e-ticaret siteleri için seo

E-Ticaret Siteleri için SEO (25 Adımda Satış ve Dönüşümlerinizi Artırın)

E-ticaret siteleri için SEO , alışveriş siteleri özelinde gerçekleştirmemiz gereken optimizasyonları içerir. Daha çok müşteriye ulaşmak, satış ve dönüşümleri artırmak e-ticaret SEO nun birincil hedefidir.

E-Ticaret Siteleri için SEO Nedir?

E-ticaret siteleri için SEO , alışveriş siteleri için gerçekleştirilen arama motoru optimizasyonudur ve bazı temel noktalarda klasik SEO dan ayrılır.

Bir alışveriş sitesi kullanıcı davranışı bakımından kurumsal sitelerden, bloglardan ya da haber sitelerinden ayrıştığı için alışveriş sitelerine arama motoru optimizasyonu yaparken bazı noktalara özellikle dikkat etmemiz gerekiyor.

Google ve diğer arama motorları üzerinde gerçekleştirilen satın alma amacına yönelik aramalarda iyi bir sıralamanızın olması ilk sayfada görünürlüğünüzün artmasını sağlar ve markanızı güçlendirir.

E-Ticaret Siteleri için SEO ‘ya Neden İhtiyacım Var?

Sadece ücretli reklamlarla bir e-ticaret sitesini başarıya ulaştırmak zor. Ücretli reklamlar çok maliyetli ve genelde ölçeklenebilir değil. Rakipleriniz SEO çalışmalarına bütçe ayırarak ücretsiz organik ziyaretçi çekip trafik maliyetlerini düşürürken yüksek reklam maliyetlerine katlanarak nasıl rekabet edebileceksiniz?

  • Doğal SEO çalışmaları reklam maliyetlerinizi düşürür.
  • Arama Motoru Optimizasyonu ile organik arama sonuçlarında yer almak markanıza güveni artırır.
  • SEO ölçeklenebilirdir, işinizin organik olarak büyümesini sağlar.
  • SEO ile hedefli dönüşüm oranı yüksek kaliteli ziyaretçi trafiği elde edersiniz.

E-Ticaret Siteleri için SEO Nasıl Yapılır?

Alışveriş sitenizi Google dostu yaparak hedefli, kaliteli ve dönüşüm oranı yüksek organik trafik çekebilmek için aşağıdaki adımları takip etmeniz yeterlidir.

Bir e-ticaret projesine başlamadan önce bu içeriği okumak sizi gereksiz maliyetlerden, ölümcül SEO hatalarından koruyarak projenizin başarıya ulaşmasına büyük katkı sağlar, lütfen bu içeriği yer imlerinize ekleyin ve gerekirse tekrar tekrar okuyun.

1) Marka Potansiyeli Taşıyan Bir Alan Adı ile Yola Çıkın

E-ticaret SEO için marka kilit öneme sahiptir. Eğer projenize akılda kalıcı şık bir alan adı ile başlarsanız SEO kampanyanız çok başarılı olur ve e-ticaret girişiminiz beklentinizin de üzerinde büyüme gösterebilir.

  • Kısa ve akılda kalıcı bir alan adı belirleyin.
  • Alan adınızın anahtar kelime içermesi için zorlamayın.
  • Diğer e-ticaret sitelerini çağrıştıran alan adlarından kaçının “geldigeliyor.com, hepsiburda.com” vb bu tür alan adlarıyla başlayan girişimlerin başarılı olma şansı yoktur.
  • Pek çok marka adının hiç bir anlamı olmadığı halde çok başarılı olduğunu unutmayın.

2) Anahtar Kelime Araştırması ile Devam Edin

Anahtar kelime araştırması güçlü bir e-ticaret SEO çalışması için çok önemlidir. Doğru anahtar kelimeleri hedeflemek kampanyanın yatırım dönüşüm oranını artırırken, gereksiz ve dönüşüm gücü düşük anahtar kelimelere odaklanmak hem zaman hem de bütçe israfına yol açar.

E-ticarette anahtar kelimeler çok önemlidir zira ürün ve kategori sayfalarımızı , ürün açıklamalarını ve görsellerimizi tamamen bu anahtar kelimelere göre optimize ediyoruz.

Anahtar kelime araştırması için Semrush aracını kullanmanızı öneriyorum, Semrush Pro Plan 7 günlük deneme süresi işinizi fazlasıyla görecektir https://www.semrush.com/prices/ (7 gün dolmadan önce buradan iptal talebi gönderirseniz kartınızdan çekim yapılmaz.)

Semrush bize doğrudan rakiplerimizin sıralama ve trafik aldığı anahtar kelimeleri gösterebilmektedir. E-ticaret anahtar kelime araştırması için ihtiyacımız olan da tam olarak bu.

Google Keyword Planner kullanmıyoruz çünkü bu araçla rakiplerin sıralama ve trafik aldığı önemli pek çok anahtar kelimeyi göremiyoruz Semrush tercih etmemizin temel nedeni bu.

Çocuk ayakkabısı satmak üzere niş bir e-ticaret sitesi açmak istediğimizi varsayalım. Öncelikle çocuk ayakkabısı için Google ilk sayfa sonuçlarını tarıyoruz.

İlk sayfada gerçekten çok güçlü rakiplerimiz var ben buradan ilk olarak Morhipo ‘nun ilgili kategori sayfasını ziyaret ederek sayfa adresini kopyalıyorum.

e-ticaret siteleri için seo çalışmaları

Semrush aracında domain overview sekmesine tıklıyorum ve kopyaladığım URL yi bu kısma yapıştırıyorum. (Semrush otomatik olarak bunun domain değil bir alt URL olduğunu algılıyor merak etmeyin.)

Semrush ilk etapta bu URL ile ilgili bize temel metrikleri veriyor bunlar da faydalı bilgiler ama şu anda bunlarla ilgilenmiyoruz. (TR nin seçili olduğundan emin olun, aşağıda okla gösterdim.)

e-ticaret siteleri için seo çalışması yapmanın incelikleri nelerdir?

Bizi ilgilendiren kısım “Top Organic Keywords” kutusu. Kutunun hemen altında yer alan “View details” linkine tıklıyorum.

e-ticaret seo organik anahtar kelimeler hakkında bilgiler

Açılan sayfada rakibin trafik aldığı anahtar kelimeleri, bunların aranma hacimlerini, anahtar kelime zorluk düzeyini ve mevcut sıralamalarını görebiliyorum.

Burada listelenen tüm anahtar kelimeleri Excel dosyası olarak export edebileceğim gibi belli anahtar kelimeleri seçerek sadece bunları da dışa aktarabiliyor ya da anahtar kelimelerin solundaki + düğmelerini kullanarak bir anahtar kelime listesi oluşturabiliyorum.

anahtar kelime araştırma çalışmaları ve eticaret seo optimizasyonu ürün arama

Sadece bir rakipten 328 anahtar kelime elde ettim, bu anahtar kelimeler içinde dönüşüm getirmeyeceğini düşündüğüm ya da hacmi çok düşük olanlar varsa bunları eleyebilir ve bu kez de başka bir rakibimin sayfasından yararlanarak yeni anahtar kelimeler bulabilirim.

