi bu kadar.

Site Dışı SEO Stratejisi 11 – Influencer Marketing

Influencer marketing (fenomenler üzerinden pazarlama) aslında yeni bir şey değil.

Hatırlayın bundan 4-5 önce popüler blog yazarları ile irtibata geçip şu hizmetimizi ya da ürünümüzü ücreti karşılığında tanıtabilir misiniz diye soruyorduk.

İşte bugün bu olay Instagram, YouTube, TikTok , Twitter gibi sosyal mecralarda çok daha efektif bir şekilde gerçekleştiriliyor.

Fenomen pazarlama, sitenize bir anda ziyaretçi çekerek satışlarınızı artırabileceğiniz harika bir yöntem. Site dışı SEO açısından da önemli faydaları var.

Fenomen Pazarlamanın Site Dışı SEO için Bazı Önemli Faydaları

  • Doğrudan marka aramaların sayısı artar
  • Marka + anahtar kelime aramaların sayısı artar
  • Yoğun trafik akışı nedeniyle sıralamada geride kaldığınız sayfalarınız organik trafik almaya başlar
  • Sosyal medya takipçi sayınız artar ve içeriklerinizi paylaştığınızda daha çok kişiye ulaşmasına yardımcı olursunuz

Site Dışı SEO Stratejisi 12 – Podcast Yayınlamak

Podcast nedir, bilmeyenler için önce kısaca bundan bahsedelim.

Podcast, dijital ses dosyalarından oluşan bir dinleti koleksiyonudur. Bir podcast yayını 5, 10 veya 20 ayrı indirilebilir bölümden oluşabilir. Bu bölümleri internet üzerinden dinleyebileceğiniz gibi bilgisayarınıza ya da telefonunuza da indirebilirsiniz.

Podcast yayıncılığının dış SEO ile ilgisi video pazarlamaya benziyor. Bunu da sesli pazarlama gibi düşünebilirsiniz.

Podcastlere olan dinleyici ilgisi ve talebi çılgın bir şekilde artarken işletmeler, girişimciler ve markalar bu fırsatı yeteri kadar değerlendirmiyor.

Örneğin bir SEO Ajansı, “2022 ‘nin En Etkili Off Page SEO Stratejileri” başlığıyla bir podcast serisi başlatabilir.

Çevrimiçi pet ürünleri satışı yapan bir firma “Her Gün 15 dakikanızı Ayırarak 1 Ayda Köpeğinizi Nasıl Eğitebilirsiniz?” konulu bir podcast serisi yayınlayabilir.

Podcast yayınlamanın Dış SEO için Faydaları

  • Marka arama sayınızın artmasına yardımcı olur
  • Otoritenizi güçlendirir
  • Doğrudan ziyaretçi trafiğinde artışa neden olur
  • İşletmenizin satış ve dönüşümlerinin artmasına katkı sağlar

Podcast yayıncılığı internet üzerinden ürün ya da hizmet satışı yapan hemen her girişim için değerlendirilmesi gereken bir fırsat alanı.

Site Dışı SEO Stratejisi 13 – Etkinliklere (Events) Katılmak

Çevrimiçi ya da çevrimdışı etkinliklere katılarak markanızı & işletmenizi hedef kitlenizle buluşturun.

Etkinlikler, sadece güçlü bir network oluşturmanıza yardımcı olmakla kalmaz çeşitli platformlarda adınızdan söz edilmesine olanak sağlar.

Etkinliklere katılmak, sitenizin ilk döneminde çok ihtiyaç duyacağı marka sinyallerinin sağlanması ve doğrudan ziyaretçi edinme konusunda yardımcı olur.

Her sektör için farklı etkinlik türleri geçerli olabilir. Örneğin bir mobilya üreticisi fuarlara aktif şekilde katılmaya çalışmalıdır.

Bir dijital performans ajansı söyleşilere, sektörel buluşmalara ve davetlere katılarak bilinirliğini artırmaya çalışmalıdır.

Kabul ediyorum, etkinlikler biraz daha girişken ve sosyal beceri isteyen off-page seo taktiğidir. Fakat işimizi ayağa kaldırmak ve bir marka haline getirmek için adımızdan söz edilmesini sağlamak zorundayız.

Site Dışı SEO Stratejisi 14 – Arama Motoru Pazarlaması

SEO dan söz ediyorduk, ne ara olay dönüp dolaşıp SEM ‘e kadar geldi diyorsanız.. SEO ve SEM ‘in birbiriyle kardeş olduğunun farkında değilsiniz demektir. (SEO ve SEM aslında iki kardeş Google çocuğudur.)

Arama motoru pazarlaması (SEM) , işletmenizin hızla hedef kitlenize ulaştırılmasını sağlar. Daha doğrusu hedef kitleniz markanıza / firma adınıza bir anda maruz bırakılır.

Dijtal pazarlama jargonunda bu olaya “target audience exposure” yani “hedef kitlenin maruz kalması” adı verilir.

Hatırlarsanız marka sinyallerinin önemli bir dış SEO faktörü olduğundan söz etmiştim. Marka sinyalleri güçlü olan siteler daha güvenilir olduğu için aramalarda üst sıralarda yer alır.

Aslında otorite dediğimiz şey de budur. Tamam sen çok güzel bir içerik yazdın ama bu gerçekten faydalı mı nereden bileyim ben bunu? Sana güvenmem için bana bir neden göster dediği noktada Google ‘a iki güçlü referans gösterebilirsiniz.