Anahtar Kelimeleri Seçerken Nelere Dikkat Etmeliyim?

  • Anahtar kelimenin aranma hacmine
  • Sezonluk olup olmadığına (elektrikli soba, tatil vb.)
  • Ticari niyet taşıyıp taşımadığına

Semrush ile aranma hacmi ve ticari niyet (commercial intent) bilgilerine ulaşabiliyorsunuz fakat bazı anahtar kelimeleri Semrush algoritması bilgi niyeti (informational inent) işaretleyebiliyor (yukarıda “çocuk ayakkabıları” buna örnek.) bunu da göz önünde bulundurmalısınız.

3) Kategorileri Doğru Organize Edin

Kategori organizasyonu e-ticaret siteleri için en kilit konulardan biridir ve hem SEO performansını hem dönüşümleri doğrudan etkiler.

Bu kadar önemli olmasına rağmen genelde en büyük hatalar kategorilerde yapılıyor bu hatalarcan kaçınmak için kategori organizasyonu için çok önemli olduğuna inandığım ipuçlarını sizlerle paylaşmak istiyorum,

  • Gereksiz kategoriler açmayın, az sayıda kategori SEO açısından daha avantajlıdır.
  • Google ilk sayfadaki başarılı rakiplerinizin kategori yapısını inceleyin ve ilham alın.
  • Hiyerarşiye dikkat edin Örnek: Çanta > Kadın Çantaları > Kadın Sırt Çantaları .. şeklinde.
  • Kategorilerinizi fazla derinleştirmeyin, kategoriler aşağı doğru derinleştikçe ürün sayfalarınıza otorite akışı azalır. Örnek: Çanta > Kadın Çantaları > Kadın Sırt Çantaları > Pembe Kadın Sırt Çantaları burada “Pembe Kadın Sırt Çantaları” tamamen gereksizdir.

4) Basit Bir Site Mimarisi Tercih Edin

Basit olan her zaman daha kullanışlıdır. iPhone neden bu kadar başarılı oldu, bir düşünün.. Basitlik ve sadelik sayesinde..

Basit ve sade bir görünüm fonksiyonelliği artırır ve karmaşayı ortadan kaldırarak insanların aradıklarına daha hızlı ulaşmalarına yardımcı olur.

Ziyaretçileriniz aradıkları ürüne 1-2 tıklama ile ulaşabilmeli, bir bakışta istediği sayfaya nasıl gideceğini anlayabilmelidir.

Sadelikten korkmayın bu konuda cesur olun. Önemli olan e-ticaret sitenizin size nasıl göründüğü değil, kullanıcı deneyiminin ne gösterdiğidir.

Bu noktada amazon ve hepsiburada gibi başarılı pazaryeri projelerini incelemenizi öneririm.

Alt alta dallanan, kategori hiyerarşisi karmaşık ve ürünlere ulaşmanın zor olduğu e-ticaret sitelerinin organik tarafında başarılı olması çok zordur.

5) Ürün Fotoğrafları E-Ticaret SEO için Kilit Öneme Sahip

Pek çok girişimci ürün fotoğrafları konusunda gereken hassasiyeti göstermiyor ve sırf bu nedenle ürün sayfaları Google ‘da iyi bir sıralama alamıyor.

Hocam ürün fotoğrafları SEO yu gerçekten çok etkiliyor mu?

Cevap çok net. E-ticaret için kesinlikle etkiliyor.

Mutlaka ürün fotoğraflarınız özgün ve kaliteli olmalı ve eğer organik trafik çekmek istiyorsanız binlerce de ürün kaleminiz olsa bunların her biri için kaliteli çekimler yapmak zorundasınız.

  • Google görsellerden ürün fotoğrafları alıp kullanmayın.
  • Rakip sitelerin ürün fotoğrafları alıp kullanmayın.
  • Kaliteli bir telefon ve bir ürün çadırı ile harika ürün fotoğrafları çekebilirsiniz.
  • Ürün fotoğraflarınızın arka planı beyaz olmalı ve fotoğraf için ışıklandırma ekipmanı kullanılmalı.
  • Ürün fotoğrafları ürünü en iyi şekilde temsil etmeli, farklı açılardan çekilen fotoğraflar, ürünün mümkünse kullanımını gösteren fotoğraflar harika bir kullanıcı deneyimi yaşatır.
  • Ürünleriniz için birden fazla farklı açılardan çekilmiş fotoğraflar yükleyin.
  • XML ile alınan ürün görselleri ne yazık ki onlarca sitede yer alacağından özgün değildir ve ürün sayfalarınızın iyi bir sıralama alamamasına neden olmaktadır.

Birden fazla ürün fotoğrafı yüklediğinizde ALT etiketlerinin aynı olmamasına, sadece 1-2 tanesinde anahtar kelime + açıklama şeklinde kullanıma dikkat edin.

Ürün fotoğraflarının tamamında anahtar kelime kullanmak SPAM dır, bunu yapmayın. Fotoğrafı açıklayan kısa bir metin yeterlidir.

6) Kategori Sayfalarını İşlevsel Hale Getirin

Kategori sayfaları ürün sayfalarına otorite akışı sağlayan, kullanıcıların ürünler arasında gezebildiği özel sayfalardır. Kategori sayfaları aslında fiziksel bir mağazadaki reyonları temsil eder. Her reyonda raflara muntazam bir şekilde dizilmiş ürünler müşterilerin dikkatine sunulmaktadır.

Bir kategori sayfası fonksiyonel ve kullanışlı olmalıdır aşağıda yer alan Hepsiburada ‘nın katlanır bisiklet kategorisini incelediğimizde oldukça kullanışlı filtreler görüyoruz. Bu filtrelerin bir kısmı kategoriye özel de olabilir örneğin vites ve jant bu kategoriye özel fonksiyonel filtrelerdir.

Sayfayı aşağı kaydırdıkça yeni ürünlerin otomatik olarak yüklenmesi harika bir özellik. Haber sitelerinde de var olan ve kullanıcıların pek sevmediği bu özellik e-ticaret kategori sayfalarında alt sayfalar için tek tek tıklamaya ihtiyaç bırakmadığından harika bir kullanıcı deneyimi sağlıyor.

  • Kategori sayfalarınızda ürün filtrelerini mutlaka kullanın.
  • Kullanıcılar ürünleri marka, fiyat, renk vb değişkenlere göre listeyebilmeli.

7) Kısa ve Anahtar Kelimelerden Oluşan URL ler Kullanın

URL yapılandırması hem ürün sayfaları için hem de kategori sayfaları için çok önemli bir konu. Google dostu URL ler, kullanıcıya ziyaret edeceği sayfa hakkında bilgi veren kısa ve anlamlı metinlerden yani anahtar kelimelerden oluşmalı ve kullanıcılara güven vermelidir.

Kategori sayfası URL si kategorinin hedeflediği anahtar kelimeden oluşmalıdır. Örneğin, eğer kategori hedef anahtar kelime “kadın çantası” ise URL şöyle olmalı magaza.com/kadin-canta/

Benzer mantıkla bu kategoride yer alan Lotus marka siyah renkli deri kadın çantası için ürün sayfası URL si magaza.com/kadin-canta/lotus-siyah-deri-canta/ şeklinde olmalıdır.

  • URL de hiyerarşiye dikkat edilmeli ve ürün URL si magaza.com/kategori/urun-adi/ şeklinde ya da en fazla magaza.com/kategori/alt-kategori/urun-adi/ şeklinde olmalıdır.
  • Kategori URL si ve ürün URL sinin aynı düzeyde olması arama motorlarında kafa karışıklığına neden olmaktadır yukarıdaki örneği dikkate alın.
  • İkiden fazla kategori derinliği, ürün URL sine otorite akışını yok edebileceği gibi URL nin aşırı uzun olmasına ve SERP üzerinde kırpılarak görüntülenmesine neden olacaktır.

8) Başlık Etiketlerini (Title Tag) Mutlaka Optimize Edin

Başlık etiketi ya da diğer adıyla başlık meta hiyerarşik olarak H1 düzey içerik başlığının üzerindedir ve SEO açısından da kritik öneme sahiptir. Başlık (Title) etiketi tarayıcı sekmesinde ve Google arama sonuçlarında görünmektedir.

Örneğin aşağıda “sırt çantası” anahtar kelimesi için karşımıza çıkan bazı sayfaların başlıklarını görebilirsiniz.

İkna edici, ilgili ve güzel bir başlık arama sonuç sayfasında daha çok tıklama alırken kötü yapılandırılmış ilgisiz başlıklar ilgi görmez ve tıklama oranı çok düşük olur. İlgi görmeyen sonuçlar Google algoritması tarafından alt sayfalara düşürülür.

  • Başlık etiketinde mutlaka hedef anahtar kelime yer almalı ve mümkünse en başta konumlanmalıdır.
  • İlgi çekici ve tıklamaya teşvik eden başlıklar kullanın “Kadın Sırt Çantası – Tüm Modellerde %50 İndirim” gibi.
  • Başlıkta “İndirim, Kampanya, Ucuz” gibi doğrudan ilgi çeken kilit sözcüklerin gücünden yararlanın.
  • Birden fazla anahtar kelime kullanmayın, yani şunu yapmayın “Sırt Çantası En İyi Sırt Çantaları Sırt Çantası Modelleri” bu açık SPAM dır sıralama kaybedersiniz.
  • Başlıklarınız kesinlikle doğal görünmeli ve insanlar okuduğunda sayfanızı ziyaret etmeye ikna olmalı.

Başlıklarınız tipik olarak 55 karakteri geçtiğinde mobil cihazlarda kırpılarak gösterilmektedir aslında bu 55 karakterin genişliğine de bağlıdır yani 53 karakter de kırpılmaya neden olabilir bu yüzden şu araç ile hem mobilde hem de masaüstünde başlık ve meta açıklamanızın nasıl görüneceğine bakabilirsiniz https://mangools.com/free-seo-tools/serp-simulator

Hem ürün sayfaları hem de kategori sayfaları için burada vermiş olduğum kritik ipuçları geçerlidir. Her ikisi için de başlıkları doğru optimize etmeden iyi bir Google sıralaması imkânsızdır.

9) Toplu Ürün Girişlerinden Kaçının

Genelde e-ticaret sitelerinde satışa açılması düşünülen binlerce belki de on binlerce ürün vardır ama burada en büyük problem XML ya da farklı bir teknoloji kullanarak binlerce ürünün birden indekse açılmasıdır.

Şunu belirtmek isterim bu Google bunu pek sevmez yani siz bir günde 5000 ürün sayfası açıyorsunuz ve bu ürün sayfalarında özgün ürün açıklamaları, özgün fotoğraflar doğal olarak olamayacak çünkü 100 kişilik bir ekibiniz bile olsa kişi başı 50 farklı özgün ürün girişi yapılması gerekir ki bu da imkânsızdır.

Daha kötüsü kısa sürede bu kadar sayfanın indekse açılması Google ‘ın bunları indeksleyeceği anlamına gelmez, çoğu kez bu ürün sayfaları tedarikçi ve diğer bayi sitelerinde aynen bulunduğundan bu ürün sayfalarını net bir şekilde kopya içerik olarak değerlendirir ve hiç indekslemez.

Bunun yerine,

Ürün girişlerini altından kalkabileceğiniz kadar iş gücü ile zamana yayarak gerçekleştirmeniz SEO açısından daha doğrudur çünkü ürün ve kategori sayfalarınızla tek tek ilgilenme ve kritik optimizasyonları yapma olanağınız ancak bu sayede söz konusu olabilir.

Diğer yandan ürün girişlerinin zamana yayılarak gerçekleştirilmesi e-ticaret sitenizi güncel tutar ve Google indeks sayınızın zamana bağlı olarak düzenli bir trend içerisinde artmasını sağlar bu da organik trafiğinizin sağlıklı bir şekilde büyümesi anlamına gelir.

  • Toplu ürün girişlerinden kaçının günlük makul sayıda ürün girişi gerçekleştirin.
  • XML ile toplu ürün girişleri yapmanız önerilmez, Google çoğu kez bu şekilde eklenen sayfaları indekslemeye değer bulmamaktadır.
  • Zamana yayılan ürün girişleri sitenizin emin adımlarla organik büyümesine yardımcı olur.

10) Kategorilere Zengin Açıklama Metinleri Ekleyin

E-ticaret siteleri kullanıcıların alışveriş davranışı gösterdiği sitelerdir yine de kategorilerinizin altına ekleyeceğiniz açıklama metinleri hem kullanıcıların kategori içeriğini anlamasına hem de arama motorlarının kategori sayfasının tam olarak neleri içerdiğini algılamasına yardımcı olur.

Çoğu e-ticaret yazılımında kategori açıklaması özelliği mevcut. Bu alanda tüm site içi SEO tekniklerinden de yararlanarak kategori açıklamasını optimize etmenizi öneriyorum.

Kategori açıklamalarını sayfanın üstüne yerleştirmek çok büyük bir hata olacaktır çünkü e-ticaret sitelerinin öncelikli amacı alışveriş deneyimi sağlamaktır, bilgi vermek öncelikli değildir bu nedenle açıklamalar ek bilgiye ihtiyaç duyanlar için altta yer almalıdır.