Birincisi otoriter ve ilgili sitelerden gelen bağlantılar.. ki bunları edinmek zaman alır (özellikle de yeni siteler için.)

İkincisi de marka sinyalleridir. Bunun için arama motoru pazarlaması (Search Engine Marketing = SEM) etkin bir şekilde kullanılabilir. (Diğer dijital pazarlama kanalları da bu amaçla kullanılabilir.)

Bir çok dijital pazarlama uzmanı SEO çalışmalarının ilk döneminde arama motoru pazarlaması ile marka aranma hacmini artırarak insanların arama motorunda marka adını içeren organik aramalar yapmasını sağlar.

Marka adını içeren aramalar Google için oldukça güçlü bir güven sinyalidir. İnsanların “haber” olarak arama yapmayı bırakıp “Hürriyet” olarak arama yapmaya başlaması zamanla arama sorgusu ile marka adı arasında anlam bakımından nasıl bir bağ kurulabildiğini de göstermektedir.

Eğer bütçeniz uygunsa arama motoru pazarlaması yapmayı asla bırakmayın, reklam maliyetleriniz kendini karşılıyorsa ama para kazanamıyorsanız bile güçlü bir marka yatırımı yapıyor ve sitenizi otoriter hale getiriyorsunuz demektir.

Bizim site dışı SEO çalışmalarında tam olarak istediğimiz de zaten budur. Dış dünyada sitenizin marka haline gelmesi ve ciddi bir tanınırlığının olması.

Site Dışı SEO Stratejisi 15 – Sosyal Medya Pazarlaması

Sosyal medya pazarlaması, içeriklerinizin, ürün ve hizmetlerinizin hedef kitlenize ulaştırılması için sosyal medya reklamlarından yararlanmayı içeren bir site dışı SEO stratejisidir.

Sosyal medya, Google arama ağı gibi aktif bir şekilde ürün ya da hizmet aranan bir mecra değildir. Sosyal medya daha çok şöyle bir bakayım ne olmuş tarzında keyif almak için zaman ayrılan kendine özgü bir ortamdır.

Facebook, Twitter, Linkedin, YouTube bunların hepsi de kendi içinde farklı kullanıcı davranışlarına sahip olsa da günün sonunda dönüşüm ve satış söz konusu olduğunda hiç biri SEM ya da SEO kadar etkili olamaz.

Sosyal medya pazarlamasını sitenizi ziyaret eden kullanıcıları geri getirmek, diğer ürün, hizmet ya da blog yazılarınızdan haberdar etmek için kullanmanız gerekiyor.

Sitenizi ziyaret eden bir kullanıcının geri gelmesi güçlü bir off page seo sinyali olduğundan dolayı sosyal medyada bir hayran kitlesi oluşturmak, remarketing (yeniden pazarlama) reklamları ile sitenizi ziyaret eden kullanıcıları hedefleyen özelleştirilmiş reklamlar göstermek çok faydalıdır.

Fakat ben bir Facebook reklamı vereyim de şu ürünümü satayım derseniz bu ayrı bir olay ve her ürün / hizmet satışı için sosyal medya sağlıklı dönüşüm getirecek bir mecra değil (çünkü insanlar aktif olarak bir ürün aramıyor eğlenmek için sosyal medyada..)

Site Dışı SEO Stratejisi 16 – Söyleşilere Katılın

Sektördeki bir blog, haber sitesi ya da YouTube kanalı çalışmalarınızı beğenerek söyleşi teklifi için size ulaştığında bunu bir fırsat olarak görmelisiniz.

Söyleşiler (mülâkat gibi de düşünebilirsiniz) alanında bilgi sahibi olduğunuzu göstermek, markanızı ve sitenizi tanıtmak ve pek çok trafik getirecek kaliteli backlink edinmek için büyük bir fırsattır.

Bence teklif gelmese bile siz bu tür mecralarla iletişime geçerek şu konuda bir sunum hazırladım, takipçilerinizin ya da sitenizin okurlarının da çok faydalı bulacağına inanıyorum uygun bir zamanda bu konuda bir söyleşi, YouTube yayını vb yapabiliriz diyerek nazikçe teklifte bulunabilirsiniz.

Söyleşi yapacak insan bulmak sanıldığı kadar kolay değildir bu yüzden bu tür tekliflere olumlu dönüş alma olasılığınız oldukça yüksek.

Söyleşi / mülakatlara katılmak,

  • Sektörünüzde otorite olmanıza katkı sağlar.
  • Marka arama sayınızda önemli bir artışa neden olur.
  • Satış / dönüşüm oranlarınızı artırır.
  • Doğrudan ziyaretçi sayınızda artış yaşanmasını sağlar.

SONUÇ

Site dışı (off page) SEO stratejileri sadece backlink almaktan ibaret değil. Backlink odaklı arama motoru optimizasyonu dönemi kapandı.

Evet, kaliteli backlinkler almak hala iyi bir Google sıralaması için önemli fakat markalaşma ve doğrudan ziyaretçi sayısını artırma da backlink almak kadar önemli ve sıralamalarınız üzerinde etkili.

Tüm yumurtaları aynı sepete koymayın, sepetin biri elinizden kayıp düşerse diğer sepetteki yumurtalarla yolunuza devam edersiniz. Bu yüzden dış SEO çalışmalarınızı farklı kanallar üzerinden eş zamanlı olarak yürütmenizde fayda var.

Buraya kadar zaman ayırıp okduğunuz için teşekkür ederim. Sorularınızı yorum alanından iletirseniz cevaplamaya çalışacağım.