  • Kategoriler için özenle hazırlanmış minimum 750 kelime (daha uzun olmasının bir mahsuru yok) açıklama metni kategorilerinizin daha iyi sıralamalar almasına yardımcı olur.
  • Kategori açıklamaları için site içi SEO optimizasyonu mutlaka yapılmalıdır.
  • Anahtar kelime kullanımı doğal olmalı, bu noktada SPAM kokusu vereen aşırılıklardan kaçınılmalıdır.
  • Kategoride yer alan ürün grubu hakkında temel bilgiler vermelidir.
  • Ürün grubunun hitap ettiği kitleye özel duygusal mesajlar verilebilir (bebek arabaları için annelerin bebek arabalarını neden çok sevebileceği vb.)
  • Kategori açıklaması özgün ve kaliteli olmalı, gereksiz ve kendini tekrar eden ifadeler içermemelidir (makale sitelerinde yazdırılan içerikleri asla bu kısımda kullanmamalısınız.)

11) E-Ticaret için İyi Bir SSL Sertifikası Şart

SSL nedir diye merak edenler için kısaca SSL , Secure Sockets Layer ifadesinin kısaltmasıdır ve http protokolü üzerinden bilgilerin yüksek bir güvenlik düzeyinde şifrelenerek iletilmesini sağlar.

Google ‘ın bir süredir SSL sertifikası kullanan web sayfalarına sıralamalarda öncelik sağladığı bilinen bir gerçek.

Özellikle e-ticaret siteleri için SSL sertifikası kredi kartı ve kimlik bilgilerinin güvenliği anlamına geldiği için kurumsal sitelere göre, e-ticaret sitelerinde SSL sertifikası kullanımının sıralamalara etkisinin daha fazla olduğunu düşünüyorum.

SSL sertifikası için ücretsiz çözümler mevcut fakat özellikle e-ticaret için en azından şirketler için SSL (OV) düzeyindeki hizmet tercih edilmeli bu SSL türünde kurumsal doğrulama ve belge gerektiğinden herkesin kolayca alabileceği bir sertifika türü değildir bu da sitenizi rakiplere göre bir kaç adım öne çıkaracaktır.

  • E-ticaret sitenizde mutlaka SSL sertifikası olmalıdır.
  • Kaliteli ve kurumsal doğrulama / belge ibrazı gerektiren SSL kullanmanızı öneririm.

12) Faydalı ve Kaliteli Ürün Açıklamaları Hazırlayın

Ürün açıklamaları, ürün sayfalarınızın Google ‘da iyi sıralama alması için kritik öneme sahiptir. Düşük kaliteli, kullanıcılara ürün hakkında ek bir fayda sağlamayan ürün açıklamaları ürün sayfanızın kalitesini düşürür.

SEO uyumlu iyi bir ürün açıklaması,

  • Ürünün kullanımı konusunda faydalı bilgiler vermelidir.
  • Ürünün özelliklerini en iyi şekilde açıklamalıdır.
  • Ürün hakkında sık sorulan sorulara cevaplar içermelidir.
  • Ziyaretçiyi ürünü satın almaya ikna edecek güçlü mesajlar içermelidir.
  • Ürün açıklamasında hedef anahtar kelimeye ilaveten ilgili veya yakın anlamlı anahtar kelimelere de ölçülü bir şekilde yer verilmelidir.
  • İster manuel olarak ister XML ile tedarikçiden ürün açıklamasını olduğu gibi alıp yayınlarsanız Google bunu “duplicate content” yani kopya içerik olarak değerlendirir ve ürün sayfanız hiç sıralama almaz.

Ürün açıklamalarının çok uzun olmasına gerek yoktur fakat ürünle ilgili anlatılacak çok şey varsa ve ilgi çekici bir ürünse uzun bir açıklama çok işe yarayabilir.

Örneğin bir ayakkabı için uzun bir ürün açıklaması ilgi çekmeyecektir çünkü anlatılabilecek pek bir şey yoktur fakat su arıtma cihazı için uzun bir ürün açıklaması ilgi çekici olabilir ve kendini okutabilir.

XML ile gelen ürün açıklamalarını asla sitenizde kullanmamalısınız bunlar kopya içeriklerdir ve ürün sayfalarınızın indekslenmemesine ya da çok kötü sıralamalar almasına neden olabilir.

XML ile stok bilgisi, model numarası, marka vb küçük detaylar elbette alınabilir sakıncalı olan ürün açıklama metinlerinin tedarikçiden alınarak doğrudan kullanılmasıdır.

Bu noktada açıklamaları özgünleştirmeye çalışmak ve düzenlemek sorunun çözümüne bir nebze katkı sağlasa da iyi bir Google sıralaması için tamamen kendinize ait yüksek kaliteli ürün açıklamaları oluşturmanız gerektiği gerçeğini değiştirmeyecektir.

500 Kelimelik Kaliteli Bir Ürün Açıklaması Anatomisi

  • Öncelikle ürünü kısaca anlatın. (100 kelime)
  • Madde işaretli liste kullanarak ürünün özelliklerini sıralayın. (50 kelime)
  • Ürünün hangi durumlarda kullanıldığını anlatın (100 kelime)
  • Ürünün faydalarını ve hangi problemleri çözdüğünü vb anlatın (100 kelime)
  • Ürünle ilgili sık sorulan sorulara ve cevaplarına yer verin (100 kelime)
  • Özetleyin ve ürünü satın almaları için çağrıda bulunun (50 kelime)

13) Kategori ve Ürün Sayfalarında Mutlaka H1 Başlık Kullanın

Kategori ve ürün sayfalarında başlık kullanımı konusunda yapılan en büyük hata H1 yerine varsayılan olarak H2 hatta H3 düzey başlık kullanmaktır. Bu problem genelde e-ticaret yazılımının SEO ya uygun olarak kodlanmamasından kaynaklanır.

Bir sayfada hiyerarşik olarak H1 en üst düzey başlıktır SEO için de H1 bu yüzden çok önemlidir. Anahtar kelimeniz H1 de mutlaka yer almalı, fakat sadece anahtar kelimeden de oluşmamalıdır.

“Kedi Mamaları” için “En Çok Sevilen Kedi Mamaları | Sepette Ek %25 İndirim” güzel bir başlık olabilir.

  • Kategori ve ürün sayfasında varsayılan olarak H1 başlık bulunduğundan emin olmak için sayfanın kaynak kodunu kontrol edin bazı e-ticaret yazılımlarında başlıklar otomatik olarak H2, H3 olacak şekilde ayarlanmış olabiliyor.
  • H1 başlığınız sırf anahtar kelimeden oluşmamalıdır, başlığınızı zenginleştirin ve ilgi çekici hale getirerek rakiplerinizden daha iyi ve özgün bir başlık oluşturun.
  • Bir sayfada en fazla 1 adet H1 düzey başlık yer almalıdır, kategori ve ürün başlığınız zaten H1 olacaktır bunun dışında kategori ve ürün açıklamasına H1 eklemeyin, eğer ihtiyaç varsa H2, H3 düzey başlıklardan yararlanın.

14) Site içi Bağlantılarla Ürün ve Kategori Sayfalarınızı Güçlendirin

Google iç bağlantıları çok sever çünkü site içi bağlantılar kullanıcıların sitede kolayca gezinmesine ve aradığına daha hızlı ulaşmasına yardımcı olur.

Menülerde yer alan linkler aslında site içi bağlantıların en tipik örneğidir ve e-ticaret sitelerinde menüler pek çok kategori ve alt kategoriye ulaşabilmek adına daha fonksiyonel olarak yapılandırılmıştır.

Dolayısıyla bir e-ticaret sitesinde site içi bağlantı inşası kategori menüleri sayesinde neredeyse otomatik olarak zaten oluşturulmaktadır.

Fakat buna ilaveten özellikle güçlü , otoriter ve çok sayıda dış bağlantı almış ürün ve kategori sayfalarından, iyi sıralama almasını istediğiniz ürün ve kategori sayfalarına anahtar kelimeler üzerinden manuel bağlantılar ekleyebilirsiniz.

Bu sayede güçlü sayfalara gelen otorite akışını nispeten zayıf kalmış olan sayfalara da dağıtarak sıfır maliyetle organik trafiğinizin artırabilirsiniz.

15) Ürün İnceleme Şemasını Kullanarak Ürünlerinizi Google ‘da Öne Çıkarın

Google ‘da ürün sayfalarını ön plana çıkarmanın en iyi yolu ürün inceleme şemasını (yapılandırılmış veri) kullanmaktır. Bu sayede ilgili sonuçların hemen altında bu ürüne ait inceleme kutusu, yıldızlı oylama ortalaması ve oy veren kullanıcı sayısı gibi detaylar görünür.

İnceleme şeması Google kullanıcılarına daha hiç bir sonuca tıklamadan ilgili ürünün ne kadar beğenildiği hakkında bilgi vererek güzel bir kullanıcı deneyimi yaşatmaktadır.

Ürün inceleme şeması rekabetin yoğun olduğu arama motoru sonuç sayfasında dikkat çekerek tıklama oranınızı artırmaya yardımcı olur.

Tıklama oranında yaşanan artışlar Google Rank Brain algoritması tarafından daha iyi bir sıralama ile ödüllendirilmenize yardımcı olur.

Ürün incelemenin Google sonuçlarında belirmesi için öncelikle kullandığınız e-ticaret yazılımında şema özelliğinin desteklenmesi gerekir tek tek tüm ürün sayfalarına şema kodu eklemenize gerek yoktur kullandığınız yazılımın bu özelliği desteklemesi yeterli (çoğu e-ticaret yazılımı bu özelliği desteklemektedir desteklemiyor olsa bile bir kaç satır kod ile gerekli düzenlemeyi yaptırabilirsiniz.)

Eğer inceleme şemasını manuel olarak ekleyecek kadar az ürününüz varsa Google ‘ın şu harika aracı ile bu işlemi kolayca gerçekleştirebiliyorsunuz bu işlemi nasıl gerçekleştirebileceğiniz konusunda yardıma ihtiyacınız olursa yine Google webmasters üzerinde adım adım anlatan Türkçe kaynağı buraya bırakıyorum.

16) Aynı Sayfaya Farklı URL ler Üzerinden Ulaşılabilmesi Çok Büyük Bir Problemdir

E-Ticaret sitelerinde yaygın sorunlardan biri aynı ürün ya da kategori sayfasına farklı URL ler üzerinden ulaşılabiliyor olmasıdır.

Bu sorunun temel nedeni örneğin bir kategori sayfasına renk ya da fiyat filtresi uygulandığında ek bir parametre alan URL nin değişmesine rağmen sayfa içeriğinin aynı kalmasıdır.

Benzer durum ürün sayfalarında her ürün renk değişiminde URL nin değişmesi fakat ürün sayfası içeriğinin aynı kalması ile de söz konusu olabilmektedir.

Birden fazla URL üzerinden aynı sayfa içeriğine ulaşılabiliyor olması Google ‘a göre bariz bir duplicate content (yinelenen içerik) sorunudur yani birbirinin tamamen ya da büyük oranda kopyası olan çoklu sayfalar problemi.

Bu problem çözülmezse (elbette çözümleri var) Google Panda algoritmasını devreye sokarak bu sayfaların ve hatta sorun çok ciddi boyutlardaysa sitenizin farklı seviyelerden cezalandırılmasına kadar işi götürebilir.

Bu teknik problemin çözümüne geçmeden önce şunu belirtmek isterim, çoğu e-ticaret sitesi bu önemli sorun yüzünden organik trafik kaybettiğinin farkında bile değildir.

Öncelikle bu konunun teknik bir konu olduğunu bilmelisiniz, bir SEO uzmanından destek almanızı öneririm.

Problemin çözümüne ilişkin iki farklı yol izlenebilir bunlar CANONICAL ve NOINDEX kullanımıdır. Bu iki yöntemi de ayrı ayrı açıklayayım,

CANONICAL KULLANIMI: Örneğin aynı kategori sayfası içeriğine giden 5 farklı URL var fakat bunlardan sadece 1 tanesi asıl olan kategori URL niz ve Google ‘ın sadece bu URL yi dikkate almasını diğer URL leri yok saymasını istiyorsunuz.

Bunun için bu 5 sayfanın HTML kaynak koduna rel canonical etiketi ile asıl URL yi belirtmeniz yeterlidir bu sayede diğer URL varyantlarının aynı sayfaya açılması kopya ya da yinelenen içerik olarak değerlendirilmeyecektir.

Aşağıdaki örnek kod canonical kullanımını göstermektedir bu kod asıl olan sayfa dahil tüm varyant URL lere eklenecektir.

<link rel="canonical" href="onlinemagaza.com/kategori/" />

Örnek bir senaryo üzerinden anlatayım. E-Ticaret sitelerinde kategorilerde çok sayıda ürün olduğunda bunlar sunucuya çok yük bindirmemek için alt sayfalara bölünerek gösterilir.

  • onlinemagaza.com/kategori/
  • onlinemagaza.com/kategori/2/
  • onlinemagaza.com/kategori/3/
  • onlinemagaza.com/kategori/4/

şeklinde ilerler..

Aslında ürünler değişse de kategori açıklaması, kategori başlığı, meta açıklaması, ve meta başlığı tamamen aynıdır, dolayısıyla bu bariz bir duplicate content (içerik yinelemesi / kopya içerik / duplike içerik) sorunsalına yol açar.

Canonical etiketi ile bu kategori sayfalarının tamamına asıl sayfanın onlinemagaza.com/kategori/ olduğunu belirttiğimizde Google diğer URL ler aslında hiç var olmamış gibi davranır.

Bir diğer önemli nokta, eğer canonical kullanmazsanız Google bu çok sayıda sayfanın bir zorunluluk nedeniyle oluşturulduğunu değerlendirerek içlerinden en iyi URL nin hangisi olduğuna kendisi karar verebilir.

NOINDEX KULLANIMI: Bir diğer çözüm bu tür URL lerin indekslenmesini yani Google dizininde yer almasını engellemektir. Bu çözümün en büyük artısı Google ‘ın her defasında bu gereksiz sayfaları tarayarak sitenizin tarama bütçesini (crawl budget) boş yere tüketmesini engellemesidir.

Noindex özelliğini çok dikkatli kullanmak gerekir, yanlışlıkla indeks alması gereken sayfalarda kullanmak bu sayfaların Google arama sonuçlarından tamamen kaldırılmasına ve büyük trafik kayıpları yaşamanıza neden olabilir.

Aşağıdaki kod satırı sayfanın kaynak koduna eklendiğinde ilgili sayfanın Google ‘da indekslenmemesini, eğer indekslenmişse bir sonraki taramada arama sonuçlarından kaldırılmasını sağlar.

<meta name="googlebot" content="noindex" /> 

17) Zayıf İçerikli Ürün ve Kategori Sayfalarından Kurtulun

Zayıf içerikli sayfalar kullanıcıya hiç bir değer katmayan, içeriği olmayan (açıklamasız ürün / kategori sayfaları) ya da kopya içeriklerin kullanıldığı sayfalardır ve e-ticaret siteleri için SEO kampanyaları yürütürken bizi en çok yoran konulardan biridir.

Zayıf içerikli sayfaların en önemli nedeni binlerce ürün ve yüzlerce kategori için özgün ve kaliteli içerik oluşturmanın zorluğudur.

Kabul ediyorum, gerçekten her bir ürün için ayrı ayrı özgün ve kaliteli ürün açıklamaları hazırlamak büyük bir insan gücü ve işçilik gerektiriyor fakat Google ‘dan organik trafik alabilmek için bunu halletmeniz gerekiyor ayrıca rakiplerin ürün ve kategori sayfaları da çok zayıf diye düşünmeyin, şimdilik öyle, yarın bir rakibiniz çıkar dev bir içerik yatırımı yaparak zirveye yerleşir.

Zayıf içerikli sayfaların en tipik özelliği e-ticaret sitenize organik trafik sağlamamasıdır. Dolayısıyla bu tip sayfalar satış ve dönüşüm de getirmez.

Satış ve dönüşüm getirmeyen ürün ve kategori sayfaları için masada iki seçenek vardır:

Öncelikle bu ürün / kategori sayfalarının içeriğini zenginleştirmeyi düşünebilirsiniz, gerçekten buna değer mi? Ürünün trafik alacağını ve satış getireceğini düşünüyor musunuz?

Cevabınız evet ise emek vermeye değebilir ama bu durumda çok sayıda sayfa varsa bu ürün sayfalarını tamamen silmek emin olun sitenizin genel performansını artıracaktır.

Özellikle e-ticaret sitelerinde satışların çok büyük bir bölümü belki de ürünlerin %15-20 sinden gelmektedir bu gerçeği dikkate alarak bu %15-20 den daha iyi performans almak için bir kansere dönüşmüş zayıf içerikli ürün / kategori sayfalarını tamamen silerek geri kalan ve dönüşüm getiren sayfaların içeriklerini çok daha kaliteli hale getirmeye çalışmanız en doğru strateji olacaktır.

18) Daha İyi Google Sıralamaları için E-Ticaret Sitenizi Hızlandırın

Google bir süre önce sayfa yüklenme hızını bir sıralama kriteri olarak dikkate aldığını duyurdu.

Hızlı yüklenen sayfalar iyi kullanıcı deneyimi sağladığı için daha iyi sıralamalar alırken, yavaş yüklenen sayfalar kötü kullanıcı deneyimi nedeniyle arama sonuçlarında alt sayfalara doğru itilir.

Google ilk sayfadaki sonuçlara bakarsanız yavaş açılan tek bir sayfa göremezsiniz.

Peki E-Ticaret Sitenizi Hızlandırmak için Hangi Adımları Atmanız Gerekiyor?

Fotoğrafları Yüklemeden Önce Sıkıştırın

Yavaşlığın en büyük nedenlerinden biri ürün fotoğraflarıdır. Ürün fotoğraflarınız kaliteli ve yüksek çözünürlüklü olmalı fakat bunları olduğu gibi alıp yüklemeyin, kayıpsız sıkıştırma ile dosya boyutlarını küçültün.

Yeni Nesil E-Ticaret Yazılımlarını Tercih Edin

Çoğu e-ticaret yazılımı eski kodlama mimarisi nedeniyle sunucuda aşırı yüklenmeye neden olmakta ve bu durum da sayfaların geç açılmasına neden olmaktadır.

Bir e-ticaret yazılımı tercih etmeden önce mutlaka hız ve performans konusunda beklentilerinizi karşılayıp karşılamayacağından emin olun. Çünkü bir kez e-ticaret sitenizi oluşturduktan sonra öyle kolayca ve sorunsuz bir şekilde bir yazılımdan diğerine geçemiyorsunuz.

Kaliteli, Kesintisiz ve Sorunsuz Bir Hosting Sağlayıcısı Tercih Edin

Ucuz hosting çözümlerinde maliyetleri kısmak için tüm kaynaklar sınırlandırılır veya kısıtlı kaynaklar çok sayıda müşteriye sunularak sinekten yağ çıkarmaya çalışılır halbuki e-ticaret yazılımları sunucu kaynaklarını yoğun kullanan, performanslı hosting gereksinimi olan sistemlerdir.

Dolayısıyla er ya da geç sunucu problemleri, uzun süren kesintiler ve sıklaşarak devam eden kopmalar yaşamaya başlarsınız. İşin kötü tarafı bu sorunlar e-ticaret sitenizin SEO su için tam bir felakettir.

Paylaşımlı hosting yerine, VPS (virtual private server) , VDS (virtual dedicated server) gibi optimal seçenekleri düşünün. Biraz daha maliyetli olsa da e-ticaret sitenizin performansına etkisi çok büyük olacaktır.

E-Ticaret Yazımınızın Önbelleklemeyi Desteklediğinden Emin Olun

OpenCart, Magento gibi hazır e-ticaret scriptleri için ücretli / ücretsiz hazır önbellekleme (caching) eklentileri mevcut eğer hazır scriptler kullanıyorsanız mutlaka bir cache eklentisi kurup ayarlayın.

Paket e-ticaret yazılımlarında kullanılan teknolojiye bağlı olarak farklı cache çözümleri kullanılıyor olabilir sonuçta önemli olan hız bakımından optimize edilmiş, sunucuya giden istek ve gelen cevap sürelerinin ziyaretçiye yansımadığı optimal çözümün sağlanmasıdır.

CDN (Content Delivery Network) Kullanın

CDN kesinlikle yatırım yapmaya en çok değecek hızlandırma çözümüdür. CDN , E-ticaret sitenizdeki statik dosyaların, görsellerin, CSS ve JS kodlarının geniş bir sunucu ağına yayılmasını ve kullanıcıdan bir istek geldiğinde en yakın sunucudan yüklenmesini sağlayarak sayfaların roket hızında açılmasını sağlar.

CDN biraz maliyetli bir çözüm olabilir, şart değildir ama tavsiye edilir. Eğer CDN hizmetini ücretsiz sağlayan e-ticaret yazılım paketleri görürseniz mutlaka bir değerlendirin aradığınız diğer nitelikleri de sağlıyorsa CDN zaten bir tercih nedenidir.

19) Site Geneli Ortak İçerik Kullanımından Kaçının

Ortak içerikler e-ticaret sitelerinde yaygın bir problem. Bir noktaya kadar aslında sorun değil.

Örneğin e-ticaret sitenizde organik ürünler satıyorsunuz tüm ürünlerin altına “En taze ve lezzetli organik ürünler haftanın her günü bir tıkla kapınızda.” ifadesi yazdınız. Bence bu metin çok da gerekli değil ama bu kadar kısa, slogan tadında bir ifadenin elbette zararı yok.

Problem ürün sayfalarınızda hiç bir açıklama olmaksızın sadece bu şekilde bir ortak metin olması.. Bu durumda tüm ürün sayfalarınız belli düzeyde birbirinin kopyası gibi algılanıyor ve organik trafik performansı inanılmaz kötü etkileniyor.

Hele de bu ortak içeriklerin uzunluğu 100 kelime civarındaysa tüm ürün sayfaları birbirinin tam kopyası olarak değerlendirilecektir.

Dikkat edilmesi gereken bir başka nokta bu tür ortak içeriklerin sadece ürün sayfalarında değil footer alanında da görülebiliyor olması.

Footer kısmına eklenen metinler doğal olarak sitenin indeks aldığı tüm sayfalarda ortak olarak yer alarak hem ürün hem de kategori sayfalarının Google sıralama performansını negatif yönde etkileyebilmektedir.

  • Ortak içerik kullanımından olabildiğince uzak durun.
  • Kısa, slogan tadında 1-2 cümlelik ortak içerikler, ürün sayfalarında yeterli özgün ürün açıklaması varsa sorun olmaz ama hiç bir açıklama olmadan sadece ortak içeriklere yer vermek problem olur.
  • Footer alanına eklenen ortak içerikler daha büyük problemdir bu alanda özellikle de anahtar kelime yerleştirmesi yapılmışsa baş ağrıtır benden söylemesi.

20) E-Ticaret Sitenizi Anahtar Kelime Yamyamlığından Koruyun

Anahtar kelime yamyamlığı, aynı anahtar kelimeyi hedefleyen birden fazla ürün ya da kategori sayfası varlığının yol açtığı büyük bir sorundur. Hedef anahtar kelimede sıralama alınan sayfalar sık sık değişir ve arama performansı yerlerde sürünür.

Çoğu kez anahtar kelime yamyamlığı kasıtlı olarak gerçekleştirilmiyor. Dikkatsizliğin anahtar kelime yamyamlığı üzerinde büyük etkisi var.. Bir ürünü girdiğinizi unutup bir kaç kez girmek ya da bir kategoriyi açmadığınızı düşünerek yeniden açmak gibi..

Aynı anahtar kelimeyi hedefleyen iki ya da daha fazla özgün içeriğe sahip ürün / kategori sayfası olduğunda Google botları bu sayfalardan her defasında bir diğerini listeleyebilir bu da arama motoru sonuç sayfasında sıralamanızın sık sık değişmesine hatta zaman zaman sıralamalardan tamamen çıkmanıza neden olabilir.

  • Aynı anahtar kelimeyi hedefleyen birden fazla ürün / kategori sayfası oluşturmayın.
  • Ürün girişi / kategori sayfası açmadan önce sitenizin arama kutusunu kullanarak zaten var olup olmadığını kontrol edin.
  • Eğer istemeden bu tür sayfalar oluşturduysanız en iyi trafik alan sayfayı bırakın (farklı yan anahtar kelimelerden trafik alıyor olabilir) diğer sayfaları silerek URL leri 301 ile bu sayfaya yönlendirin.

21) E-Ticaret Sitenize Blog Eklemeyi Düşünün

Blog açarak hedef kitlenize ulaşabilir ve ilgili ürünlerinizi blog yazıları içine gömerek satışlarınızı artırabilirsiniz.

Anahtar kelime araştırmasını anlatırken de değinmiştim bazı anahtar kelimeler informational intent yani bilgi niyeti taşır ve doğrudan size satış / dönüşüm getirmeyebilir. Fakat bu gerçek bu tip anahtar kelimelerin sizin hedef kitlenizle ilgili olmadığını göstermez.

Aranma hacmi çok yüksek olan rekabet puanı düşük bilgi yönelimi içeren anahtar kelimeler etrafında kaliteli blog içerikleri üreterek hedef kitlenize ulaşabilirsiniz.

Bu yaklaşımın avantajlarını sıralayayım,

  • Markanızı hedef kitlenize tanıtmış oluyorsunuz.
  • Potansiyel müşteriler ediniyorsunuz.
  • Ürünlerinizi blog içeriklerinize gömerek kaliteli içeriklerden satış potansiyeli yüksek ürün sayfalarına site içi bağlantı vermiş oluyorsunuz.
  • Özellikle yeni ürün girişleri yapmıyor / yapamıyorsanız bloglar e-ticaret sitenizi taze ve güncel tutmanın en iyi yolu olabilir.

Blog özelliği pek çok modern e-ticaret yazılımında mevcut, kullanın.

Yalnız bir konuya dikkat etmeniz gerek, ürün ve kategori sayfalarında hedeflediğiniz anahtar kelimeleri blog içeriklerinde hedeflemeyin bu durum bir önceki başlıkta açıkladığım anahtar kelime yamyamlığı sorunsalını beraberinde getirecektir.

22) Sosyal Medya Görünürlüğünüzü Artırın

Sosyal medya görünürlüğü özellikle e-ticaret siteleri için kritik öneme sahip. İnsanların sosyal medya platformlarında markanızla sık sık karşılaşması marka güvenini artırarak satış ve dönüşümlerinizin artmasını sağlar.

Sosyal medyada vakit geçiren insanların derdi alışveriş yapmak bir şeyler satın almak değildir bu nedenle e-ticaret sitenizde yer alan ürünlerini sosyal medya hesaplarınızda paylaşmak çok akıllıca bir yaklaşım olmayabilir ayrıca sürekli bir şeyler pazarlamaya çalışıyor gibi görünmek sosyal mecralarda markanıza dönük antipati oluşmasına neden olabilir.

Bir şeyler satmaya çalışmak yerine önemli ya da özel günlerde üzerinde logonuzun olduğu görseller paylaşarak etkileşiminizi artırabilir, daha çok insanın markanızı farketmesine yardımcı olabilirsiniz.

Örneğin soğuk kış günlerinde sokak hayvanlarının yiyecek bulamaması konusunda bir farkındalık oluşturmak üzere bir görsel hazırlayarak güncel hashtagleri de ekleyerek bir tweet atabilirsiniz. Bu vesileyle hem sokak hayvanları için bir farkındalık oluşmasına katkı sağlamış olursunuz hem de marka görünürlüğünüzü artırmış olursunuz.

Sosyal mecralarda insanlar duygusal tepkiler vermeye daha meyillidir paylaşımlarınızın etkileşim almasını sağlamak için duygulara hitap edin. İlginç bir video, gülümseyen sevimli bir çocuk insanların markanızla duygusal bir bağ kurmasına yardımcı olur.

  • Sosyal medyada sürekli bir şeyler satmaya çalışmayın.
  • Duygusal mesajlar veren kaliteli paylaşımlar yapın.
  • Dini ve milli bayramlarda, tarihi günlerde markanızın logosunu içeren mesaj kartları paylaşın.
  • Eğer imkânınız varsa ekibinizden birini sosyal medya yönetimi konusunda görevlendirin.

23) Dijital Reklamlar ile Hedef Kitlenize Ulaşın

Dijital reklamlar ile e-ticaret SEO nun ne ilgisi var diye düşünüyorsunuz değil mi?

Çok ilgisi var..

Çoğu SEO ‘cu hatalı bir şekilde dijital reklamların SEO ile bir ilgisi olmadığını savunuyor.

Peki gerçekten öyle mi?

Değil.. şöyle düşünün her gün binlerce yeni girişim online mecraya adım atıyor ve her geçen gün bu sayı artıyor ve artmaya devam edecek. Hiç bir şey bundan 4-5 sene öncesinde olduğu kadar kolay değil.

Artık insanların onlarca değil, binlerce alternatifi var. E-ticaret girişiminiz binlerce alternatif seçenek tarafından kuşatılmış durumda. Hâl böyleyken hedef kitlenizin sitenizi arayıp bulmasını bekleyemezsiniz, dijital reklamcılıktan yararlanarak siz onların ayağına gitmek durumundasınız.

Dijital reklamların en büyük faydası kendi kitlenizi oluşturarak bir marka ortaya çıkarmaktır.

Google ilk sayfa arama sonuçlarına bakarsanız marka bilinirliği yüksek sitelerin ilk sıraları doldurduğunu görürsünüz.

Google markaları sever çünkü insanlar da markaları sever ve markalara güvenerek arama sonuçlarında marka sonuçlara daha yüksek oranda tıklar.

Google Ads gibi dijital reklam platformlarına bütçe ayırmadan kitle edinmek ve böyle bir kitle oluşturmadan da SEO da başarı sağlamak çok zordur.

  • E-ticaret siteniz için mutlaka aktif bir dijital pazarlama kampanyanız olsun.
  • Reklama para harcıyorum ama yeterli kâr edemiyorum diye düşünmeyin ilk etapta satışlarınızın reklam maliyetini karşılaması bedava marka yatırımı demektir.
  • Google Ads, Facebook , Instagram reklamlarını hedef kitlenize ulaşmak için kullanın.

24) Ürün Bazlı E-Ticaret SEO için Rakip Analizi

Ürün bazlı e-ticaret seo , ürün sayfalarının ayrı ayrı ele alınarak optimize edilmesi anlamına gelir ve üründen ürüne bir takım ilave farklılıklar içerebilir.

Örneğin yukarıda paylaştığım tüm e-ticaret SEO tekniklerini uygulamanıza rağmen belli ürün sayfalarında iyi bir sıralama alamıyorsanız mutlaka rakip analizi yapın. Çünkü rakipleriniz bir şeyleri doğru yaptığı ya da daha iyi yaptığı için sizden daha iyi sıralama alıyordur.

Rakipleriniz aynı üründe neden daha iyi sıralama almış olabilir?

  • Rakiplerinizde ürün fiyatı daha mı uygun? (uygun fiyatlı ürünler daha çok tıklama alır.)
  • Rakiplerinizin ürün sayfaları daha mı hızlı açılıyor?
  • Rakiplerinizin ürün sayfaları tasarım olarak daha mı sade?
  • Rakiplerinizin ürün sayfaları daha kaliteli ve daha mı çok ürün görseli içeriyor?
  • Rakiplerinizin ürün sayfalarında yorum / değerlendirme sayısı sizinkinden fazla mı?
  • Rakiplerinizin ürün sayfalarında ürün açıklaması daha uzun ve kapsamlı mı?
  • Rakiplerinizin ürün sayfalarında varyant anahtar kelimeler daha mı fazla?
  • Rakiplerinizin ürün sayfalarında ürünün kullanımını / fonksiyonelliğini anlatan bir video mu var?

Buna benzer soruları kendinize yönelterek rakiplerinizin ürün sayfalarını derinlemesine analiz edin. Eksikleriniz neler? Rakiplerinizin daha iyi yaptığını düşündüğünüz neler var?

Ürün sayfalarınızı bu soruların cevapları doğrultusunda zenginleştirin.

Özellikle yüksek dönüşüm almayı hedeflediğiniz iyi kazandıracak ürünler için burada paylaştığım rakip analizi yöntemini kullanmanızı şiddetle öneririm.

25) Arama Sonuçları Sayfasında Tıklama Oranınızı (CTR) Artıracak İyileştirmeler Yapın

Google arama motoru sonuç sayfasında listelenen sonuçların tıklanma oranları belli faktörlere göre değişir.

Genelde üst sıralarda yer alan bir sonuç daha çok tıklanır fakat bu her zaman bu şekilde olmak zorunda değildir.

Bazı sonuçlar kullanıcının daha çok dikkatini çektiği ya da daha güvenilir geldiği için daha yüksek oranda tıklanabilir ve tıklama oranındaki bu artış ilgili sayfanın daha iyi bir sıralama ile ödüllendilmesine yardımcı olur (Google RankBrain algoritması).

Tıklama oranını optimize etmek, daha iyi bir tıklama oranı hedeflemek e-ticaret SEO çalışması sürecinde her zaman önceliklerimiz arasında yer almalıdır.

Peki tıklama oranını artırmak için neler yapabiliriz?

  • Title etiketimizde İndirim, kapmanya, fırsat gibi kullanıcıyı doğrudan çekecek ifadelere yer vermek etkili olabilir.
  • Yapılandırılmış veri tıklama oranlarını dramatik bir şekilde artırabiliyor (Schema markup) bu yüzden mutlaka aktif olarak kullanın, e-ticaret yazılımınız bu özelliği destekliyor olmalı.
  • Meta açıklamalarınız Title kadar olmasa da önemlidir, ilgi çeken kullanıcıya nasıl bir ürün / kategori sayfasını ziyaret edeceğine dair kısaca bilgi veren meta açıklamaları tıklama oranlarını artırmaktadır.

E-Ticaret sitenizi SEO uyumlu hale getirmek için ihtiyacınız olabilecek tüm bilgileri paylaşmaya çalıştım eğer takıldığınız bir nokta olursa yorum alanından sorularınızı iletebilirsiniz.